Consortiul Universitaria s-a reunit la Timisoara: subfinantarea invatamantului superior este o problema in Romania!

TIMISOARA. Rectorii celor cinci universitati care fac parte din Consortiul Universitaria au pus la punct un plan prin care invatamantul superior sa benefieze de mai multa atentie din partea Guvernului.

Din Consortiul Universitaria fac parte Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucuresti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si Academia de Studii Economice din Bucuresti.

Timp de doua zile, rectorii, impreuna cu echipele de lucru ale universitatilor au cautat solutii la mai multe probleme intalnite in invatamantul superior.

Una dintre cele mai arzatoare se regaseste in subfinantarea invatamantului romanesc, fie el cel superior, fie preuniversitar. „Am cautat sa gasim solutii pe care sa le propunem Ministerului Educatiei pentru fundamentarea bugetului pe anul 2013 in ceea ce priveste costul per student“, a precizat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

2012 este anul cu cea mai slaba finantare oferita de stat, in acest an inregistrandu-se un minim istoric, de sub 3.000 de lei per student. Consortiul Universitaria doreste sa obtina de la MEC o finantare mai mare pentru anul 2013 pentru ca universitatile sa reuseasca sa ofere, la randul lor, un proces educational de calitate.

O actiune importanta pe care cele cinci universitati doresc sa o puna cat mai curand in practica vizeaza oferirea unor titluri onorifice alumnilor care pot fi ambasadori ai Consortiului in strainatate, la evenimentele academice, ambasadori ce pot aduce prestigiu si notorietate universitatilor.

Mai mult, Consortiul va oferi, incepand de anul viitor, 5 burse pe an studentilor veniti din strainatate sa invete in cele cinci universitati membre, studenti cu rezultate deosebite si care pot contribui la cresterea calitatii si a renumelui institutiilor de invatamant superior.

Foto: George Morgan

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.