Codul Fiscal in dezbatere, la Universitatea de Vest, cu deputatul de Timis Gheorghe Ciobanu

TIMISOARA. La initiativa deputatului PSD de Timis Gheorghe Ciobanu, la Universitatea de Vest din Timisoara a avut loc o dezbatere pe tema noului cod fiscal si al codului de procedura fiscala.

Cu o zi inainte de intrarea in dezbatere la Comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor, proiectul noii legislatii fiscale a fost subiect de discutie pentru studenti, experti in domeniul fiscal si reprezentanti ai Legislativului si ai Guvernului.

La dezbatere au participat aproape 70 de studenti, de la Facultatea de Stiinte Politice, Facultatea de Economie si chiar Facultatea de Drept din Timisoara, cu totii interesati de modificarile aduse de Noul Cod Fiscal. Evenimentul a fost moderat de catre Prof. Dr. Petru Stefea, prorector al Universitatii de Vest Timisoara, printre vorbitori numarandu-se Prof. Dr. Radu Bufan, practician si cadru universitar de prestigiu al Facultatii de Drept si Stiinte Administrative, Doru Petru Dudas, director general al Directiei Generale de Legislatie Cod Procedura Fiscala din cadrul Ministerului Finantelor Publice si unul dintre autorii Noului Cod Fiscal si  Lector Dr. Alexandru Crasneac din partea Facultatii de Economie si de Administrare a Afacerilor.

ciobanu-dezbatere-uvt (2)

Timp de un an si jumatate, Ministerul de Finante s-a consultat cu grupurile societatii civile vizate de Noul Cod Fiscal si de cel de Procedura Fiscala. Este cu siguranta cel mai larg proces de consultare publica din ultimii 20 de ani, iar dezbaterea pe care am organizat-o la UVT este parte din acest proces. Dupa dezbaterea cu mediul de afaceri organizata la Camera de Comert, in mod firesc era nevoie de o dezbatere in zona universitara, de o intalnire a reprezentantilor Legislativului si Executivului cu mediul academic. Ma bucur ca aceasta intalnire a avut loc la UVT si consider ca e firesc sa aflam puncte de vedere de la cei care predau sau invata la facultatile de Stiinte Politice, Drept sau de la cadrele didactice si studentii de la Stiinte Economice. Am preluat opinii de la oameni care studiaza si pot spune ca toti cei care au parcurs proiectul au cazut de acord ca acest pachet legislativ este echilibrat si corecteaza erorile din legislatia fiscala de pana acum fiind poate cea mai importanta reglementare legislativa din ultimii 20 de ani. Din punctul meu de vedere, dezbatarea de la UVT este inca un pas pe care il fac inspre mediul academic si voi continua acest tip de cunsultare si dezbatere si pe urmatoarele teme de interes major‘, a declarat deputatul Gheorghe Ciobanu.

Aceasta noua legislatie fiscala se bazeaza pe trei concepte fundamentale si ma refer aici la relaxarea fiscala menita sa ajute companiile din Romania sa se dezvolte, sa produca, sa angajeze si sa aiba o piaţa de desfacere. In al doilea rand noile prevederi fiscale vor muta greutatea d epe umerii platitorilor de taxe corecti astefl incat nu se va mai abuza cei care platesc taxele si impozitele, deoarece statul nu este in stare sa colecteze. Presiunea se va muta dinspre privaţi spre ANAF, care va deveni cea mai importanta instituţie din aceasta ţara in urmatorii ani. Al treilea pilon al acestor schimbari fundamentale se refera la o repornire a consumului privat, fara de care o economie, inevitabil, se blocheaza‘, a mai spus deputatul PSD de Timis, Gheorghe Ciobanu.

Studentii de la Stiinte Politice de la Drept si de la Facultatea de Economie si Administrare a Afecerilor au aflat cum va fi fi compensata scaderea incasarilor din diminuarea TVA, avantajele scaderii TVA la produsele alimentare de la 24 la 9 la suta, beneficiile scaderii cotei TVA la 20% si de ce este necesara introducerea de contributii la fondul de pensii si sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri atat din salarii cat si din activitati independente, comert sau drepturi de autor.

ciobanu-dezbatere-uvt

E nevoie de o schimbare a perceptiei publice, cei care nu platesc impozite nu sunt niste eroi. Tinerii profesionisti din ziua de azi, cei care mi-au fost studenti si lucreaza acum ca specialisti foarte bine cotati, platesc impozite pentru ca Romania sa aibe servicii mai bune in sanatate si educatie. Dincolo de comportamentele la limita legii si abuzuri, exista o Romanie profunda care lucreaza‘,  a spus Prof. Dr. Radu Bufan, practician si cadru universitar de prestigiu al Facultatii de Drept si Stiinte Administrative.

Doru Petru Dudas, director general al Directiei Generale de Legislatie Cod Procedura Fiscala din cadrul Ministerului Finantelor Publice si unul dintre autorii Noului Cod Fiscal a completat spusele profesorului Radu Bufan: ”masurile luate de Guvern in ultima perioada intentioneaza sa indrepte societatea catre fiscalizare. Exista interese in afectarea imaginii ANAF si s-a ajuns chiar pana la inventarea unor cazuri in mass-media. Cei care nu platesc impozite si nu inteleg principiul corectitudinii impozitarii, nu pacalesc inspectorul de la fisc, ci pacalesc societatea, adica cei care nu platesc impozite le fac rau celor care platesc. Scaderea TVA este o masura benefica in primul rand pentru cei cu venituri mici. Studiile arata ca in Romania 83% dintre familii au venituri sub venitul mediu la nivel national, adica castiga sub 2000 de lei pe luna. Mai mult de 90 % din veniturile acestora se cheltuie pe produse alimentare. Pentru acesti oameni scaderea TVA la produsele alimentare la 9% este foarte importanta, iar efectele se vor vedea foarte repede”.

Deputatul Gheorghe Ciobanu participa in aceste zile la dezbaterea Noului Cod Fiscal si a celui de Procedura Fiscala in Comisia de Finante si Banci a Camerei Deputatilor, al carui membru este.

Proiectul a fost deja adoptat de Senat, urmand sa primeasca votul in plenul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.