Comunele din Timis in care numarul locuitorilor aproape s-a triplat in ultimii ani. Depasesc cu mult populatia oraselor

TIMISOARA. Dumbravita, Sag, Mosnita, Sanandrei, Giroc, Sanmihaiu Roman, Ghiroda, Sacalaz, Dudestii Noi, Giarmata sau Remetea Mare sunt deja de multi ani o alternativa tentanta pentru timisorenii care vor sa plece din aglomeratie, zgomot si poluare si sa-si cumpere o casa la tara, la aer curat, unda sa aiba toate facilitatile orasului, la distanta cat mai mica de Timisoara. La fel de interesati sunt insa si de apartamente in blocurile noi din aceste zone.

CITESTE SI: Dupa ‘desenele’ de 300.000 de euro, Primaria Timisoara a cumparat acum cu 360.000 de euro documentatia de urbanism pentru modernizarea Pietei Traian 

Avantajele avute in vedere de cei care s-au mutat din Timisoara in comunele periurbane ori vor sa o faca sunt preturile mai mici la terenuri si case, suprafete adesea mai generoase si oportunitatea de a avea o curte cu propria gradina.

Asa se face ca in ultimii 10 ani, localitatile din jurul Timisoarei au cunoscut o crestere a populatiei fara precedent.

Conform datelor Institutului National de Statistica, trei dintre comune se desprind din pluton, inregistrand aproape o triplare a numarului de locuitori. Dincolo de cifrele oficiale, insa, populatia este insemnat mai numeroasa, intrucat, desi mutati in aceste comune de ani buni, multi timisoreni au ales sa isi pastreze buletinele pe adrese din Timisoara unde mai au proprietati pentru a-si putea inscrie copiii la scoli din oras sau din alte motive.

In ceea ce priveste comuna Giroc, la ultimul recensamant, datele arata ca asezarea de langa Timisoara numara 22.270 de locuitori, fata de 8.388 cati avea in 2011 (recensamantul anterior).

Dumbravita are, tot oficial, conform ultimei numaratori, 20.014 locuitori, fata de anul 2011, cand, potrivit statisticilor, erau 7.522.

Si Mosnita Noua a cunoscut o crestere accelerata a populatiei. Are 16.424 de suflete, fata de 2011 cand erau doar 6.203 locuitori.

Celelalte comune periurbane ale Timisoarei, conform datelor oficiale, au inca sub 10.000 de locuitori.

Dintre orasele Timisului, doar Sannicolau Mare si Jimbolia au peste 10.000 de locuitori, astfel ca si aproape toate celelalte comune periubrane Timisoarei depasesc Gataia, Recasul, Ciacova sau Buziasul ca populatie.

Conform Codului Administrativ al Romaniei, „Orasul este unitatea administrativ-teritoriala alcatuita din zone rezidentiale, zone industriale si de afaceri, cu multiple dotari edilitare cu functii administrative, industriale, comerciale, politice, sociale si culturale destinate deservirii unei populatii dintr-o zona geografica mai intinsa decat limitele administrative ale acestuia, de regula situate imprejur. Orasele sunt unitati administrativ-teritoriale constituite din cel putin o localitate urbana si pot avea sate apartinatoare„.  Asadar, majoritatea asezarilor din jurul Timisoarei indeplinesc cu succes conditiile pentru a fi declarate cel putin orase.

Cele doua municipii din judet, Timisoara si Lugoj, au 250.849 de locuitori (cu 70.000 mai putin ca in 2011), respectiv, 35.450 de locuitori (fata de 40.361 cat numara la recensamantul anterior).

Despre o reforma administrativa se vorbeste de foarte multi ani, insa nicio guvernare nu si-a asumat pana acum desavarsirea unui astfel de obiectiv pana acum. Localitati mari, carora le-ar fi ridicat rangul, ar putea beneficia de alocari de fonduri mai insemnate, in vreme ce comunele foarte mici ar putea fi comasate, ajungandu-se la un aparat administrativ mai suplu, mai redus si mai eficient.

In acest rastimp, numarul celor care se stabilesc in localitatile de langa Timisoara continua sa creasca. Marturie stau autorizatiile de constructie ce sunt eliberate de primarii. Acesta este un factor important in strategiile de dezvoltare din urmatorii ani.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu cred că scăderea de 70.000 de persoane este reală în ceea ce privește Timișoara ci mai degrabă o anomalie a recensământului desfășurat în pandemie. Dacă ar sta lucrurile așa nu s-ar mai construi atâtea imobile.

