Colectand corect deseurile putem recicla si ne protejam!

Auzim tot mai des despre incalzirea globala, despre poluarea mediului, despre modificarile climatice dramatice care se petrec pe planeta in ultimii ani. Si principalul vinovat de toate aceste transformari este omul.

Dezvoltarea economica a produs schimbari semnificative atat in abordarile oamenilor, cat si ceea ce priveste gestiunea deseurilor pe care le produc zi de zi. Nici Romania si nici Timisoara nu fac exceptie.

Combustibilii fosili sau vegetali nu sunt inepuizabili, iar o exploatare fara limite a acestora poate aduce omenirea intr-o situatie dificila in care resursele actuale sa nu mai fie capabile sa-i asigure existenta. Or, in aceste conditii, omenirea trebuie sa gaseasca solutii prin care sa conserve cat mai mult atat mediul, cat si resursele. Tehnologiile actuale ne permit sa reciclam o serie intreaga de produse si materiale pe care pana in urma cu cativa ani le aruncam pur si simplu la „groapa de gunoi”. Prin aceasta operatiune putem sa salvam o serie de resurse pretioase care ne asigura viata pe Pamant.

Reciclarea, o solutie accesibila

Astfel s-a nascut ideea de a colecta selectiv deseurile pentru ca acelea dintre ele ce pot fi reintroduse in circuitul economic sa poata salva macar o parte din actualele resurse si, in acelasi timp, sa nu mai ajunga la… groapa de gunoi. Pentru ca aceasta colectare selectiva sa poata fi efectuata, operatorul serviciului de salubritate timisorean a pus la dispozitia cetatenilor, persoane fizice sau juridice, recipiente de colectare diferite de cele in care se colecteaza deseurile menajere. Astfel, persoanele fizice care locuiesc la case au fost dotate cu saci galbeni inscriptionati, iar asociatiile de proprietari cu pubele, de asemenea inscriptionate, in timp ce agentii economici pot beneficia de containere de 1,1 mc, daca produc o cantitate mai mare de deseuri reciclabile, sau chiar presocontainere, daca vorbim despre supermarketuri.

Nu se mai colecteaza … “la gramada”

Colectarea selectiva presupune ca in recipientele inscriptionate sa se depuna in exclusivitate doar hartie, ambalaje de carton, folii de plastic, PET-uri, doze de aluminiu si ambalaje din sticla. Toate curate si necompromise de  alte substante. Spre exemplu, tetrapakurile de la lapte sau sucuri naturale nu se depun in recipientele destinate colectarii deseurilor reciclabile. La fel si paharele de plastic ce au continut iaurt, smantana sau alte produse alimentare. Pentru ambalajele de sticla RETIM Ecologic Service a instalat 28 de recipiente verzi de tip clopot in mai multe zone aglomerate din oras, unde cetatenii pot depune prin aport voluntar. Toate celelalte tipuri de deseuri reciclabile sunt colectate direct de la generatorii de deseuri, in aceleasi zile in care este programata si colectarea deseurilor menajere, dar cu alte utilaje.

Educatie si de nevoie

Suplimentar, in cateva zone ale orasului, RETIM Ecologic Service a amlasat „tarcuri din plasa” destinate colectarii exclusive a deseurilor din PET. Prin intermediul acestor mijloace societatea de salubritate a colectat in 2012 o cantitate de 10.181 de tone de deseuri reciclabile, din care doar aproximativ 23% au fost valorificate la reciclatori. Nu s-a reusit colectarea si valorificarea unei cantitati mult mai mari de deseuri deoarece, in special in cazul asociatiilor de proprietari, nu se respecta in totalitate colectarea selectiva, o serie de asociatii amplasand pubelele inscriptionate in imediata vecinatate a celor destinate colectarii deseurilor menajere. Acest fapt contribuie la confuzie privind colectarea si creaza falsa impresie ca se colecteaza in continuare totul „la gramada”, asa cum am fost obisnuiti ani la randul. Tocmai pentru a creste responsabilitatea cetatenilor Directia de mediu a Primariei municipiului Timisoara a demarat o serie de actiuni de control si verificare privind respectarea prevederilor legale de gestiune a deseurilor, prevederi incluse atat in Legea 101/2008, cat si in HCL 371/2007, care specifica in mod expres obligativitatea tuturor cetatenilor de a colecta selectiv deseurile. Pentru ca foarte multi generatori de deseuri nu respecta prevederile legale s-au ales cu amenzi cuprinse intre 500 – 1.000 lei, in cazul persoanelor fizice, respectiv 1.500 – 2.500 lei, in cazul persoanelor juridice si a asociatiilor de proprietari.

Suntem singurii responsabili

Pentru ca „doar impreuna putem avea un oras curat”, operatorul de salubritate apeleaza la cetateni sa faca acest minim efort de a colecta selectiv in mod corect, sa nu mai depuna materiale reciclabile compromise prin murdarirea cu diverse substante si sa contribuie in acest mod la reducerea cantitatilor de deseuri supuse eliminarii definitive prin depozitarea pe deponeu, chiar ecologic fiind acesta, deoarece numai astfel isi aduc contributia la protectia mediului in care dorim sa traim. Cu cat depozitam mai putin, cu atat costurile serviciului de salubritate pot fi mentinute la un nivel accesibil. Pentru ca nu dorim sa ne confruntam cu “muntii de gunoaie”.

Prin responsabilitate si corectitudine, cu totii, impreuna, vom cladi o lume mai curata pentru copiii nostri.

(P)

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Prosti menite sa vrajeasca omul, nu au nici o baza stintifica, alti specialisti spun invers, ca ne asteapta o era glaciara, cine are dreptate?!..Nenea cu incalzirea este un american bine cunoscut care face parte din grupul I. Sa mai reduca zborurile avionelor caci sunt cu miile pe cer, sa mai reduca distrugerea oceanelor si marilor, sa nu mai extraga petrol, sa nu mai distruga munti, sa reduca industria, etc etc… si apoi sa-mi spuna mie sa reciclez… Si 2 de ce sa dai ceva gratis, in germania pe un pet gol de plastic primesti 70 centimos de euro…stiati?!..