Comuna de langa Timisoara care va ajunge la 50.000 de locuitori in urmatorii ani. Sunt la mare cautare terenurile, casele si apartamentele noi in localitatile din jurul orasului. Reactia dezvoltatorilor

TIMISOARA. Vor sa locuiasca in apartamente ori case noi, insa mai departe de tumultul orasului, si aleg sa investeasca in comunele din jurul Timisoarei.

CITESTE SI: Toata vara a batut vantul pe podurile din Iosefin, la Timisoara. Unul trebuie sa fie gata in ianuarie, celalalt in februarie. Sfidat de constructori, primarul Nicolae Robu e increzator ca lucrarile se vor termina la timp 

Cererea pentru locuinte nou-noute in zonele rezidentiale din vecinatatea Timisoarei e in continua crestere, astfel ca dezvoltatorii nu mai prididesc cu ridicarea de blocuri si amenajarea de case in aceste zone.

Nu intamplator timisorenii se orienteaza spre aceste locuinte. Terenurile sunt la preturi mai rezonabile decat in oras, iar birocratia la primariile din jurul Timisoarei mult redusa cand vine vorba de obtinerea de autorizatii de constructie si tot felul de avize necesare.

Anul trecut, cele mai multe locuinte noi finalizate si livrate proprietarilor in localitatile din vecinatatea Timisoarei s-au inregistrat la Dumbravita.

Comuna din nordul orasului este urmata indeaproape de una din sud, Girocul, unde, de asemenea, au fost terminate aproape 1.000 de case si apartamente in 2017.

Potrivit imobiliare.ro, cu 3.484 de locuinte noi finalizate si predate in localitatile limitrofe anul trecut, Timisoara se situeaza pe locul 2 in tara la evolutia acestui segment rezidential, dupa Cluj Napoca.

Dumbravita, comuna de langa Timisoara care va ajunge la 50.000 de locuitori in urmatorii 10 ani

Primarul din Dumbravita, Victor Malac, spune ca interesul pentru frumoasa comuna din vecinatatea Timisoarei, este in continuare urias.

Este inca foarte mult loc de construit in Dumbravita. Daca se mobileaza toate PUZ-urile, ajungem la 50.000 de locuitori. Acum sunt cam 11.000 cu buletin de Dumbravita, neoficial sunt vreo 16-17.000 de locuitori„, spunea edilul Victor Malac, nu demult, in emisiunea INTERVIURILE TIMISOAREI.

Celor aproape 20.000 de suflete care traiesc acum in Dumbravita, cu sau fara buletine pe comuna, li s-ar putea adauga inca aproape 30.000 in urmatorii ani. Primarul explica si cum a facut acest calcul.

Anul trecut, in 2017, am dat 1.000 de autorizatii de constructii. Daca luam in calcul 3 persoane per imobil, inseamna 3.000 de persoane intr-un an mutate in Dumbravita. In 10 ani ajungem acolo. De aceea, vom trece la investitia majora in noua retea de alimentare cu apa ce va fi proiectata pentru a asigura necesarul pentru 60.000 de locuitori. Contractul prin PNDL 2 a fost iscalit la inceputul verii. Avem asigurati 5 milioane de euro pentru: reabilitare retea de apa, statie de tratare, statie de pompare si retea de distributie. Va fi gata pana in anul 2020„, dadea recent asigurari primarul Victor Malac.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Strada principala din Dumbravita arata ca un drum de tara, nu am stiut ca aceasta asezare are si un primar!

  2. Dumbrăvița are 20 kmp,
    La 11 mii cu buletin da o densitate de 520 loc /km
    La 16 mii, neoficial, avem 800 loc kmp
    Timișoara , orașul are sub 2500 loc kmp
    La 50 mii de loc Dumbrăvița ar avea aceeași densitate ca si orașul, care are p+4 , p+9 regimul de inaltime.
    Dacă se înghesuie 1000 de blocuri p+2 în nordul și vestul comunei va fi super.

    Inghesuiala monșer

  3. ar putea fi oras, iar apoi municipiu?

    10.000 pentru oras, 40.000 pentru municipiu…

    ma rog, ar exista si alti indicatori. dar ar fi interesant ca acestia sa fie inclusi intr-o strategie pe termen mediu, chiar daca ar avea doar impact pozitiv asupra calitatii vietii 🙂

  4. Aceasta crestere, benefica veniturilor primariei, a populatiei comunei, va fi un dezastru pentru Timisoara. Majoritatea acestor locuitori vor intra si iesi cu masinile din Timisoara de cel putin doua ori pe zi prin doua unice strazi care leaga nord-vestul comunei de oras. Ambuteiajele vor fi la ordinea zilei in orele de varf, practic tot traficul in zona de nord a orasului va fi blocat. Transportul in comun in zona este cvasi inexistent, troleibuzull 17 si autobuzul E1 avand statiile terminus la Agronomie, de unde calatorii pedestri sunt nevoiti sa se descurce pe cont propriu prin labirintul kilometric de strazi fara trotuare si iluminat public.

    • Exact asa se va intampla, partial este deja o realitate. Tipic Romania, fara nici un plan de viitor. Paralel trebuie dezvoltata infrastructura, stai putin, ce este aia?

    • … Majoritatea acestor locuitori vor intra si iesi cu masinile din Timisoara de cel putin doua ori pe zi prin doua unice strazi care leaga nord-vestul comunei de oras.
      De acord, si asta datorat la (1) atata timp cat ora de parcare in centru poate fi si de 1 LEU/ora si nimeni nu doreste rezolvare; (2) problema poluarii, nu se pune (vom mai vedea), (3) strazile noi de „la ei” arata ca la … (ma refer la latime) si nu ca in partea veche a Dumbravitei sau oricare sat de colonisti svabi.
      Daca cineva ar pune si urmatoarele lucruri pe tava:
      – taxa de parcare pe masura, de tip descurajare”, asa cum este la privat 4 – 5 lei/ora (asa cum plateste un om obisnuit care parcheaza in spatele fostului IPROTIM s.a. locuri) cand sepoate ajunge si pana la 40-45 lei /zi (10 EURO);
      – realizarea marilor parcari in zonele aglomerate cetru si vecinatati; la ora aceasta in anumite zone riverane se parcheaza „peste tot” pe trotuare, pe trecere de pietoni, … ; ii inteleg pe acesti (fosti) concetateni (el este obligat sa vina „la oras” cu toata familia, sotia la servici, copii la scoala, … , dar … atunci sa nu ne plangem sau sa facem ceva.
      – adaptarea sistemului de transport in comun la „mutatiile” orasului si a vecinatatilor.
      – desfiintarea parcarilor cu regim „rezervat”.
      Intrebarile pot curge si genera o discutie lunga care insa in final va trebui facuta (vezi nuvelele Povestiri cu sfarsit neasteptat)

  5. Si de unde acest spor de populatie? Evolutia unei localitati nu e liniara, acum e o moda sa-ti faci casa si sa te muti langa oras, cand Dumbravita devine suprapopulata tendinta se va diminua. Preturile vor creste, tot mai putini isi vor permite. Populatie mare, masini multe, strazile vor deveni cu 4 benzi, ca la oras. Eu nu-i dau nici macar o dublare a populatiei in urmatorii 20 de ani.

  6. Acum este din nou anul 2008 in imobiliare. Daca vine criza – extrem de probabil in urmatorii 2 ani – crede cineva ca o sa se construiasca in continuare in acelasi ritm ?

    Nu mai vorbim de infrastructura…

    • Ei uite ca a venit criza , si tot asa se construieste.
      De asta este bine aa nu comentam daca nu suntem specialisti