    • Desteptule, apartamentele care se construiesc in draci nu-s cumparate neaparat de timisoreni cu buletin de TM, ci de olteni cu buletine de Tg Jiu, Trompeta Tr Severin sau Craiova. Nu-i musai sa ai buletin de Timisoara ca sa le cumperi. Creca nu stiai asta :)))))))))))))

      • Bă Ioane, se zice Drobeta nu trompeta, zdrentoi nenorocit, venitură 🤣🤣🤣

  2. Cineva are glume in program?🤡😁🤡

    „Asadar, majoritatea asezarilor din jurul Timisoarei indeplinesc cu succes conditiile pentru a fi declarate cel putin orase”🤡😁🤡

    Care orase, zic sa le declaram municipii! Iar maine-poimaine… metropola! Iar Timisoara sa fie inglobata in metropola MosGirDum/GirMosDum… ramane de stabilit exact denumirea🤡😁🤡😁🤡

    Pe cand si un metrou care sa conecteze
    „zone rezidentiale, zone industriale si de afaceri, cu multiple dotari edilitare cu functii administrative, industriale, comerciale, politice, sociale si culturale destinate deservirii unei populatii dintr-o zona geografica mai intinsa decat limitele administrative ale acestuia, de regula situate imprejur” ale acestor cartiere dormitor cu drumuri „asfaltate” si gazon udat de la reteaua de apa potabila? 🤡😁🤡

    Reforma administrativa? Exista macar o(una bucata) reforma facuta in Ro care a avut alt scop decat daramarea, indatorarea, plata de dobanzi si tinerea in subdezvoltare? Totul in numele eficientei, desigur. Si cu atata eficientizare ne-am trezit fara invatamant, fara sanatate, fara cai ferate minim decente, cu agricultura pe butuci sau in mainile altora, cu sistemul energetic praf, cu industria depinzand de auto(variante „clasice’), cu resursele date altora… si cu vreo 180 mld euro datorie. (comparativ, nebunia de austeritate din anii ’80 a avut drept scop sa scapam de o datorie de vreo 10 mld USD, adica in banii de azi vreo 40 mld USD.drept e si ca PIB-ul era mult mai mic Dar drept e si ca acum PIB-ul Romaniei nu ne mai apartine si cam face picioare peste granita).
    „Reforma”🤡😁🤡

    SCUMPI LA TARATE, IEFTINI LA FAINA
    As da subiect la evaluarea nationala intelegerea acestui proverb „din batrani”. Si sa n-ai cum sa fii admis la liceu daca nu intelegi acest proverb.

  3. Raiul pe pamînt la Timișoara …eu prezic sfârșitul exodului foarte curînd…. totul se va transforma într-un vis urît pt. foarte mulți….pînă atunci nu va rămâne 1mp neconstruit…. ca furnicile vom ajunge….aerul va devenii irespirabil… tic tac.. tic tac… timpul se scurge

    • PARCARI, PARCARI, …. (de 100 de ori) pentru navetisti , copii adusi la scoala etc. UNDE? CAND SI DE CATRE CINE??? Circulatia suburbana de inalnt nivel ???. Sa nu ne miram. In orasul Timisoara nici problema parcarii la noile spitale (dar si la cele vechii) NU ESTE REZOLVABILA SAI NU EDTR PROBLEMA P.M.T. actuale ci „Greaua mostenire lasata de Primarul Carol Telbis”

  4. Hehe, sa vina si taxele marite, ca prin Timisoara vor sa circule, dar de plati, platiti ca la sate….

    • „Grosul” taxelor locale e dat de impozitul pe venit si cote defalcate din TVA, nu de impozit pe locuinta, impozit pe masina si alte nimicuri. Si probabil lucreaza in Timisoara, fac multe cumparaturi in Timisoara… Nu plata e problema, contribuie ei suficient la bugetul Timisoarei, problema e aglomeratia si poluarea groaznica. „Cartiere dormitor”, exista si in alte parti, e un fenomen dat de lozinci de tipul „piata se regleaza singura”.

  5. „Toate facilitatile orasului” nu prea includ locuri de munca, asa ca „aglomeratie, zgomot si poluare” sunt garantate in drum spre serviciu si spre casa, si amplificate in perioada anului scolar – ca nici scoli „de nivelul necesar” nu se prea gasesc in idilicele comune periurbane.

    • Foarte corect .
      Oamenii aia isi petrec un sfert din viata in trafic .
      Iar asta o vei face o viata intreaga .

  6. Spuneti-o pe a dreaptya: Oltenia a emigrat in Banat,mai ales in jurul Timisoarei.
    Polueaza aici,folosesc drumurile aici,ocupa parcari aici,aduc cu ei nesimtirea si grobianismul oltenesc, dar platesc taxe in oltenia.
    Cand a vrut robu sa ii oblige sa isi transcrie masinile pe TM ca sa plateasca aici taxele,ati sarit toti ca sunt discriminati oltenii.Acum suportati-i !

  7. Taxa pe non timisoara 1 euro / ora pt fiecare vinitura limitrofa