Conflictul in cuplu poate conduce la rupturi ireparabile. Criticati modul in care este pusa problema, nu persoana care pune problema pe tapet

Certurile, intr-un cuplu, sunt multe si pornesc de la motive aparent nesemnificante. O remarca rautacioasa sau un gest (ori lipsa acestuia) nelalocul lui poate conduce la discutii de ore intregi sau la momente de tacere de cateva zile, chiar.

Frustrarile de la serviciu, neajunsurile din viata de zi cu zi precum si alte nemultumiri personale conduc la amplificarea unor situatii care pot lesne fi rezolvate. Aceasta amplificare il transforma pe partenerul de viata intr-un fel de „paratrasnet“.

Iar daca acesta are sangele fierbinte, rezultatele pot fi catastrofale. Depinde mult de personalitatea fiecarui partener. Important, pentru consolidarea si stabilitatea unei relatii, este ca fiecare din cei doi parteneri sa reuseasca sa gestioneze starea de tensiune iscata. Daca apare si un copil la mijloc, sau o cearta intre doi frati, cu atat mai importanta este reactia parintilor si capacitatea lor de a comunica si de a se face ascultati.

Cum gestionam un conflict

Psihologii sustin ca un prim pas in gestionarea unei situatii de conflict consta in controlul emotiilor. „Autocontrolul este foarte important. Este bine sa incerci sa nu reactionezi imediat la o replica acida sau la o provocare. Spre exemplu, daca simti ca o situatie poate conduce la o cearta puternica, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa incerci sa schimbi perpectiva asupra situatiei: numeri pana la 10 in gand, destul de rar si, in acelasi timp, iti controlezi respiratia, in sensul ca inspiri rar si adanc. Ai fi surprins sa vezi cat de usor te detensionezi. Iar apoi altfel pui problema“, ne explica Viorica Noe, un psiholog timisorean.

Un alt exercitiu consta in analizarea situatiei dintr-o perspectiva exterioara: incearca sa iesi din peisaj si sa privesti totul cu alti ochi, ca si cum ai fi martor la conflict. In acest fel pot fi observate greselile facute de ambii parteneri. Simpla schimbare a atitudinii si a reactiei atrag dupa sine modificarea consecintelor si reducerea amplorii conflictelor. Specialistii in domeniu recomanda ca ambii parteneri dintr-un cuplu sa vorbeasca deschis, sincer si in detaliu despre orice fac, ce gandesc si, mai ales, ce simt. Pentru ca natura omului este sa fie suspicios, iar daca un lucru nu este explicat bine, acesta poate avea consecinte neplacute pentru viitorul relatiei.

„Daca ceva nu merge bine, sotul sau sotia, tinde sa dea vina pe celalalt. De putine ori numai unul dintre ei este vinovat. De obicei gresesc amandoi, in proportii diferite, e drept, dar important este ca fiecare sa-si asume greseala facuta. in felul acesta trec mai departe cu bine. Sa ascunzi neplacerile sub pres nu este o solutie, ci o bomba cu efect intarziat“, ne spune psihologul timisorean.

Aceasta ofera un sfat important, mai ales pentru tinerele cupluri, dar si pentru cei implicati in relatii care au trecut deja de primele etape: acuzele, reprosurile nu trebuie sa ia forma unei avalanse care se repeta prea mult. Discuta problema si trage invatamintele necesare de pe urma acestei discutii, altfel ajungi sa faci aceeasi greseala si sa-i oferi partenerului senzatia ca nu-l asculti.

Conflictul intre frati

Pentru a gestiona un conflict aparut intre doi frati, parintele are mai multe optiuni, dar cateva solutii nu dau niciodata gres. In primul rand, ar fi ideal sa le vorbeasca amandurora ca si unui adult. O discutie de acest gen ii responsabilizeaza pe copii si le ofera posibilitatea sa le demonstreze parintilor ca sunt persoane pe care se pot baza si in care pot avea o mare incredere.

Al doilea aspect: identificarea unei metode prin care fratii sa se simta egali. Fratii (sau surorile) trebuie sa simta ca muncesc in mod egal, sunt tratati in mod egal. Daca stabilim ce are de facut fiecare nu mai apar motivele de cearta. Un lucru important in gestionarea conflictelor in cazul copiilor il reprezinta recompensa pe care cei mici o primesc de la parinti. Toti trebuie laudati, toti trebuie sa primeasca niste cadouri egale. Decat o bicicleta fratelui mai mare si o jucarie celui mai mic, mai bine o singura bicicleta, dar achizitionata pentru familie, de care se pot folosi impreuna.

Cateva reguli pentru a gestiona cu bine conflictul in cuplu

– criticati modul in care este pusa problema, niciodata persoana care semnaleaza problema
– concentrati-va pe aspectele pozitive, nu pe cele negative
– comunicati clar, civilizat, fara insulte sau atacuri la persoana
– acceptati-va partea de vina in problema (pentru ca nu greseste numai o peroana)
– ascultati calm si rabdator toate parerile inainte de a formula o opinie. O situatia conflictuala inteleasa pe deplin va ajuta sa o depasiti cu usurinta si fara consecinte neplacute
– respectati opinia celuilalt si incercati sa schimbati rolurile. Astfel, veti fi, la randu-va, respectat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.