Conferința CESARE 2024, de la UPT, un punct de cotitura in domeniul sustenabilitatii si rezilientei constructiilor

TIMISOARA. Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit, în perioada 29-31 mai 2024, lucrările celei de-a IV-a Conferințe Internaționale „Coordinating Engineering for Sustainability and Resilience”- CESARE 2024 și a Conferinței intermediare a CircularB „Implementation of Circular Economy in the Built Environment”, eveniment de amploare, ce a reunit specialiști în domeniul construcțiilor din 31 de țări, de pe 5 continente.

Societatea și guvernele au nevoie de un mediu construit mai eficient și durabil. O tendință emergentă este economia circulară, care urmărește decuplarea creșterii economice de consumul de resurse. Construcțiile au fost identificate ca domeniu de acțiune de Planul de Acțiune al Comisiei Europene pentru economia circulară.

În acest context, Conferința CESARE 2024 a fost dedicată prezentării celor mai recente rezultate și discutării problemelor cheie privind contribuția Coordonării Ingineriei la sustenabilitate și reziliență în mediul construit modern și viitor, construcții și infrastructură.

Unul dintre obiectivele principale ale CESARE 2024 a fost de a promova un schimb de idei care să inspire căi de cercetare inovatoare și să promoveze noi eforturi de colaborare. Așteptările sunt ca CESARE 2024 să aibă un impact asupra viitoarei activități de cercetare și dezvoltare în toate subiectele incluse în program.

În deschiderea evenimentului, moderat de prof.univ.dr.ing. Viorel Ungureanu, vicepreședinte al Senatului UPT și co-președinte al conferinței, alături de profesorii Charalampos Banitopoulos de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, K.M. Abdalla, de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Iordania, și L. Braganca de la CircularB Cost Action, au adresat salutul de bun venit și mulțumirile pentru prezența la eveniment prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, prorector al Universității Politehnica Timișoara, responsabil cu activitatea de cercetare, acad. Dan Dubină, președintele Academiei Române, filiala Timișoara, Charalampos Banitopoulos, co-organizator al conferinței, Dan Frangopol, unul dintre specialiștii români cu cea mai largă recunoaștere internațională și cel mai recent Doctor Honoris Causa al UPT.

Au urmat prezentarea unor lucrări în plen, unde au fost 3 keynote speakers (profesorii Dan. M. Frangopol, Lehigh University Bethlehem, SUA, Dan Dubină, de la Universitatea Politehnica Timișoara și Mayara Regina Munaro, de la Școala Politehnică din São Paulo, Brazilia), dar și pe secțiuni, unde au fost susținute 63 de lucrări științifice, redactate de 169 de autori, subiectele abordatate acoperind teme ca: Inginerie structurală, Economia circulară, Ingineria cutremurelor, Impactul schimbărilor climatice asupra mediului construit, Design durabil al produsului, Inovație în materiale, produse și sisteme, Orașe inteligente, Reziliența durabilă a sistemelor în mediul construit, Infrastructuri durabile, Tehnologie verde pentru inginerie civilă etc.

Conferința CESARE 2024 a fost coorganizată de Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor a Universității Politehnica Timișoara, în colaborare cu Academia Română, Școala de Inginerie a Universității din Birmingham, Facultatea de Inginerie a Universității de Știință și Tehnologie Jordan, COST ACTION CA21103 „Implementation of Circular Economy in the Built Environment” și Academia de Științe Tehnice din România.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.