Consultanta si onorariu de succes de 1 milion si jumatate de euro pentru viitorul Spital Municipal de la Timisoara. Contractul administratiei Fritz, facut praf de Roxana Iliescu

TIMISOARA. Administratia Fritz cumpara consultanta pentru proiectul viitorului Spital Municipal de la Timisoara de la IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, in conditii ce ridica multe semne de intrebare.

Acordul pentru aceasta achizitie a fost dat vineri de catre Consiliul Local, caruia primaria i-a supus aprobarii acest parteneriat incheiat direct, fara licitatie. In baza lui, IFC (Corporatia Financiara Internationala) va realiza documentatia: Studiul de prefezabilitate, Studiul de fezabilitate si Caietul de Sarcini pentru ridicarea viitorului spital, a carui constructie o va face partenerul, apoi Timisoara o va plati in rate pe foarte multi ani.

Conform intelegerii cu IFC, 250.000 de euro ii vor fi platiti de la bugetul local astfel: 100.000 de euro Studiul de prefezabilitate, 100.000 de euro Studiul de fezabilitate, 50.000 de euro caietul de sarcini. Apoi, in baza parteneriatului, specialistii IFC ii vor ajuta pe reprezentantii Primariei Timisoara sa gaseasca o firma care sa proiecteze, sa finanteze si sa ridice viitorul spital estimat cu peste 100 de milioane de euro.

Cu alte cuvinte, consultanta nu garanteaza construirea unitatii medicale, cu 300-400 de paturi, despre care vorbeste administratia Fritz, si care oricum nu ar putea aduna laolalta toate sectiile actualului Spital Municipal Timisoara, care numara 1018 paturi.

Celor 250.000 de euro din bugetul Timisoarei li se va adauga un onorariu total de succes de 1.250.000 de euro catre IFC Advisory, bani care vor fi achitati de catre firma care se va asocia cu primaria sa construiasca spitalul.

 

Modelul pe care vi-l propun este sa gasim o firma privata care va ridica pe banii ei un spital si care o sa ne predea la cheie aceasta cladire, iar noi, timp de probabil 20 de ani, vom plati o suma lunara sau anuala pentru acest spital si firma respectiva se va ocupa inclusiv de mentenanta, pe perioada contractului, iar la finalul contractului va fi predata catre primarie.
Nu facem aici nimic userist, nu facem aici nimic cu oculta mondiala, ci este un instrument pionier si modern, serios si validat, si care nu poate fi politizat.

Concret, echipa de la IFC ar face un studiu de prefezabilitate in care ar determina fezabilitatea financiara a acestui proiect, apoi un SF care va fi votat in Consiliul Local, va stabili conditiile si va structura financiar aceasta propunere, pe cati ani, la ce costuri, pentru cate paturi va fi facut acest spital…

Eu cred ca este singura noastra sansa sa vedem un nou spital municipal in urmatorii 10 ani. Primaria a mai inceput de administratia anterioara, a mai avansat si maternitatea, unde putem sa facem un proiect tehnic, avem si autorizatia de constructie, dar ne blocam in felul de a finanta un astfel de proiect, asta e si motivul pentru care nu avem maternitate„, le-a spus Dominic Fritz consilierilor locali, vineri.

De profesie avocat, consilierul local Roxana Iliescu a cerut explicatii in legatura cu sumele prevazute in contractul cu IFC, respectiv cu o serie de chestiuni care lipsesc din documente, desi ar fi trebuit sa fie prevazute.

Proiectul in sine, construirea unui nou spital municipal, este oportun si asteptat de toti timisorenii. E un proiect cu o perspectiva de realizare destul de indepartata, suntem in fata unui prim pas, respectiv contractul intre municipiu si IFC. Un prim pas facut extrem de gresit inca de la inceput, plecand de la premisa ca discutia asta o avem de 2 ani de zile.
In timpul asta, ne-ati prezentat o comisie din partea acestei autoritati venita in Timisoara. N-am mai discutat apoi nimic despre acest proiect si discutam acum, inainte de alegeri.

Conform spuselor dvs de acum 2 ani, acest contract acord ar fi urmat sa ne coste 100.000 de euro. Ati spus dvs ca reprezentantii ICF o sa puna 100.000 de euro si contributia municipiului va fi tot de 100.000 de euro. In contract este prevazut un cost de 250.000 de euro si un onorariu de succes de 1.250.000 euro. Ce este foarte interesant… veti spune ca nu sunt platiti de municipiu, ci de viitorul nostru partener, dar ce ne asumam este obligatia de a avea o clauza suspensibila, trebuie sa ne asiguram ca acel onorariu va fi platit de viitorul partener, in 15 zile de la semnarea contractului cu noi.

