Concesionam pietele din Timisoara si cu banii de chirie reabilitam termic spitalele si scolile din oras! E solutia unor consilieri locali, dar nu se prea inteleg cu primaria

Sa dam in concesiune pietele agroalimentare din Timisoara unor operatori privati, acestora sa le cerem o chirie mare si cu banii adunati sa renovam scolile, gradinitele si spitalele din oras. Asta propun doi consilieri locali, iar proiectul lor va fi supus aprobarii colegilor in urmatorul plen al CLT.

Radu Toanca si Traian Stoia s-au inspirat din aspectele urbane ale Devei si vor sa schimbe infatisarea pietelor din Timisoara. Solutia au gasit-o prin concesionarea lor catre operatori privati si prin organizarea de licitatii. Licitatiile ar urma sa porneasca de la sumele platite catre primarie in anul 2010 pentru fiecare piata in parte, iar sumele respective sa fie inmultite cu zece si sa constituie nivelul de la care incepe licitatia.

Primaria sa dea terenul, iar investitorii sa faca pietele frumoase

Cei doi social democrati propun ca banii primiti pe chirie sa fie investiti in reabilitarea termica a scolilor si a spitalelor din oras. Mai mult decat atat, ei vor sa-i oblige pe cei care inchiriaza pietele sa le schimbe infatisarea, astfel incat aspectul acestora sa respecte normele de igiena. Investitorul ar urma sa construiasca piata si parcarea subterana si supraterana, iar mai apoi sa imparta cu primaria veniturile, in proportii egale.
„Pietele acestea din Timisoara constituie o pata pe blazonul orasului. Daca va duceti la Deva, care reprezinta poate un cartier al Timisoarei ca marime, o sa vedeti o piata europeana, cu parcare subterana, cu personal medical care controleaza vanzatorii, ia probe de branza, in timp ce la noi nu se poate intampla lucrul asta, cel putin pentru moment, avand in vedere ca s-a facut o concesionare, pe care Consiliul Local, ca actionar unic, are dreptul oricand sa o desfiinteze”, ne-a spus Traian Stoia, consilier local al PSD.
Si colegul sau de partid, Radu Toanca, cel de-al doilea semnatar al proiectului crede ca Deva este un exemplu in ceea ce priveste acest domeniu.
”Am avut o intalnire cu primarul si am discutat despre trei piete. Este vorba despre Piata din Balcescu, cea din Freidorf si cea din Soarelui. Acestea sunt singurele care nu sunt incluse in contractul de concesiune cu societatea Piete S.A.”, ne-a spus Radu Toanca.
Dar cum treburile de acasa nu se potrivesc cu cele din targ, se pare ca procesul de comunicare se impotmoleste undeva in cladirea municipalitatii. Viceprimarul Adrian Orza si seful Directiei de Patrimoniu, Nicusor Miut, nu sunt de acord cu propunerea facuta de cei doi consilieri ai PSD. Poate daca alesii locali s-ar intalni mai des cu executivul nu ar mai catadicsi sa scrie proiecte de hotarare care sa nu fie agreate de executiv.
Orza si Miut au semnat un referat pe care l-au atasat proiectului de hotarare. Ei spun ca pietele sunt deja concesionate catre SC Piete SA, inca din anul 1999, cand municipalitatea a semnat contractul de concesiune cu societatea de piete, pe o perioada de 15 ani, adica pana in 2014.
La finalul proiectului, viceprimarul si seful Directiei de Patrimoniu amintesc ca pietele din Nicolae Balcescu, Soarelui si Freidorf nu sunt concesionate, dar il resping totusi, pentru ca pietele concesionate prin contractul din 1999 „nu pot face obiectul unei licitatii”.
„In situatia in care se doreste concesionarea unor probe catre operatori privati, se pot pune in discutie Piata N. Balcescu, Piata Soarelui (Oglinzilor) si Piata Freidorf. Mentionam ca momentan situatia terenului din Piata Soarelui nu este clarificata, intrucat exista solicitare de revendicare. In consecinta, solicitam respingerea proiectului de hotarare”, se arata in referatul semnat de Orza, Miut si de seful Biroului Economic, Laura Koszegi.
In aceste conditii, proiectul are mari sanse sa fie retras de pe ordinea de zi chiar de executivul primariei si sa nu mai ajunga in atentia consilierilor locali. Vom afla insa in sedinta ordinara din 1 martie.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ca de obicei am senzatia ca la Timisoara consilierii locali sunt anapoda cu capul. Pai ei vor sa faca lucrari de constructii foarte costisitoare din banii de la concesionarea meselor din pietele agro-alimentare? Astia nu-s normali la cap. Hai ca fac eu o socoteala. Sa consideram ca vor sa concesioneze cam 20000 (doua zeci de mii)de metri patrati de spatii in piete. Sa zicem ca valoarea de concesiune este de 100 lei pe an pe metrul patrat. Deci vor incasa cca. 2000000 lei intr-un an. Cheltuielile aferente sa zicem ca sunt de cca. 30%. Deci raman cam 1400000 lei, echivalentul a ~300 000 euro. Pai la ce preturi se fac licitatiile pentru lucrari publice, atata costa doar schela pentru izolarea termica a unui spital. Nu mai vorbim de usi si ferestra sau de centrala termica si instalatia de incalzire. Si ma refer doar la reabilitarea termica a cladirii. Daca mai vor si ceva reparatii, gata … ciao. Si oricum, nu sunt 20000 de metri patrati de piete de concesionat in TM. Dar sa zicem ca ar fi. Mai bine ar concesiona spatiile de scolarizare si spitalizare, ca ar strange mai multi bani, si ar ramane si pentru reparat pietele. Propunere tipica pentru consiliul local Timisoara. Ca si propunerile privind parcul copiilor. Propun ca sa se afle in treaba. Sa lase impresia ca se implica pentru orasul lor adoptiv. In realitate cred (sunt convins) ca nu-i intereseaza absolut nimic privind viata sociala si comunitara a Timisorii. Doar demagogie si bla-bla-bla. Auzi … consilieri timisoreni … !?