Constructia moderna de peste 5 milioane de euro care e aproape gata intr-o comuna din Timis. E o investitie in sanatatea locuitorilor, din bani europeni

TIMISOARA. Un nou proiect de infrastructura edilitara cu un impact ecologic insemnat este aproape de finalizare in Timis.

CITESTE SI: O bijuterie arhitecturala de 300 de ani ar putea fi salvata de voluntarii de la Ambulanta pentru Monumente. Podul Maria Theresa, printre ultimele cu infrastructura istorica ce mai dainuie in Banat. Foto

Este vorba despre statia de tratare din comuna Lovrin, care va fi data in folosinta in scurt timp, realizata cu bani europeni printr-un amplu program al Aquatim in mai multe localitati din Timis.

Antreprenor este firma care a ridicat noua maternitate Bega din Timisoara, care a inlocuit kilometri de conducte Colterm in proiectul de retehnologizare, respectiv care construieste acum Centrul de Mari Arsi de langa Spitalul Judetean, Constructii Erbasu.

 

Epurarea apelor uzate a devenit singura solutie adecvata pentru a elimina apa contaminata, care ar pune in pericol sanatatea oamenilor și a celorlalte vietuitoare prin aparitia unor boli extrem de grave, cum ar fi holera, dizenteria, febra tifoida și poliomielita. Folosirea unor statii de epurare de cea mai buna calitate, fiabile și cu costuri mici de exploatare și intretinere, asigura un mediu sigur, fara poluare. Dupa ce este tratata, apa se poate folosi la irigatii sau diferite procese tehnologice.

Epurarea reprezinta acel proces prin care sunt retinute și neutralizate substantele daunatoare, dizolvate din apele uzate industriale sau menajere. Practic, purificarea apelor uzate este un ansamblu de masuri și procedee cu ajutorul carora se micșoreaza cantitatile de impuritati chimice și microbiologice, astfel incat apa obtinuta la final sa poata fi varsata intr-un bazin, fara sa-i dauneze din punct de vedere al calitatii. Finalitatea acestui proces consta in obtinerea apelor curate, care nu mai au in componenta substante nocive și namoluri. Astfel, se va obtine protejarea mediului inconjurator și mentinerea sanatatii oamenilor

Stația dispune de o capacitate de tratare de 6405 L.E., beneficiind de procese mecanice și biologice avansate. Stația va fi capabilă să elimine atât încărcările organice, cât și compușii cu azot și fosfor. Proiectul include și o unitate de uscare solară a nămolului, care va avea o capacitate anuală de 1850 de tone„, noteaza antreprenorul, subliniind impactul asupra comunitatii locale din Lovrin.

Investitia din bani europeni de la Lovrin este de 23.363.962 lei fara TVA, adica peste 5 milioane si jumatate de euro cu TVA.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.