Coalitia a ajuns la un acord referitor la preturile din energie. Cat vom plati pentru facturi

wall-street.ro

Liderii coalitiei de guvernare au ajuns la o intelegere, miercuri, in ceea ce priveste plafonarea si compensarea preturilor la energie electrica.

CITESTE SI: Verifica daca sunt functionale si daca e curatenie in jurul lor. Fantanile publice din Timisoara, controlate de politistii locali 

Liderii politici au stabilit regulile unei piete semi-reglementate, în care clientii care consuma mai putin de 255 de kilowati pe luna vor plati la fel ca pâna acum, iar pentru cei care depasesc acest prag va fi impus un tarif maximal de 1,3 lei pe kilowat, scrie stirileprotv.ro.

La discutia cu premierul Nicolae Ciuca, social-democratii au pus pe masa un draft si au propus piata semireglementata, cu un tarif maximal de 1,3 lei pe kilowat.

Sa existe un pret maximal. Asta nu inseamna ca toata lumea va plati acel pret maximal. Raman in continuare cele 0,68 lei, 0,8 lei, 1 leu la IMM, industria alimentara si in Parlament vom veni cu amendament la OUG 119 cu cele promise – servicii de utilitati publice, tramvaie, metrou”, spune presedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Pretul maximal ar trebui achitat doar de consumatorii care au in acest moment contracte cu sume mai mari de 1,3 lei pentru un kilowatt pe ora. Dupa calculele Guvernului, sunt aproximativ 700.000 de clienti casnici in aceasta situatie si doar acestia ar trebui sa isi schimbe contractele la inceputul anului 2023.

Politicienii spun ca tariful maximal a fost stabilit dupa discutii cu producatorii si cu furnizorii, care si în acest caz ar avea un profit mediu.

Pragurile de consum de 100 de kilowati, respectiv 255 de kilowati sunt mentinute, iar majoritatea consumatorilor casnici ar trebui sa plateasca la fel ca pâna acum.

Ce inseamna piata reglementata – cantitate si pret reglementat. Cantitate – ramâne de vazut ce mai e de vândut pentru anul viitor, se scade ce s-a vandut acum si se scade ceea ce urmeza ca Romania sa importe în 2023. Pret reglementat înseamna ca, pe tot lantul, de la producator la consumatorul final, trecând prin furnizor, vor fi recunoscute costurile de productie si vândute la consumatorul final”, spune Stefan Constantin, secretar de stat la Ministerul Energiei.

Noua lege ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2023 si se va aplica pentru o perioada de doi ani.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.