Coada la psiholog in Timisoara! Tu stii ce sunt atacurile de panica? Explicatiile specialistilor!

TIMISOARA. Par incontrolabile si duc la situatii stanjenitoare, uneori chiar disperate. Tot mai multi timisoreni se confrunta cu problema atacurilor de panica. Cei care au trecut cel putin o data prin astfel de stari stiu ca punctul de plecare este intotdeauna sentimentul de teama si neliniste.

Oamenii au ajuns sa se inghesuie la usile psihologilor din Timisoara cerand ajutor.

Desi sunt ingrijoratoare atat pentru cel care trece printr-o  astfel de situatie, cat si pentru cei care asista la astfel de episoade, un asemenea moment dureaza de obicei intre 5 si 20 de minute, spun specialistii.

„Atacul de panica este de fapt o frica nejustificata care apare brusc. Aceasta frica este asociata adesea unor ganduri repetitive de ingrijorare care amplifica starea de stres. Toate aceste lucruri il impiedica de multe ori pe cel care sufera un atac de panica sa doarma noaptea, sa stea singur sau sa intre in contact cu anumite situatii. Ca si simptome, se poate vorbi atat de simptome fiziologice, cat si psihologice. In timpul unui atac de panica multe persoane resimt transpiratie, fie tremuraturi, un puls accentuat, dureri in piept, greata, dureri de burta, ameteli, nod in gat, frisoane sau puseuri de caldura, uneori si lesin. Pe partea psihologica, simptomele sunt problemele de concentrare, irascibilitatea, depresia, oboseala sau gandurile negative care cresc anxietatea. De multe ori, oamenii au ganduri repetitive ca vor muri, ca vor innebuni, ca vor lesina, ca vor face un atac cerebral”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro psihologul Ioana Nemeti Pasca.

In ceea ce priveste cauzele care pot duce la aparitia unor atacuri de panica, acestea nu se cunosc cu exactitate, iar stiintific s-a dovedit ca starile caracteristice pot fi determinate de situatii percepute de persoana ca fiind traumatizante.

atac_panica

„Persoanele care dezvolta atacuri de panica sunt persoane care au nemultumiri, conflicte sau probleme legate de relatiile semnificative din viata lor: relatiile cu partenerul de viata, cu parintii, cu copiii. Adesea, persoanele care fac atac de panica isi doresc sa fie in control, fac eforturi sa depaseasca aceste stari, dar nu reusesc oricat s-ar stradui. Este vorba de persoane capabile, responsabile, care nu reusesc sa depaseasca problemele. Asa apar atacurile de panica”, mai spune psihologul Ioana Nemeti.

Referitor la tratament, acesta depinde de severitatea atacurilor de panica, de frica si anxietatea la gandul unui nou atac. In general, tratamentul initial include consiliere si tratament medicamentos.

„Pe partea de tratament, multe persoane care au probleme de anxietate si atacuri de panica au obiceiul sa mearga la o multime de medici pentru ca vor sa caute o problema fiziologica ce le poate determina simptomele. De exemplu, legat de pulsul accelerat sau de starile de ameteala. De cele mai multe ori nu gasesc niciun raspuns pentru ca bazele anxietatii sunt psihologice. Persoanele care solicita ajutor de specialitate pot depasi aceasta problema, pot sa-si continue viata. Este un proces care dureaza, dar sunt sanse mari sa treaca peste. Ajutorul de specialitate il poate oferi in special psihoterapeutul si in unele cazuri, psihiatrul, pe partea medicamentoasa”, concluzioneaza Ioana Nemeti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ajutorul de specialitate il poate oferi in special psihoterapeutul si in unele cazuri, psihiatrul, pe partea medicamentoasa”,… total fals…ajutorul vine de cele mai multe ori din partea psihiatrului, psihologii de la noi ,cei mai multi scoliti la Tibiscus,fara experienta ,fara cunostinte temeinice, nu au cum sa trateze aceste boli de natura psihica…asadar apelati cu incredere la psihiatru,pt ca nu este o rusine,nu santeti nebuni,ci oameni responsabili,care la un moment dat in viata trec printr-o perioada de stres puternic,care duce la aceste atacuri de panica…Psihologii nu fac decat sa va ia banii degeaba !

  2. daca atacul de panica e o urgenta medicala , atunci in mod cert trebuie sa intervina un medic ; si internistii ( unii ), cardiologii, etc stiu ce e acela un atac de panica, nu doar psihiatrii ;
    se intervine asadar de indata prin administrare de alprazolam (de ex) prin linistirea bolnavului, fara a-i spune ” vai, dar de ce sa-ti fie teama? ” etc
    dupa aceea se reevaluaza situatia, iar când bolnavul va fi linistit, va fi invatat cum sa-si coontroleze eceste atacuri de panica ;
    asa ca va fi o munca dusa de psihiatru,internist, cardiolog si/sau medicul de familie pe partea madicamentoasa +psiholog când bolnavul e mai linistit, ca sa-l invete cum sa -si controleze aceste atacuri de panica ;in fond nu va putea lua alprazolam toata viata ….dar cateva tablete aflate la indemana il vor face sa se simta mai in siguranta ;
    in fine …
    ing. melanj

  3. eu am facut atac de panica acum 2 ani am fost la Floreasca la urgente si m-au pus pe perfuzie cu lichide desi eram cu sticla de apa in mana niciun alprazolam , dardaia patul cu mine , pe urma am stat asa tremurand toata noaptea.

    • hmmm…..aceatia sunt asadar psihiatrii ” competenti” recomandati de „psyche”; in mod logic orice medic din Urgenta ar fi trebuit sa stie ce sa va administreze, iar daca Nu au alprazolam chiar si un diazepam poate ajuta ! iar dupa aceea : linistit, vorbit, ajutat sa controlati atacurile de panica, pentru ca ele nu dispar ci doar se comuta de pe o forma pe alta, si, pentru a nu deveni dependent de medicamente este recomandat psihologul, pentru a va invata ce si cum sa faceti , ca daca va aflati intr-o situatie unde sunt „specialistii” de care ati vorbit, sau, sa zicem , intr-o locatie pustie, sa nu va faceti mai rau, ci sa stiti cum sa va linistiti !

  4. ma gandesc adeseori nu suntem ajutati sa facem atacuri de panica ? se testeaza aparatura psihotronica? poate gresesc.

    • nu striu originea axacta a atacurilor de panica ;
      stiu o singura situatie consecutiv careia poti face atac de panica , si aceasta este starea de soc ; consecutiv acestei stari apare primul atac de panica, si acesta e bine sa NU fie lasat sa se dezvolte; asadar, daca nu avem in zona un medic si nici nu avem la noi un calmant ( am zis alprazolam , dar merge si cu alt „adormitor” ) e bine sa stim macar o tehnica prin care sa nu ne panicam , desi atacul de panica e …irational; e bine de citit, de stiut, de invatat …pentru orice eventualitate ! de aceea e nevoie de psiholog si de asemenea pentru ca reactiile adverse ale medicamentelor folosite in combaterea atacurilor de panica , ajung sa fie la fel de dure ca si atacurile de panica in sine ! in fine, nu toti psihologii fac „scoala „la Tibiscus, tot asa cum nu toti medicii fac Facultatea la UMF Timisoara , ci si in zone mai …promiscue ; ing. Melanj