Conducerea Emporiki Bank Timisoara demisa in urma unui scandal de proportii cu operatiuni in cont neautorizate

Sucursala timisoreana a Emporiki Bank Romania S.A. a ajuns in centrul unui scandal de proportii, dupa ce un client vigilent a descoperit ca in contul sau s-au efectuat o serie de operatiuni bancare despre care nu avea habar. Adica, plati si incasari clandestine, pentru care nu si-a dat consimtamantul.

Speriat ca este victima unui atac de tip phishing, Marin Oprea, ofiter la o unitate militara din Lipova, a sesizat conducerea bancii, solicitand explicatii si ridicarea nivelului de protectie al liniei de credit. Dupa o scurta perioada de timp, a fost informat ca s-a alarmat degeaba, intrucat in si din contul sau nu au existat nici un fel de transferuri de bani neautorizate.

Convins ca are dreptate, militarul s-a adresat Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Timis, care a descoperit ca, intr-adevar, din contul reclamantului s-au efectuat plati neautorizate si a dispus ca prejudiciul sa fie reparat.

Numai ca ofiterul nu s-a oprit aici. A sesizat instantele de judecata pentru a obliga Emporiki Bank la plata unor despagubiri civile si daune morale. Totodata, la sfarsitul lunii decembrie 2010, a formulat o plangere penala impotriva fostei conduceri a sucursalei din Timisoara, pe care o acuza de inselaciune in conventii si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Spunem fosta conducere, intrucat, in urma acestui scandal, conducerea Emporiki Bank Romania i-a recomandat directorului Marius Sipetan sa demisioneze din functie, gest de onoare pe care, la scurt timp, l-a facut si adjuncta sa, Maria Almajan…

„Am fost inselati cu privire la valoarea dobanzii si a ratei lunare!”

In primavara anului trecut, Marin Oprea, din Timisoara, ofiter la UM 01191 Lipova, a resimtit din plin efectele crizei economice si a cautat disperat o solutie de refinantare a creditelor avute la BRD Societe General. Nu mai putea face fata ratelor extrem de impovaratoare. Dupa ce a studiat oferta bancilor din Timisoara in materie de refinantari, a ajuns la ghiseele Emporiki Bank.

„Astfel am intrat in dialog cu un consilier financiar al acestei banci, solicitandu-i sa-mi confirme daca produsul de refinantare a creditelor de la alte banci, prezentat pe site-ul oficial al Emporiki, are o dobanda anuala efectiva de 7.7%. Consilierul mi-a confirmat datele si, dupa ce am acceptat oferta bancii, in data de 25.05.2010, in prezenta reprezentantilor legali ai bancii, Marius Victor sipetan si Maria Almajan, am semnat contractul de credit nr. 333015331,”, precizeaza ofiterul in plangerea penala depusa la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara.

Paradoxal, la o zi de la contractarea creditului, Marin Oprea a fost invitat din nou la sediul bancii, pentru a semna un nou contract, inregistrat sub acelasi numar, sub motivatia ca in primul se strecurasera cateva erori materiale care au fost remediate la timp.

„Din dorinta de a obtine refinantarea cat mai grabnic, am semnat noua forma a contractului nr. 333015331, insa spre stupoarea mea, in data de 28 mai 2010, cand ni s-a inmanat graficul de rambursare, am remarcat ca rata se marise cu 15 euro fata de cea convenita cu cateva zile inainte, iar dobanda se majorase cu aproape un procent. De la 7,78%, cat convenisem, la 8,85%. Am cerut lamuriri, insa am fost tratati cu indiferenta. In aceste conditii, ne-am adresat conducerii de la Bucuresti, care ne-a raspuns ca, intra-adevar, a fost o greseala de sistem la simulare, insa nu la valoarea ratelor, ci la oferta initiala. In acel moment am inteles ca ofertele erau intocmite in asa fel incat sa atraga clienteala, pentru ca, ulterior incheierii contractului de credit, dobanda si valoarea ratelor sa fie modificate unilateral de banca”, ne-a declarat Marin Oprea.

