Coiful ‘Regelui Rosu’ expus la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Vizitatorii Muzeului National al Banatului vor putea vedea pana in luna septembrie o piesa inedita in cadrul expozitiei „Print si sultan”.

CITESTE SI: Un festival de te lingi pe degete, langa Timisoara. Se incing ceaunele si se pregateste o mare petrecere cu indragiti artisti de muzica populara 

Este vorba despre coiful Margrafului Ludwig Wilhelm de Baden Baden, cel supranumit de otonami Turkenlouis. Coiful facea parte din armura de lupa a calaretilor maghiari in special. Acesta este originar insa din sudul Germaniei, este din otel cu brunare albastra si nituri cu cap aurit. Modelul este denumit sisoc si are o greutate de 5,8 kilograme.

Istoricul coifului este de-a dreptul fascinant. Şişocul, denumit astfel in maghiara si turca, a avut radacini in Asia, dar a intrat in Europa prin Ungaria, un teatru de razboi din secolele XVI-XVII. Acest coif este special nu doar prin design, ci si prin legatura sa cu Margraful Ludwig Wilhelm de Baden-Baden, cunoscut ca Türkenlouis„, spun reprezentantii Muzeului National al Banatului din Timisoara.

Coiful poate fi vazut in cadrul expozitiei ‘Print si sultan. Decenii de razboi si fronturi fluctuante la hotarele Sublimei Porti (1683-1716)’, realizata de Muzeul National al Banatului in colaborare cu Muzeul de Istorie din Karlsruhe, Badisches Landesmuseum. Expozitia este in mansarda B1 a Bastionului Theresia si va putea fi vizitata pana in 9 septembrie.

Margraful Ludwig Wilhelm de Baden-Baden a fost comandantul armatelor imperiale, fiu al printului Ferdinand Maximilian de Baden-Baden si Louisei de Savoy. Nasul sau era regele Ludovic al XIV-lea al Frantei. Fratele mamei sale era contele de Soissons, nimeni altul decat tatal principelui Eugeniu de Savoya, eliberatorul Timisoarei de sub dominatia otomana.
Ludwig Wilhelm de Baden-Baden a luptat sub comanda Raimondo de Mentecuccoli, impotriva lui Henri de La Tour d’Auvergne. A luptat impotriva turcilor la asediul asupra Vienei din 1683, dar i-a si invins pe otomani 6 ani mai tarziu la Nis.
El a fost numit de turci „Turkenlouis”, ceea ce se traduce prin „scutul imperiului”. Tot otomanii l-au numit „regele rosu” deoarece uniforma rosie pe care o purta il facea foarte vizibil pe campul de lupta.
A murit in 1707, dupa ce nu a tratat corespunzator o rana pe care o capatase in Schellenberg, cu trei ani inainte.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.