Colegele de clasa din Timisoara care pleaca impreuna sa studieze la Oxford. Povestea elevelor admise la una dintre cele mai bune universitati din lume

TIMISOARA. Se cunosc inca din gimnaziu, iar liceul l-au facut in aceeasi clasa. Este vorba despre doua dintre elevele de top ale Timisoarei, olimpice, acum in clasa a XII-a la Colegiul National C.D. Loga, care se pot mandri cu performante greu de atins.

Dupa ce s-au facut remarcate pentru rezultatele exceptionale pe care le-au avut de-a lungul anilor de liceu, acum Bianca si Ioana marcheaza o noua reusita. Amandoua au fost admise la Universitatea Oxford, iar de anul viitor vor studia acolo Chimia si Fizica.

Desi pentru multi pare doar un vis de neatins, cele doua spun ca nu au facut nimic deosebit pentru a ajunge aici. Au invatat la toate materiile, iar in momentul in care s-au hotarat ce drum vor sa urmeze, s-au preocupat mai mult de aceste domenii.

Bianca Pasca va studia Chimia la Oxford si spune ca pasiunea ei a inceput odata cu primul an de liceu, atunci cand a plecat intr-o tabara la Londra.

„La sfarsitul clasei a IX-a am mers intr-o tabara in strainatate si acolo ni s-a predat materia in avans, lucruri pe care nu le invatasem inca aici, iar cand m-am intors mi-am dat seama ca vreau sa fac Chimie la un nivel mai inalt si am rugat-o pe profesoara mea sa ma ajute cu materiale. Am inceput cu chimia organica, si asa m-am indragostit de domeniul acesta. M-am gandit dinainte la plecarea la studii in strainatate, dar nu pot sa zic ca a fost un moment in care m-am gandit sa ma duc la Oxford. Initial doar mergeam la targurile de prezentare a facultatilor. Pe parcursul liceului am lucrat pentru Chimie, in general, si nu lucram cu Oxfordul in minte. A fost chiar un proces care a trecut fara sa imi dau seama. Am invatat mai mult in vara, pentru ca stiam ca voi da la facultate si ma gandeam ca voi avea interviuri”, spune pentru opiniatimisoarei.ro Bianca Pasca.

Colega ei de clasa, Ioana Paulescu, a vrut sa spulbere mitul conform caruia orice copil calca pe urmele parintilor. Insa, dupa mai multi ani in care a incercat sa isi descopere inclinatiile, a ajuns la concluzia ca isi doreste o cariera in domeniul Fizicii, asa cum ii prevedea toata lumea.

„Foarte multa lume ar spune ca am ales Fizica pentru ca ambii parinti lucreaza la Facultatea de Fizica din Timisoara. Mie intotdeauna mi-a placut sa refuz statutul asta de „fata celor de la Fizica, sigur o sa le calce pe urme”. Am cam incercat sa cochetez, pana prin clasa a X-a, cu tot felul de lucruri, de la literatura, la engleza, matematica. Am incercat sa invat la toate materiile si sa vad spre ce o sa ma… inclin singura. Totusi, in final, s-a intamplat sa ajung inapoi la Fizica, pentru ca stiam ca am sanse sa ajung la o universitate de top pentru ca aveam o pregatire destul de buna si pe matematica si pe fizica, si ele se suprapun. Dupa ce m-am hotarat, n-a fost complicat”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Ioana Paulescu.

Odata ce au inceput demersurile pentru admiterea la Oxford, cele doua fete spun ca totul a venit de la sine. Dupa ce si-au depus scrisorile de intentie si recomandare, au sustinut testele si interviurile, iar rezultatul avea sa vina ca o confirmare a muncii depunse.

„Oricine isi doreste si e pregatit sa depuna efortul necesar cred ca ar putea sa ajunga aici. Se zice ca intrebarile sunt destul de fantastice, dar de cele mai multe ori sunt scoase din contextul discutiei si nu ar trebui sa fie un element inspaimantator pentru cei care doresc sa aplice. Ne-a placut foarte mult atmosfera de la interviuri. Incearca sa te pacaleasca, te fac sa te simti bine, sunt zambitori, dar totul e cu substrat”, povestesc cele doua tinere.

In ceea ce priveste planurile de viitor nici Ioana si nici Bianca nu se gandesc prea departe. Fiecare asteapta sa vada cum va fi viata de student la Oxford si ce oportunitati se vor ivi.

„Mi-ar placea sa combin Chimia cu faptul ca imi place foarte mult sa scriu. Nu stiu daca ma voi intoarce in tara sau voi ramane acolo. Depinde de oportunitati. Eu vreau sa ma duc pe cercetare, dar inca nu stiu. Vreau sa merg in continuare la fel…sa vad ce o sa se intample”, a spus Bianca.

Astept sa vad la ce ma voi pricepe, asa cum am facut si pana acum”, a adaugat Ioana.

Pentru profesorii celor doua fete, performanta acestora nu este defel o surpriza.

„Fara indoiala ca performanta atinsa de elevele Bianca Pasca si Ioana Paulescu de la Colegiul National C. D. Loga din Timisoara, prin admiterea acestora la una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior din lume, este rezultatul unei munci asidue, constante, a unui spirit competitiv de inalta tinuta, a unor eforturi canalizate spre propria lor devenire intelectuala. Tin sa-mi exprim aprecierea pentru parcursul lor scolar de exceptie, sa le felicit pentru seriozitatea si consecventa dovedite in munca. Aceleasi multumiri le indrept catre familiile celor doua eleve si catre cadrele didactice care le-au facilitat performanta pe tot parcursul anilor de liceu”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Tihomir Milin, directorul Colegiului National C. D. Loga.

Universitatea Oxford este cea mai veche institutie de invatamant superior din spatiul anglofon, avand o istorie de aproximativ 1000 de ani. Desi o data precisa nu poate fi determinata, datarea in timp poate sa mearga inapoi catre secolul al 11-lea, dar cu siguranta anul 1167 poate fi privit ca un an esential in cresterea sa spectaculoasa, intrucat este anul in care Henric al II-lea al Angliei, in incercarea sa de a impulsiona educatia superioara din Anglia, le-a interzis studentilor englezi sa studieze in strainatate, in special la Paris.

In clasamentul realizat de Times Higher Education, Universitatea Oxford este clasata pe locul 3 in lume.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.