Concluzii dupa Bacalaureat 2016: Scade dramatic numarul studentilor! Propunerile Consortiului Universitaria, la Timisoara!

TIMISOARA. Numarul tot mai mic al absolventilor de liceu care isi iau Bacalaureatul se repercuteaza negativ asupra mediului academic. Universitatile se trezesc ca au prea multe locuri in facultati pentru prea putini studenti. Consortiul Universitaria, prin vocea presedintelui sau, rector al Universitatii de Vest din Timisoara, atrage atentia ca planul de scolarizare trebuie regandit.

Saptamana aceasta, atentia publica a fost indreptata spre bacalaureat. Unii vad partea relativ plina a paharului: la nivelul intregii tari, rata de promovare a fost foarte apropiata de cea de anul trecut. Universitarii aduc in atentie partea mai putin plina a paharului: numarul absolventilor de bacalaureat a scazut cu aproape 20% fata de anul trecut, raportandu-ne strict la prima sesiune. Probabil ca raportul se va pastra, in linii mari, si dupa cea de a doua sesiune a bacalaureatului. Situatia aceasta se traduce intr-o scadere a numarului de studenti din anul I, care ar putea depasi 20% pentru universitatile cu o reputatie mai putin consolidata. Desigur, unda de soc se va simti in intreg mediul academic, iar multe universitati vor avea dificultati sa gaseasca resursele necesare pentru plata salariilor.
Cu toate acestea, situatia nu este una noua pentru universitatile romanesti. Dupa multi ani in care numarul studentilor a crescut progresiv, acestea s-au confruntat in ultimii ani cu scaderi ale numarului de inscrieri in anul I, semnificative dupa 2010. Anul 2015 a fost probabil cel mai generos an al intregului deceniu in ceea ce priveste inscrierile in anul I. in 2015 au fost cu 15% mai multi absolventi de bacalaureat fata de media anilor 2011-2014. Daca ne uitam la cati elevi finalizeaza clasa a VIII-a, ne putem astepta ca, in anii care au ramas din acest deceniu, numarul celor care promoveaza examenul de bacalaureat sa fie similar cu cel din 2016. Tendintele demografice ne arata o fereastra de stabilitate cel putin pana in 2020.
In acest context, se impune redimensionarea cifrelor de scolarizare, insotita de cresterea alocatiei per student. Desigur, toti ne dorim mai multi bani pentru invatamant si vom face tot ce ne sta in putinta pentru a agrea un calendar de crestere pana la 6% in 2020. Insa, inainte de toate, este imperios necesar sa gospodarim eficient fondurile existente. Nu ne permitem ca sistem sa functionam in virtutea conservatorismului, cu cifrele de scolarizare din 2007-2008, cand numarul de studenti era dublu, in contextul in care ni se cere mai multa calitate, insotita de mai multa echitate. Cifrele de scolarizare existente n-au nicio baza rationala. Ele au ca punct de plecare capacitatea de scolarizare in anii ‘90, la care s-au adaugat locuri bugetate negociate intre unii rectori si ministru. O componenta este istorica, cealalta este arbitrara si tine mai degraba de puterea de persuasiune a unora dintre rectori. Nu se poate face nici invatamant de calitate, nici nu poate fi asigurata echitate sociala cu actualele alocatii per student. De aceea, consider oportun si urgent scaderea cifrelor de scolarizare proportional cu numarul de absolventi de bacalaureat, insotita de cresterea alocatiilor per student. O solutie mai buna ar fi alocarea cifrelor de scolarizare dupa criterii clare, care sa reflecte calitatea universitatilor si prioritatile strategice ale Romaniei. Ma tem ca o astfel de solutie ar dura prea mult, iar noi nu ne permitem costurile asteptarii.
In concluzie, aduc in atentia dlui Ministru, Mircea Dumitru, si a opiniei publice oportunitatea de a creste alocatia per student chiar de anul acesta, printr-o gestionare a resurselor existente adecvata la contextul demografic. Statistica ne arata o fereastra de stabilitate demografica cel putin pana in 2020. Este imperios sa o fructificam si sa investim in calitate. Avem nevoie de o decizie urgenta, chiar in aceasta luna. Chiar daca solutia este imperfecta, nu ne permitem sa functionam in continuare in virtutea conservatorismului si a arbitrariului„, precizeaza presedintele Consortiului Universitaria, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. decat multi si prosti ……. mai bine putini si destepti , daca toti acesti elevi ce nu au luat b a c -ul reuseau sa fenteze ca pe vremuri examenul de bac , era universitatea plina de idioti