Operatiuni neautorizate in cont

Relatia contractuala cu Emporiki Bank a devenit tensionata de-a binelea doar dupa cateva saptamani, cand Marin Oprea a sesizat ca angajatii bancii au efectuat mai multe operatiuni in contul sau fara sa-i ceara consimtamantul.

„In iunie 2010 s-a platit un comision la ghiseul bancii in cuantum de 12 euro, in numele meu, dar fara ca eu sa-mi fi dat acordul. Acest comision nu mi s-a explicat niciodata ce reprezinta si, totodata, nu am inteles de ce a fost necesara aceasta plata, in conditiile in care in contul nostru figura la acea data un sold de 450 de euro. In data de 29.06.2010, angajatii aceleiasi banci au retras in numerar de la ghiseul bancii, din contul nostru in lei, fara a avea acordul nostru, suma de 52,98 lei, asa cum rezulta din fisa de cont pe numele Marin Oprea. Precizez ca cele doua chitante nu sunt semnate nici de mine, nici de sotia mea”, mai spune Marin Oprea in plangerea penala depusa la Parchet, lasand sa se inteleaga ca in acest caz ar fi vorba si despre o infractiune de fals.

In afara de tragerea la raspundere penala a fostilor directori Marius Sipetan si Maria Almajan, petentul mai cere obligarea acestora la plata in solidar a sumei de 300 de euro, reprezentand despagubiri civile, si a altor 5000 de euro pentru daunele morale cauzate de angajatii bancii.

„Nu-mi vine sa cred! Ne-a dat in penal pentru 12 euro?”

In incercarea de a obtine punctul de vedere al actualei conduceri a Sucursalei Emporiki Bank Timisoara ne-am lovit de refuzul directorului Mihai Patras de a comenta „gafa” profesionala a fostilor sai colegi. „Imi pare rau, nu sunt autorizat sa va raspund la aceste intrebari. Lasati-mi un numar de telefon si va contactez eu dupa ce vorbesc cu cei de la Bucuresti”, ne-a promis directorul Patras, fara a mai fi revenit pentru concluziile finale ale discutiei. In prealabil, una dintre angajatele care au raspuns la telefon ne-au lamurit ca fostii directori au fost concediati. Contactat pentru a ne spune opinia sa vizavi de aceasta intamplare cu clienti nemultumiti, fostul reprezentant al Emporiki Bank Timisoara, Marius  Sipetan, ne-a declarat extrem de surescitat de intorsatura penala a intregii afaceri ca se considera complet nevinovat.

„Nu-mi vine sa cred! Ne-a dat in penal pentru 12 euro? Dupa ce l-am ajutat pe acest Oprea, ca nu avea destul disponibil in cont pentru platirea unui comision, acuma suntem dati la Parchet? Ce sa va spun, un inspector de cont a pus de la el contravaloarea a 12 euro, pentru ca acest client sa nu ajunga in Centrala Riscurilor Bancare, si apoi, cand a fost disponibil, i-a retras din contul in lei. Atat!”, a precizat fostul director.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Domnule, cum sa-ti umble banca in cont fara stii? Deci economiile noastre nu mai sunt in siguranta? Mi se pare absurd!

  2. Domnule Oprea, eu va spun doar sa va fie rusine. Oamenii au incercat sa va ajute banuiesc pentru a primi acel credit cat mai repede, deoarece orice banca este interesata sa atraga clientii.

  3. O fi dl. Oprea un recalcitrant insa nici cu bancile nu mi-e rusine . Cum adica sa atraga clienti cu oferte de refianntare mincinoase ?!? Adica ….unde ne aflam? In piata ? Un punct procentual la dobanda mareste rata cu cel putin 50 euro LUNAR(pentru un credit de cel putin 50.000 euro). Aviz amatorilor : atentie la contractul pe care IL SEMNATI ….si nu la ce va promite banca ca veti obtine in urma refinantarii ! Nu v-au tepuit bancile destul inainte de legea 50 ?!? Acum ca sa ne mai tepuiasca si cu contracte de refinantare mincinoase….e mult prea mult !