Concedieri, mariri de taxe si impozite, scumpiri. Ce ii asteapta pe romani in 2011?

Strada

Anul 2011 se anunta plin de incertitudine pentru romanii care lucreaza in sectorul bugetar, dar ceva mai bun pentru cei din mediul privat. In timp ce grosul disponibilizarilor bugetarilor se amana pentru acest an, multe firme intra in 2011 cu personalul mult subtiat.

Astfel, 50.000 de bugetari care ar fi trebuit sa paraseasca sistemul pana la sfarsitul lui decembrie 2010 ar urma sa-si piarda posturile in cursul acestui an. Acestora li se vor adauga, spun autoritatile, alti 15.000 de angajati, trecuti de la bun inceput pe calendarul restructurarilor din 2011. Multi dintre viitorii disponibilizati sunt angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor.

„Numarul de posturi se reduce, la nivelul ordonatorilor de credite, astfel incat sa se asigure incadrarea in cheltuielile bugetare aprobate, potrivit legii, pentru anul 2011”, explicau, la sfarsitul anului trecut, oficialii ministerului condus de Traian Igas.

Disponibilizarile sunt prevazute in intelegerea dintre Guvernul Romaniei si Fondul Monetar International (FMI). Procesul este insa foarte lent si urmeaza un calendar care a cunoscut numeroase amanari: pana in septembrie, fusesera pusi pe liber doar 27.000 de angajati.

Firmele par sa-si revina

Mediul privat pare sa fi depasit perioada cea mai grea. Potrivit notificarilor transmise de patroni agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, pana la mijlocul lunii decembrie 2010 „au fost anuntate disponibilizari pentru 3.523 persoane pentru ianuarie 2011 si 334 pentru luna februarie 2011”. Reprezentantii Agentiei Nationale a Ocuparii Fortei de Munca (ANOFM) au atras insa atentia ca „aceste date reprezinta o estimare a numarului de persoane disponibilizate”.

Cifrele sunt mult mai mici decat cele inregistrate anii trecuti. Astfel, in 2009, patronii au trimis agentiilor de ocupare notificari pentru aproape 194.000 de angajati pe care estimau ca-i vor concedia. insa, dintre acestia, in realitate doar putin peste 120.000 au si ajuns someri la finele anului. in 2010, doar 65.000 dintre cei 115.000 de salariati amenintati de disponibilizari siau pierdut locul de munca.

65.000 de bugetari ar urma sa-si piarda locul de munca in cursul acestui an, asa cum prevede planul intocmit de actualul guvern.

Salariile bugetarilor cresc cu 15%

Dupa ce salariile au fost reduse cu un sfert incepand cu 1 iulie 2010, vestea buna pentru bugetari este ca, de la 1 ianuarie, acestea cresc cu 15% raportat la nivelul actual diminuat. Practic insa, veniturile angajatilor in institutiile de stat vor ramane mai mici decat cele pe care le aveau cu un an in urma.

O noutate este si faptul ca salariul minim brut pe tara va fi de 670 de lei.

Cea mai importanta schimbare in ceea ce priveste veniturile bugetarilor este intrarea in vigoare a Legii salarizarii unitare, declarata recent constitutionala de catre Curtea Constitutionala, dupa sesizarile partidelor de opozitie privind neconstitutionalitatea legii.

Aceasta lege ar fi trebuit sa se aplice inca de la inceputul anului 2010, insa negocierile si contestarile s-au prelungit astfel incat documentul cerut si de FMI a fost adoptat in decembrie, prin asumarea raspunderii guvernului in fata parlamentului.

Grila remuneratiilor nu se aplica in 2011

Astfel, pe parcursul acestui an, salariatii bugetari nu vor primi prime, tichete de masa, tichete- cadou si nici tichete de vacanta. Totodata, orele suplimentare vor fi recompensate cu timp liber, nu cu bani.

Legea salarizarii bugetarilor contine coeficientii in baza carora vor fi calculate salariile angajatilor la stat. Grila nu se va putea aplica insa in acest an. Pentru a putea fi aplicata, salariile in sectorul public trebuie sa revina la valoarea de dinaintea reducerii cu 25%.

