Complexul imobiliar futurist ce va ‘rasari’ langa Primaria Timisoara. Vor fi 4 cladiri spectaculoase. Imagini in premiera

Dupa ce in sanul opiniei publice s-au iscat adevarate controverse privind un mai vechi proiect al viitoarelor constructii de langa Primaria Timisoara, un nou proiect impresionant e anuntat drept castigator pentru spatiul pe care se afla acum Inspectoratul Scolar si fostul Liceu de Arte.

In imagini aparute pe Facebook, postate de artizanul noului proiect, sunt prezentate 4 cladiri spectaculoase, cu un aspect futurist care vine sa completeze zona centrala a orasului. Intr-un spatiu plin de istorie, imobilele aduc un plus de modernitate arealului din zona Primariei Timisoara.

Conceptul care a stat la baza proiectului este acela de a imbina functionalitatea cu esteticul, iar spatiul aerisit si soarele care ‘atinge’ fiecare dintre constructii duc la armonizarea perfecta a noului spatiu cu zona inconjuratoare, explica tanarul arhitect, de numai 32 de ani, Claudiu Ionescu, cel care iscaleste proiectul avangardist.

Spatii culturale, un hotel de lux, spatiu de shopping, spatii rezidentiale si un turn de belvedere

‘Summum bonum’ sau „cel mai inalt tel” este definitia care a stat la baza crearii noilor edificii, iar acestea reusesc sa se imbine perfect atat din punct de vedere al functionalitatii, cat si al esteticului, este de parere arhitectul.

In contextul in care Timisoara va deveni Capitala Culturala Europeana, cladirea vine ca un plus din punct de vedere artistic, pentru ca va gazdui, printre altele, o galerie de arta si si un muzeu al artei contemporane, deschis publicului timisorean. Acestea vor completa prezenta unui hotel de lux.

Proiectul este castigator al unei competitii organizate de catre client (beneficiarul cladirilor ce vor fi ridicate), la cererea Primariei Timisoara. Acest lucru a fost stipulat intr-un aviz de oportunitate cu conditii, conform HCL 183/2017. Comisia a fost una internationala. Concursul a fost cu invitatii trimise direct de catre client. Dupa prima etapa s-au calificat doua echipe, a noastra si una din Londra, iar in final s-a ales solutia noastra. Acest proiect il va inlocui pe cel de dinainte„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Claudiu Ionescu.

Arhitectul spune ca deocamdata nu exista un contructor ales sa puna in practica opera de arta imobiliara, insa se spera ca pana in anul 2021, sa fie realizata partea de hotel si parcajul subteran.

Inspectoratul Scolar si Liceul de Arte devin spatii culturale

Dintre cladirile din aceasta zona, raman in picioare o parte din fostul Liceu de Arte precum si imobilul care adaposteste acum ISJ Timis.

E greu sa nu pastrezi parte din cladirile existente. Sunt incarcate de amintiri si emotie, astfel incat astazi in propunerea noastra se pastreaza parte din Liceul de Arta si tot Inspectoratul Scolar.
Spun parte din Liceul de Arta pentru ca avem un SF aprobat prin HCL al Inelului 1 de circulatie, inel care obliga clientul sa doneze o parte din teren, 315 mp, inspre primarie) pentru realizarea acestui obiectiv de interes public (inelul 1). Pe acest teren se afla o parte din cladirea liceului„, mai explica pentru opiniatimisoarei.ro Claudiu Ionescu .

Arhitectul dezvaluie faptul ca ISJ-ul si parte din vechiul liceu de Arte vor primi functiuni culturale.

Cele 2 cladiri care sunt sus pe terasa inverzita sunt rezidentiale. Si, practic aceasta terasa continua vizual parcul, pe cladire. Partea dinspre Primarie e hotel. Partea de parter si etaj 1, intre liceu si inspectorat, va fi zona de shopping. Liceul si Inspectoratul vor deveni spatii culturale: Muzeu de arta contemporana, eventual muzeu al comunitatii evreiesti, si coltul din intersectia de langa primarie va deveni o galerie de arta. Tot cu referire la arta, turnul sa devina un turn informational public, care sa poata fi un punct de belvedere pentru zona centrala„, mai spune Claudiu Ionescu.

