Competitia de idei ClimateLaunchPad, organizata in parteneriat cu CCIA Timis, si-a desemnat castigatorii

TIMISOARA. O drona care curata aerul si un longboard electric sunt inventiile care s-au clasat pe locurile fruntase in cadrul finalei competitiei nationale de idei inovatoare, organizata in parteneriat cu CCIAT.

„Am inceput selectia initiala cu 8 idei, dar din pacate pana la prezentarea finala au ramas doar 5 idei. Castigatorii vor participa, impreuna cu colegi din alte 44 de tari la finala internationala din 1-2 noiembrie, din Scotia”, a spus Cristina Nicolescu, organizatorul evenimentului.

Primii clasati au fost doi adolescenti care invata la Liceul Pedagogic Carmen Sylva si Colegiul National Banatean. Tinerii s-au gandit ca vor putea ajuta la reducerea poluarii in Timisoara, cu ajutorul inventiei lor.

„Am castigat cu o drona care are montati pe ea niste senzori electrochimici care monitorizeaza nivelul de poluare din armosfera. Din cauza poluarii excesive din Timisoara si a binecunoscutului miros produs de poluarea chimica, am incercat sa vedem care este cauza iar apoi am gandit care ar fi cea mai optima rezolvare pentru combaterea ei. Partea cea mai complexa a fost dezvoltarea electronica, care a durat in jur de 2 luni, pentru ca a fost greu sa gasim piesele necesare, pentru ca in Romania nu se gasesc, in special senzorii electrochimici. Am mai avut dificultati si la programarea senzorilor, a fost o provocare pentru noi sa reusit sa colectam date si sa ii programam pentru a functiona in mod corect. In proiect am primit cel mai mult ajutor in cadrul celui mai mare hackaton din estul Europei, unde ne-a ajutat o echipa de chimisti germani. Noi facem echipa de aproximativ 2 ani si am inceput sa lucram la Coder Dojo. Pentru noi e o provocare foarte mare, nu ne asteptam sa ajungem in acest punct. La finala europeana o sa dam tot ce e mai bun”, au spus Laura Chirila si Sergiu Nicorici, castigatorii finalei nationale.

Pe locul II s-a clasat un produs care vine sa ajute la reducerea traficului in marile orase.

„Am intrat in competitie cu un longboard electric. E mai usor sa fie electric si tendinta este catre electromobilitate. Acest produs se adreseaza altei game de consumatori. Este folosit de tineri mai eventurosi. Noi le folosim sa mergem la servici cu ele. Ideea ne-a venit cand, in urma cu 3 ani, mi s-a furat bicicleta si ne-am gandit ca trebuie sa gasim un mijloac de transport care poate fi luat oriunde, ca sa nu se mai fure. Am mai participat la concursuri, am luat premii”, spus Sorin Dobiste si Andrei Bora, ocupantii locului secund.

Desi initial 8 echipe au fost selectate pentru a intra in finala nationala, la concurs au fost prezente doar 5 proiecte, dupa ce 3 s-au retras din competitie.

Acum, cele doua echipe castigatoare urmeaza sa plece la finala Europeana ce se va organiza la Edinburgh, in Scotia. Iar cele doua idei castigatoare vor avea posibilitatea sa-si prezinte conceptul la nivel international si sa intre astfel in competitia pentru castigarea unei prime investitii in business-ul lor: 10.000 euro locul I, 5.000 euro locul II si 2.500 euro locul III.

Misiunea competitiei este aceea de a atrage potentialul de tehnologii inovative din Europa si de a crea oportunitati pentru inovatori in vederea atenuarii efectelor schimbarilor climatice. Scopul este accelerarea inovatiilor care conduc la un viitor cu emisii scazute de dioxid de carbon.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.