Climate KIC si SIA Vest, dintre programele de succes ale CCIA Timis, in anul 2018. Ce se intampla in 2019

TIMISOARA. Doua dintre programele pe care Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis le-a implementat cu succes, au facut bilantul, iar rezultatul este unul pe masura asteptarilor.

Astfel, Climate KIC, programul care isi propune sa schimbe economia de maine, prin sprijinirea afacerilor prietenoase cu mediul.

„Climate KIC isi propune sa schimbe economia de maine. Ne intereseaza atenuarea schimbarilor climatice. Kic inseamna comunitate de inovare si cunoastere, deci practic ne intereseaza o retea cat mai vasta de persoane si institutii implicate. Climate KIC inseamna un parteneriat public-privat care sa aduca laolalta toti actorii, de la municipalitati, autoritati locale, studenti, mediul academic, mediul institutional si binenteles, firmele. Scopul este sa facem lucrurile diferit, pentru ca asa cum o facem acum, pamantul nu ne mai poate lasa. Este vorba despre proeicte ecologice, dar aducatoare de profit. Scopul nu este direct salvarea ursilor polari, nu suntem in zona de ONG, ci sa schimbam mentalitati, sa nu mai poluam atat de mult si sa facem businessuri noi, inovatoare, care sa ne ajute sa schimbam modul de lucru de acum si sa eficientizam utilizarea resurselor pe care le avem”, a spus Cristina Badulescu, coordonator Climate KIC.

Si daca anul trecut programul a fost unul de succes, si pentru anul acesta, organizatorii au pornit inscrierile, pentru ca noi oameni cu idei inovatoare sa isi poata porni afacerile. Astfel, sesiunea 2019 a Climate KIC Accelerator prevede parcurgerea uneia din cele trei etape:

– Etapa 1-a: Dezvoltarea unui Model de Afacere(Business Model Development) – sprijina firmele in dezvolvarea si perfectarea unui model de afacere
– Etala a 2-a: Mode de Afacere – Validare & Primii clienti (Business Model Validation & First Customers) ajuta firmele care au deja un model de afacere bine definit sa se indrepte spre o noua etapa: validarea si achizitia clientului
– Etapa a 3-a: Spre investitii si dimensionare – prefaresre start-up- urile pentru viitor investitional.

Un alt program dezvoltat in cadrul Camerei de Comert Industrie si Agricultura Timis, menit sa vina in sprijinul anteprenorilor este SIA VEST, in care 25 de proiecte vor fi finantate.

„SIA VEST isi propune inca de la inceput sprijinirea initiativelor de activitati independente, adresandu-ne in special regiunii vest, conform conditionarii proiectului. Ideea acestui proiect a venit gandindu-ne la activitatea si obiectivele Camerei de Comert, care este principalul facilitator al mediului de afaceri, implicit prin sprijinirea infiintarii de noi start-up-uri. Se adreseaza persoanelor din regiunea vest care voiau sa initieze o afacere. Toata aceasta activitate a fost una complexa, s-a desfasurat pe tot anul 2018. Participantilor li s-au oferit cursuri pentru dobandirea de competente anteprenoriale, pentru ca majoritatea nu stia exact ce inseamna acest concept. Au dobandit si abilitati de a-si pregati planuri de afaceri, cu care au participat, in luna noiembrie, la concursul organizat in cadrul proiectului. Ulterior, cei selectati au participat la practica de mentorat, in cadrul unor firme, unde si-au insusit informatii privind administrarea afacerii in domeniul pe care ei il acceseaza. Au fost depuse 49 de planuri de afaceri dintre care 47 au intrat in evaluare, iar dintre ele, 25 sunt finantate”, a spus Daiana Buzatu, managerul proiectului SIA VEST.

Prin Proiectul SIA VEST, 360 de persoane din judetele Timis, Caras-Severin, Arad si Hunedoara pot obtine finantari de pana la 40.000 de euro pentru inceperea unei afaceri nonagricole in mediul urban.

Proiectul vizeaza stimularea ocuparii si crearea a 88 de noi locuri de munca in Regiunea Vest.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.