Fatadele din imagini ar putea suferi modificari

Arhitectul precizeaza ca unele aspecte din proiect ar putea fi schimbate.

Momentan, asta e doar o volumetrie propusa, nu reprezinta o propunere de fatade„, a tinut sa precizeze Claudiu Ionescu.

Vom reveni cu amanunte

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Intrebarea este: in favoarea cui se face demolarea zonei? Cat castiga primarul din afacere?

    • Întrebare de milițian ori psd-ist
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Citește articolul prima dată iar daca5nu înțelegi nu te băga în seamă că puți

  2. Pentru cei deveniti „recent timisoreni”. Inspectoratul Scolar (actual) este adapostit de vechiul Liceu Evreiesc. In, rest no comments. Probabil se vor rezolva in subteran, pe 2 -3 nivele si cca 1200 locuri de parcare. Sau gresesc?

  3. ce-s oribilitatile alea? dupa ce ca avem statui facute de deranjati mintali, acum o sa avem si cladiri facute de ei?

  4. Ansamblul se va realiza inainte sau dupa rezolvarea iluminatului stradal? Pe hartie e usor, cu bani europeni e simplu. Cand vine vorba de pus umarul sau de dat banii din buget, totul e greu. Calculand cat timp ia sa demolezi „poarta” de pe Martirilor, ansamblul descris in articol se va finaliza prin 2083.

    • … se va realiza inainte sau dupa rezolvarea iluminatului stradal? ….
      raspuns: in loc de

    • E o investitie privata, ce treaba are cu iluminatul stradal? Comunitatea evreiasca (prin asociatia lor) a vandut fostul liceu de arte unui dezvoltator privat. Care, atata timp cat respecta limitarile din PUG si avizul de la monumente, face ce crede pe terenul ala.
      Nu v-am prea vazut agitati cand „vecinii” spatiului in cauza erau ocupati sa-si amenajeze palate de prost gust distrugand arhitectural zona.
      Cei care nu inteleg cum se incadreaza o cladire futurista intr-o zona istorica (istorica, vorba vine, ca acolo inainte de primul razboi mondial era teren viran) ar face bine sa mearga si prin tarile din vest sa vada cum au intercalat vechiul cu noul cei de acolo. Arhitectura e ultimul lucru ce ar trebui sa va sperie.

      • 1. Info cu Liceul Evreiesc este doar ca si „cei nou veniti” sa cunoasca acest lucru, nu pentru altceva.
        2. S-ar putea realiza si un „pod al suspinelor” cu primaria, innaltand primaria cu vreo 3-4 etaje .
        3. Daca sti spune-ne si noua cine este „arhitectul”/”urbanistul” care a dat aprobarile pentru castelele „ala Segarcea” (si probabil le da si in continuare), cu nume si prenume.
        4. Implantarea unor cladiri „noi” in arhitectura „orasului vechi” cere talent si nu vointa, altfel …. (parca aud de Viena /Graben s.a.)

      • Era o gluma, ironica, recunosc. Cand s-au facut palatele de langa Parcul Rozelor pe de o parte m-a deranjat putin, pe de alta m-am bucurat ca nu se mai surpa cladirile respective din lipsa de intretinere din partea proprietarilor (fostii nomenclaturisti comunisti) imbogatiti peste noapte de marinimia lui Iliescu cu casele altora. Plus ca am respectat dreptul la proprietatea privata. In plus nici un ziar nu a laudat turnuletz-izarea zonei. Acum ni se lauda mareata realizare/propunere, numele Primariei apare de cateva ori in articol, de parca ar baga bani in acest proiect, „minunatia” este inchinata „Capitalei Culturale”, etc. Iar proprietarul terenului va profita la greu de lipsa parcarilor din centru, face o parcare subterana si mi-e frica sa ghicesc cat va costa minutul de parcare. In sfarsit, vom trai si vom vedea, cand va fi gata ne vom mandri cu ce are orasul sau ne vom zgaria pe ochi vazand cum s-a stricat frumusete de centru, sper sa nu fie in „spiritul” renovarii Pietei Libertatii.

  5. Si care i partea care se imbina perfect cu mediul incojurator? Dpdv urbanistic e o reusita extraordinara ! Glumesc…

  6. Fiind fost liceu evreiesc, oare au primit aprobarea Comunitatii Evreilor? Ca, banuiesc, cladirea respectiva ar trebui sa faca parte din patrimoniul lor….

