Consiliul Concurentei a dat o amenda record de 880 de milioane de lei benzinarilor din Romania!

Schimbarea sortimentului Eco Premiu din benzinarii cu unul mai scump a determinat Consiliul Concurentei sa porneasca o investigatie! Rezultatul? Peste 200 de milioane de euro amenda!

Consiliul Concurentei a anuntat o amenda record pentru companiile petroliere: 880 de milioane de lei. Cinci companii petroliere au fost sanctionate pentru o intelegere care ar fi avut ca rezultat retragerea de pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium si inlocuirea lui cu unul mai scump.

Companiile OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, Moll si Eni trebuie sa plateasca suma record de 880 de milioane de lei (in jur de 205 milioane de euro), a anuntat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Benzinarii au fost astfel sanctionati pentru o intelegere care ar fi avut ca rezultat retragerea de pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium si inlocuirea lui cu unul mai scump.

Oficialul a precizat ca amenda a fost de aproximativ 3% din cifra de afaceri a companiilor in 2010. Chiritoiu a subliniat ca Petrom, initiator al intelegerii, a primit o amenda ceva mai mare. El nun a oferit insa sumele exacte ale amenzilor pentru fiecare companie in parte.

Este evident, de departe, ce mai mare amenda pe care a dat-o Consiliul Concurentei„, a spus Chiritoiu.

Este nu numai cea mai mare amenda pe care a dat-o Consiliul Concurentei, dar este practic singura amenda care s-a dat companiilor petroliere in Europa„, a completat el. Chiritoiu a precizat ca singura amenda s-a mai dat in Cipru, dar aceea a fost anulata in isntanta.

Presedintele Consiliului Concurentei a subliniat ca decizia privind sanctionarea companiilor petroliere este legata de probe directe. „Tinand cont de practica instanetelor noastre, noi incerca sa venim in instanta cu dovezi directe”, a spus oficialul.

El a explicat care sunt probele: „comunicari intre firme, mesaje, hartii, si nu probe indirecte care inseamna deductii„.

De ce este amenda asa de mare? Noi aparam functionarea pietei, nu negam dreptul companiei sa stabileasca pretul, sa faca ce vrea cu marfa ei. (…) Interzicem insa ca firmele sa schimbe informatii si sa-si armonizeze comportamentul„, a explicat Chiritoiu.

In cursul audierilor finale din aceasta investigatie a Consiliului Concurentei, la care au participat OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, Moll si Eni, avocatii companiilor au negat acuzatiile, declarand ca firmele au actionat in beneficiul consumatorilor, potrivit www.realitatea.net.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.