Contributii – Taxe mai mari pentru pensionari

Incepand cu 1 ianuarie, pensionarii care au venituri ce depasesc 740 de lei vor plati contributia de 5,5% pentru asigurarile de sanatate. Spre deosebire de modalitatea calcularii acestei taxe pana la finele anului 2010, cota va fi aplicata intregii sume. Pana la 31 decembrie, pensiile de pana la 1.000 de lei erau scutite de taxe si impozite.

Pensionarii trebuiau sa plateasca impozit si sa achite contributia la fondul de asigurari de sanatate pentru sumele care depaseau plafonul de 1.000 de lei. Potrivit estimarilor oficiale, aceasta modificare va aduce la vistieria statului circa 1,4 miliarde de lei.

Ideea taxarii pensiilor mici a starnit mari dezbateri publice inca din luna februarie a anului trecut, cand a fost adusa in discutie de fostul ministru al finantelor Sebastian Vladescu.

Guvernul aloca mai putini bani pentru mamici

Desi, in mod oficial, autoritatile doresc sa incurajeze romancele sa nasca mai multi copii, deciziile pe care le-au luat vor avea, cel mai probabil, efectul invers. Dupa o dezbatere aprinsa, guvernul a decis sa ofere doua variante de concediu maternal, prin care sa le incurajeze pe femei sa revina cat mai repede in campul muncii.

Astfel, in primul caz, mamele care aleg sa stea cu copilul acasa doar un an vor putea beneficia de o indemnizatie cuprinsa intre 600 si 3.400 de lei. Daca o persoana decide sa se intoarca la serviciu pana la implinirea celor 12 luni va fi recompensata de stat cu o prima speciala in valoare de 500 de lei, pe care o va primi lunar, pana cand copilul implineste doi ani.

Posibilitatea mamei de a ramane in concediu maternal timp de doi ani a fost mentinuta, insa persoanele cu venituri mari care aleg aceasta varianta vor primi mai putini bani. in acest caz, valoarea indemnizatiei scade pana la o suma cuprinsa intre 600 si 1.200 de lei, in functie de salariul pe care parintele il primea inainte de nasterea copilului. Exista si posibilitatea unui concediu fara plata, pana la doi ani.

Mamele aflate deja in concediu de maternitate nu vor fi afectate de noile prevederi. Pana anul trecut, femeile puteau ramane in concediu de maternitate doi ani, timp in care primeau in fiecare luna 85% din media veniturilor lunare din ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei. Executivul estimeaza ca, in acest fel, cheltuielile bugetare vor fi mai mici cu 100 milioane lei, in 2011.

Fiscalitate – Revine impozitul de 3% la microfirme

Chiar daca modificarile fiscale, care vin in valuri la fiecare final de an, dau peste cap planurile de afaceri ale firmelor, multi intreprinzatori au un motiv de bucurie. incepand cu 1 ianuarie, microintreprinderile au posibilitatea de a alege intre doua modalitati de taxare: un impozit de 16% pe profit si o cota de 3% pe venit.

Microfirmele au avut aceasta posibilitate pana la inceputul anului trecut, cand guvernul a refuzat sa o prelungeasca.

O alta noutate pentru firme este introducerea unei singure declaratii pentru obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta persoanelor asigurate.

Tot de la 1 ianuarie, impozitul pe dividendele platite de companiile din alte state membre ale Uniunii Europene creste de la 10% la 16%. Deducerea limitata a cheltuielilor cu combustibilul nu a fost eliminata pe 31 decembrie 2010, asa cum era prevazut. Astfel, firmele nu-si vor putea deduce aceste cheltuieli din profit nici pe parcursul acestui an.

De la 1 ianuarie s-au schimbat regulile si pentru iubitorii jocurilor de noroc. in localurile specializate vor fi emise bilete de intrare pentru fiecare persoana, cu o valabilitate de 24 de ore in intervalul 8.00-8.00. Intrarea intr-un cazinou va costa 20 de lei, iar in localurile cu aparate tip slot-machine va costa 5 lei. O veste buna pentru romanii care au bani in depozite bancare, dar si pentru firmele care fac economii la banca. Plafonul pana la care sumele depuse sunt garantate creste de la 50.000 de euro la 100.000 de euro, dupa cum a anuntat recent Gheorghe Ialomitianu, ministrul finantelor. Asta inseamna ca, in cazul in care banca unde persoana fizica sau juridica isi tine economiile da faliment, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB) returneaza o suma de pana la 100.000 de euro.

