TIMISOARA. Aproximativ 600 de specialisti in regionalizare, ce provin din 29 de tari, vor fi prezenti la Timisoara pentru a vorbi pe marginea a 7 teme importante in dezvoltarea regionala. Unul dintre obiectivele congresului il reprezinta atragerea de investitii in Timis!
Universitatea de Vest din Timisoara organizeaza, in perioada 9-12 mai, al IX-lea Congres Mondial al Stiintelor Regionale. Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor a castigat concursul de organizare a evenimentului, iar capitala Banatului succede oraselor Tokyo, New York, Sao Paolo sau Laussane.
Timisoara se bucura astfel de recunoastere mondiala datorita Universitatii de Vest care, impreuna cu Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor, asigura un nivel ridicat de educatie.
„Asteptarile de la acest congres sunt mari. Sunt convins ca subiectele discutate pe parcursul celor patru zile de congres vor duce la identificarea unor solutii de rezolvare a problemelor generate de dezvoltarea regionala intr-o lume aflata intr-un plin proces de globarizare. Congresul nu este organizat pentru Universitatea de Vest, ci este o oportunitate pentru autoritati de a gasi solutii. Tocmai din acest motiv, ceremonia de deschidere va avea loc in sala de conferinte din incinta Consiliului Judetean Timis„, a precizat Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.
Speakeri din Japonia, Australia, SUA etc. vor veni la Timisoara sa analizeze probleme care pot conduce la o dezvoltare ecologica si durabila a zonei de vest a tarii. Sesiunile de lucru vor avea loc la Centrul Regional de Afaceri. Discutiile se vor purta pe 7 teme importante si 66 de subteme in cadrul carora vor fi abordate concret problemele si solutiile aflate in ceea ce priveste dezvoltarea regionala. Specialistii vor veni cu idei deja probate in tarile de unde provin, pe care vor incerca sa le puna in aplicare in Timis.
Printre temele discutate la Timisoara se numara Noua lume urbana, Transport si logistica intr-o lume a globalizarii sau Dezvoltarea teritoriala si guvernarea ariilor urbane si periurbane.
„Vorbim, in acest context, de o dezvoltare culturala, sociala si economica a Timisului, dar nu numai, iar concret, se vor discuta despre solutii de crestere identificate la nivelul infrastructurii, a platformelor IT, a spatiului industrial si asa mai departe„, explica rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Congresul Mondial al Stiintelor Regionale se desfasoara o data la patru ani, Timisoara fiind primul oras din sud-estul Europei care il organizeaza.
Pareri
Stiinte regionale exista doar in capul unor economisti! Ca si cresterea negativa ! Nici macar bolsevicii n-au putut regionaliza sau ideologiza o stiinta !