  7. E vorba despre un dezvoltator din Cluj, SC STUDIUM GREEN se cheama compania.

    Pai daca deja se complac cu – „Momentan, asta e doar o volumetrie propusa, nu reprezinta o propunere de fatade„. In cel mai fericit caz ne vom alege cu niste box-uri oribile.

    Pacat, pacat ca nu exista indrazneala in Romania. Si apoi admiram strainii, intrebandu-ne de ce nu putem fi vreodata ca ei.

  8. E clar, Romanii, sau poate doar Timisorenii sunt niste frustrati. Poti si sa zici ca construiesti o cladire de unde ies bani si tot ar gasii ceva de care sa se vaite. E mai bine JAFUL ORDINAR de cladire darapanata si mucegaita care este acum acolo decat o cladire noua moderna frumoasa? chiar daca design-ul cladirii poate nu e pe placul tuturor?
    Tara de frustrati. Hai mai vaitati-va un pic ca imi place. pentru mine e amuzant 🙂

    • Ție iti ies bani din asta? Mie nu.

    • Decat ceva impropriu arhitectural in zona, ma lipsesc cu desavearsire.

      Ma cac pe ele sute de milioane de euro investite, te hlizezi de parca dupa faza asta ti s-ar umple buzunarele doldora.

    • Interbari catre cei multi:
      1. De unde ai coborat in Timisoara cu „ideile” acestea si cam cand ai aterizat? Sau esti chiar unul din „arhitectii” Timisoarei moderne?
      2. Cand Timisoara se va lupta cu „lipsa de spatiu” probabil ca se „darama tot” dar atunci ce facem cu Pta Victoriei? Acum insa nu este cazul, vezi Openvillul I.M.
      3. Dupa cat imi amintesc in centrul Vienei (mari) „trecutul se conserva ” nu se darama; Cladirea de pe Graben colt cu Kertner Str. este una moderna dar bine incadrata in peisaj; va fi cazul si aici?
      4. Cat costa parcarea in centrul Vienei (mari)? La noi una zi parcare in zona rosie vinecca 1,50 RON adica 35 EURO Cent1 (abonament anual); este normal?? La parcarea de la fostul DSAPC costa 4 lei ora inceputa!
      5. Caragiale este actual si va fi actual in „peisajul politic romanesc”; acolo prezenta lui Farfuridi, Brânzovenescu, Agamita Dandanache si alde ei este permanenta!

  9. Cineva a luat-o razna, zau asa! Cum se incadreaza „futuristele” in peisajul orasului? Arhitectul sef al orasului ce parere are, daca are !? Interes public sau interesul cuiva? Stilul arhitectural al zonei este cel care ne-a adus demult eticheta de oras elegant. Ce sa caute oribilitatile alea in centru? Cutii de conserve, altceva nu par a fi. Poate ar fi in regula sa fie construit un cartier satelit in care oricare arhitect avangardist sa-si puna ideile in practica. Indrazneala de a aduce ceva nou in oras e ok dar cu masura si in concordanta cu ceea ce exista deja si cu acel modern touch dar fara exagerare. De cladirile urate in paragina din oras chiar nu-i pasa cuiva de la primarie? Nici demolate nici renovate, sunt ca o palma pe care o primeste in fiecare zi orasul.

  10. E atât de trist cum nu suntem în stare decât să criticăm. În absolut orice inițiativă primele aspecte evidențiate sunt cele negative. Iar apoi ne plângem că „în afară e mai bine”. Păi sigur, că în afară oamenii au o atitudine pozitivă, constructivă.

    Ai o idee nouă? Super, bravo ție! Hai să vedem, poate pot contribui cu ceva la ea, dar sigur, hai sa facem lucrurile să se miște!

    Caragiale dixit: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale.”

  11. Tipic unui rechin imobiliar, cumpara terenul, cladirea, obtine AC si PUZ-ul, concepe niste OZN-uri arhitecturale, ca ulterior sa vanda la pret inzecit.

    Dezvoltatorii astia sunt de 100 de ori mai periculosi decat Carpacii si Sorin Udrea.

  12. sa arate orasu bine atat e imporntat cat mai modern sa fie nu va mai bateti la cap psdistilor este pentru toata timisoara bine sa arate orasul ok