Primele scumpiri

La inceput de an, cresterile de preturi se tin lant. Vom plati mai mult pentru tigari, benzina si taxa auto.

Mersul cu masina si fumatul devin tot mai inaccesibile pentru romani. Asta deoarece benzina si tigarile se scumpesc din cauza cresterii accizei, iar taxa auto a fost majorata de guvern.

De parca nu ar fi fost suficiente aceste cresteri de preturi, si polita obligatorie RCA este mai costisitoare. in acest an, posesorii de autoturisme vor plati prime cu aproximativ 15% mai mari comparativ cu cele de anul trecut, potrivit datelor transmise de companii catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Majorarea accizelor are ca efect imediat scumpirea carburantilor. De la 1 ianuarie, accizele la benzina fara plumb si motorina au crescut cu peste 3%. Acciza la benzina fara plumb urca de la 452 euro pe tona la 467 euro pe tona, iar cea la motorina se majoreaza de la 347 euro pe tona la 358 euro pe tona. Raman neschimbate acciza pentru benzina cu plumb, la fel si accizele pentru alcool si bauturile alcoolice. Potrivit estimarilor din piata, pretul unui litru de benzina va ajunge la 6 lei in acest an.

Creste taxa auto

Persoanele care doresc sa inmatriculeze o masina vor achita o taxa de poluare mai mare in medie cu 45-50%, in functie de vechimea si puterea masinii. De la 1 ianuarie, taxa se aplica si pentru masinile Euro 5, variind intre 40 de euro, pentru o masina cu motor de 1.100 cmc si o vechime de doi ani, si 1.867 euro, in cazul unei masini noi de 4.200 cmc. Pentru o Dacia Sandero noua cu motor de 1,2 litri, cu un pret de 7.500 de euro, taxa auto este de 76 de euro. in cazul unei masini Euro 4 cu motor de 2.000 cmc, cu o vechime de doi ani, taxa auto creste de la 1.060 euro la 2.742 euro, iar pentru una cu vechime de patru ani – de la 899 euro la 2.326 euro.

Intreaga structura a accizelor la tigari se modifica de la inceputul acestui an. Insa cresterea preturilor la raft va fi simtita abia de la inceputul lunii iulie, dupa cum spun reprezentantii pietei tutunului. In prima jumatate a lui 2011 va fi aplicata acciza actuala, de 76,59 euro/mia de tigarete. De la 1 iulie 2011, pachetele de tigari se vor scumpi cu sume cuprinse intre 20 si 60 de bani, potrivit Gildei Lazar, director corporate affairs la JTI.

Comisia de Prognoza anticipeaza un curs de schimb valutar mediu de 4,21 lei/euro. Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, este mai pesimist si vede un curs mediu de 4,3 lei/euro, in 2011. El anticipeaza un interval de variatie cuprins intre 4,2 si 4,4 lei/ euro.

O noua relatie intre patron si angajat

Anul acesta va fi adoptat noul Cod al muncii, act normativ supus deja dezbaterii publice, care schimba regulile in raporturile de munca din Romania. Astfel, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, angajatorul il poate tine in perioada de proba pana la 45 de zile, pentru functiile de executie, si cel mult 120 de zile cand este vorba despre o functie de conducere.

In plus, a fost eliminata interdictia privind angajarea succesiva a mai mult de trei persoane in perioada de proba pentru acelasi post. Totodata, patronul are dreptul sa stabileasca obiective de performanta individuala si criterii de evaluare a acestora. O alta prevedere este eliminarea interdictiei de a face angajari, timp de noua luni de la data disponibilizarilor, pentru companiile care au facut concedieri colective.

Ce drepturi castiga inspectorii muncii

Guvernul a aprobat si o noua lege a Inspectiei Muncii. Conform acesteia, inspectorii de munca ar putea fi incadrati ca functionari publici cu statut special, asemenea politistilor si militarilor. Inspectorii vor avea atributii largite, pentru a combate munca la negru si ilegalitatile din companii, mergand pana la „suspendarea sau retragerea autorizatiei de functionare” sau aplicarea de sigilii, in calitate de autoritate de stat. Vor avea inclusiv atributii de supraveghere a pietei, pentru a verifica si restrictiona vanzarea produselor neconforme.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.