Colectionari din SUA, Marea Britanie, Ungaria, Serbia si din toata tara s-au intalnit la Timisoara

TIMISOARA. Timbre, monede, ilustrate si fotografii din secolele trecute, tablouri sau medalii sportive de la 1900 au fost expuse la cea de-a sasea editie a Targului Colectionarilor care a  avut loc sambata la Timisoara.

Mircea Poiana are 72 de ani si a fost profesor de istorie. Colectioneaza diferite obiecte de cand era elev. Insigne sportive, ilustrate vechi, fotografii din timpul Primului Razboi Mondial, monede de pe vremea romanilor, din anii 200-300 d. Hr. decoratii sportive si multe alte obiecte intregesc zecile de colectii pe care le-a adunat de-a lungul anilor.

„Eu sunt negustor. Am acasa opere de arta. Tablouri, sculptura, litografie, covoare vechi, argintarie. Acelea sunt valoroase. Colectiile pe care le-am adus aici sunt mai mult de hobby, imi aduc, sa spun asa, painea si laptele zilnice”, ne spune profesorul de istorie. Cu operele de arta iese un ban, continua colectionarul.

Tavite si sfesnice din bonz sunt vandute cu 10-20 de lei, setul. Lucrate manual, ciocanite din alama, isi prezinta colectionarul marfa. Ilustratele nu valoreaza mai mult de 10 lei buncata, cu acelasi pret fiind oferite si monedele de pe vremea retragerii aureliene.

„Preturile sunt mai mult decat modice. Sunt foarte putini interesati de aceste monede la adevarata lor valoare. Conteaza mult cum si cum s-au pastrat, dar nu poti cere un pret mai mare”, ne spune Mircea Poiana.

„Orice obiect poate fi baza unei colectii, cu conditia sa fie obiecte rare. unii aleg sa colectioneze ceasuri, altii papusi, altii pendule. Daca iti place, nici nu are importanta ce, cata vreme aduni obiectele”, a  explicat acesta.

Aproape 40 de colectionari din toata lumea au venit la Timisoara sa-si prezinte piesele adunate de-a lungul timpului. „Au venit persoane din SUA, Marea Britanie, din Ungaria si din Serbia, dar si multi din tara”, a precizat Andrei Klein, organizatorul evenimentului. Cei veniti din strainatate sunt colectionari intorsi in vacanta in tara, care au dorit sa vada ce obiecte de colectie pot gasi in orasul de pe malurile Begai.

Printre cele mai scumpe obiecte s-a numarat si un tablou nesemnat, pe care proprietarul a cerut 700 de euro. „Oamenii  tin de bani in aceasta perioada, chiar daca un obiect de arta este valoros si merita niste bani investiti. Sa vedem daca o sa-l vand”, ne-a spus acesta.

Editia de sambata este a sasea din acest an organizata la Lloyd, in Piata Victoriei din Timisoara. Urmatoarea intalnire a colectionarilor va avea loc in luna septembrie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete