Problema furnizarii de agent termic in Timisoara nu este rezolvata nici acum pe deplin. Coltermul a semnat un contract pe o luna cu E.ON gaz, insa nu se cunoaste pretul de furnizare. In acelasi timp, Coltermul mai are de incasat facturi restante de zeci de milioane de lei.
Colterm a semnat un contract cu E. ON pentru furnizarea de gaz pentru CET SUd si pentru cele 15 centrale de cartier care functioneaza in Timisoara, doar pentru luna decembrie a acestui an. Pentru anul urmator, cei de la Colterm negociaza prelungirea contractului pe E. ON. Ceea ce nu se cunoaste, insa, este pretul de furnizare a gazului.
„Orice contract de gaz se furnizeaza in functie de ANRE. S-a semnat un contract cu E.ON, insa nu se stie exact pretul. Vom vedea cand va veni factura”, a declarat Aurel Matei, directorul Colterm Timisoara. „Pretul de la E.ON si cel de la Petrom sunt apropiate. Populatia nu va avea de suferit deoarece pretul de furnizare catre populatie a fost deja stabilit”, a mai adaugat Matei.
Furnizorul de gaz pentru restul orasului ramane neschimbat. Este vorba de OMV Petron Gas.
Aurel Matei, directorul Colterm, atrage atentia ca exista, in continuare, un mic risc pentru populatie sa ramana fara caldura si apa calda in aceasta iarna.
„Noi facem tot posibilul sa ne respectam graficul de achitare a facturilor restante. Trebuie sa recunoastem, exista un mic risc ca populatia sa ramana fara apa calda si caldura”, a mai precizat Matei.
Directorul Colterm a precizat ca la Timisoara sunt si stocuri de combustibili care pot acoperi necesarul in cazul in care vom ramane din nou fara apa calda si caldura. El spune ca in stoc sunt 200.000 de tone de carbune si 4.000 de tone de pacura de la rezerva de stat.
Intre timp, Coltermul face eforturi sa achite facturile restante catre Petrom. „Au ramas in discutie datoriile de 20 milioane de lei care le avem de achitat pana la sfarsitul acestei luni. Urmeaza sa primim de la Primaria Timisoara 4,3 milioane de lei din subventii. Guvernul urmeaza sa ne dea in aceasta luna o diferenta pe anul 2010, insa nu cunoastem cu exactitate suma pana nu se publica in Monitorul Oficial. Din incasarile noastre mai putem achita catre Petrom suma de 11,5 milioane de lei”, a declarat Aurel Matei.
Seful Colterm a prezentat si o situatie a sumelor pe care le mai are de incasat. „De la bugetul de stat avem de recuperat 46,3 milioane de lei ca subventie restanta. Din care 8,4 milioane de lei pe anul 2008, alti 21,8 milioane de lei pe anul 2009 si 16,1 milioane de lei pe anul 2010. De la bugetul local mai avem de recuperat 54 milioane de lei din care 19,5 milioane de lei pe anul 2009 si 34,5 milioane de lei pe 2010. De asemenea, mai sunt 2. 667 de facturi restante de la populatie care insumeaza 4 milioane de lei. Alte 3 milioane de lei mai avem de recuperat de la institutiile publice si de la societati comerciale”, a declarat Aurel Matei.
In data de 26 noiembrie, prefectul Mircea Bacala a prezentat alte cifre care reprezentau restantele catre Colterm. Este vorba de 15 milioane de lei datoria Guvernului si 35 milioane de lei datoria bugetului local. „Sumele pe care vi le-am prezentat atunci sunt datele pe care le-am primit de la Colterm. Eu am fost informat de catre domnul primar ca Primaria Timisoara mai are de achitat 13 milioane de lei la Colterm. Cred ca domnul Matei ar trebui sa ii prezinte si primarului situatia reala a restantelor”, a declarat Mircea Bacala.
Cat ne costa caldura si apa calda la iarna?
Reprezentantii Colterm au facut o esimare a costurilor pe care le va avea de suportat populatia pentru apa calda si caldura, in lunile de iarna.
Astfel, cea mai ieftina perioada este 18 martie – 30 aprilie. Pentru un apartament cu o camera, costul estimat este de 24,7 lei, pentru doua camere 36,2 lei, pentru trei camere 45,9 lei, iar pentru patru camere 52,1 lei. In schimb, cea mai scumpa perioada, in care urmeaza sa scoatem din buzunare mai multi bani este ianuarie – februarie. Astfel, pentru un apartament cu o camera, costul estimat este de 240,5 lei, pentru doua camere 351,5 lei, pentru trei camere 445,8 lei, iar pentru patru camere, 505,9 lei.
Aceste preturi sunt calculate pentru un consum mediu lunar de 2 metri cubi de apa consumata de persoana pe luna si pentru o persoana pentru fiecare camera. Gigacaloria a fost calculata la pretul stabilit printr-o hotarare de consiliu local, de 252,17 lei pe gigacalorie.
In medie, potrivit Colterm, populatia va avea de platit in jur de 200 de lei lunar pentru apa calda si pentru caldura, in lunile de iarna.
Pareri
Cum puii mei sa semnezi un contract si sa nu stii cat costa ????/ mie mi se pare SF. sau baietii astia ne dau gazul si mai scump…deci sa ne asteptam din nou la intreruperi. Multumim la colterm ca de platit ii platim factura luna de luna