Comunitatea sarbilor din Timisoara in sarbatoare! Astazi, 27 ianuarie il slavesc pe patronul lor spiritual, Sfantul Sava

TIMISOARA. Peste 200 de sarbi au participat in aceasta dimineata la Biserica Ortodoxa Sarba din Piata Unirii la slujba de slavire a patronului spiritual al sarbilor, Sfantul Sava. Mai toti cei prezenta la slujba spun ca pastreaza cu sfintenie din mosi stramosi traditia, iar de Sfantul Sava se aduna in biserici si “taie colacul”. Seara iau masa in familie apoi, cei din Timisoara, se prind la dans la balul de la Opera. Anul acesta balul de la Opera va avea loc duminica, pentru ca in seara de vineri si de sambata, balul se va tine la Arad, respectiv Resita, urmand ca petrecerea de sfantul Sava la Timisoara sa aiba loc in ultima zi a saptamanii.
Conform traditiei, cei prezenti la slujba de la biserica au “taiat colacul”. In fapt, o paine impletita uriasa care s-a impartit enoriasilor. Elevii au cantat, iar preotii l-au cinstit pe Sfantul Sava. “Obiceiurile se pastreaza, insa cu asa sfintenie cum le pastrau de exemplu bunicii sau parintii mei. La sate in special toate obiceiurile sunt neschimbate, batranii impart copiilor covrigi. Incercam, pe cat putem, sa le insuflam si copiilor nostri aceasta traditie. Si eu, la mine in familie, incerc, pe cat posibil, sa impart covrigi„, explica Dragan Novicici, unul dintre membrii comunitatii sarbe din Timisoara.

Traditia de Sfantul Sava s-a pastrat in mica noastra comunitate sarba, asta si pentru ca la scoala copiii invata despre taierea colacului. Pentru noi,  Sfantul Sava este primul arhiepiscop care a infiintat scoli si biserici. Dupa Craciun si Paste, aceasta e cea mai mare sarbatoare a noastra”, ne-a declarat si preotul paroh Tihomir Petcov. Seara, sarbii isi aduna familia la o masa speciala, incarcata de bunatati.
Cine a fost Sfantul Sava
Sfantul Sava a obtinut autocefalia Bisericii Sarbe de la patriarh si imparatul Bizantului si a devenit intaiul Arhiepiscop al Sarbilor. Impreuna cu tatal sau a zidit Manastirea Hilandar de pe Muntele Athos si mai apoi multe alte biserici si scoli in toate pamanturile sarbesti. El  a instaurat pacea intre sarbi si vecinii lor. Intemeind Biserica Sarba, el a intemeiat prin aceasta cultura si statul sarb.
Poporului sarb el i-a daruit un suflet crestinesc, care nu a pierit. Sava a murit in oraşul Tarnovo din Bulgaria in 1236. Regele Vladislav a mutat cinstitul sau trup la Manastirea Milesevo. De acolo Sinan Pasa l-a adus la Belgrad si l-a ars in 27 aprilie 1595.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.