Pe langa costurile la care am facut referire, ne asumam si alte costuri, care nu sunt trecute in contract. Se mentioneaza ca aceste costuri cad in sarcina exclusiva a municipiului. O prima intrebare – cum s a ajuns de la 100.000 de euro la noile costuri din contract.

Vreau sa va intreb daca acest contract a fost negociat sau, daca a existat o negoiciere, cine sunt responsabilii din partea primariei care au reprezentat clauzele contractuale cu cei de la IFC.

Vad ca in contract este prevazut faptul ca va fi un reprezentat din partea municipiului care va coordona executia aestui contract. Numai ca lipseste cu desavarsuire. Cine va fi persoana care reprezinta municipiul in relatia cu IFC.

Ultima intrebare – termenul de livrare a serviciilor pe care noi le platim. Se mentioneaza ca nu avem termene fixe„, a intrebat Roxana Iliescu pe marginea contractului pe care Dominic Fritz le-a cerut alesilor locali sa il voteze.

La solicitarile consilierei, Dominic Fritz fie nu a raspuns, fie a fost evaziv.

La prima intrebare, repet de ce totul a intarziat mai mult decat mi as fi dorit, tocmai pentru ca s-a schimbat legea PPP-urilor (Parteneriat Public Privat, n.r.), in legislatia romaneasca, un SF trebuie sa contina extrem de multe detalii care, de fapt, determina in mare masura proiectul tehnic, si pentru astfel de parteneriate, e foarte important ca ofertantii sa vina cu diverse variante, tocmai ca ei sa vina cu propuneri de economisire. Lucru ce nu a fost posibil in legislatia veche si tocmai aceasta echipa cu care vrem sa lucram si noi a lucrat cu ministerele pentru aceasta schimbare.

Ne-am hotarat sa nu facem doar prefezabilitatea, ci toti pasii pana la licitatie, de aceea costul e mai mare. Nicio primarie, niciun minister nu ar fi in stare sa duca un astfel de proces, pentru ca este un concept nou, asta e tocmai motivul de ce noi vrem sa mergem cu o echipa profesionista, care a aratat ca este in stare sa construiasca noi spitale de la zero. Asta e si raspunsul despre acest comision de succes. Daca inca credeti ca noi primim ceva pe gratis in lumea asta, atunci nu stiu in ce lume traiti. Orice fel de greseala in aceasta etapa se plateste de 10 ori mai mult. De ce lucrarile se scumpesc pe parcursul lucrarilor? Acest comision nu va fi platit de primarie, ci de firma care va castiga. Asta este pretul pe care tre sa ni-l asumam.

Nu este un contract tip, a fost negociat de o echipa din primarie, in frunte cu doamna Radu, care a fost 2 ani si directoare la DSP, care este si jurista. Ea, impreuna cu o echipa mai larga din primarie, a negociat acest contract si de accea pot sa spun ca este un contract care nu ne dezavantajeaza„, a sustinut primarul Timisoarei.

Dominic Fritz, contrazis de Roxana Iliescu si Dan Diaconu

Roxana Iliescu nu s-a multumit cu raspunsul edilului si a atras atentia ca Dominic Fritz ar fi mintit in privinta echipei de negociere, intrucat Florentina Radu, protagonista mai multor articole de presa in care s-a aratat ca aceasta ar fi incalcat legea in repetate randuri inca de cand era la carma Directiei de Sanatate Publica de unde a fost transferata la Primaria Timisoara .

Intrebarea mea cred ca este justificata, criteriul de ce 250.000 de euro, si nu 500, de ce nu 150.000 de euro. Mi se pare extrem de evaziv raspunsul dvs, si ma raportez la discutiile de acum 2 ani. Nu cred ca ne-ati prezentat un criteriu clar, cine a stabilit acest pret. Celelalte aspecte, referitoare la cheltuielile pe care ni le asumam in acest contract, dar fara sume.

Doamna Radu face parte din aparatul de specialitate de doar cateva saptamani. Nu puteti sa ne spuneti ca a condus echipa de negocieri cu IFC. Mi s-ar fi parut onest sa stim care sunt persoanele din cadrul primariei care au facut parte din echipa de negocieri. Daca nu vreti sa le mentionati, asta este situatia, dar eu cred ca ar fi trebuit sa stim.
Nu puteti sa ne spuneti la modul general ca dvs si aparatul din primarie veti gestiona. In contract e trecuta o persoana, o singura persoana.
Noi, dand un vot azi pe acest proiect de hotarare, dvs va trebui sa puneti o persoana acolo si mi se pare normal sa stim cine va fi persoana pe care o desemnati coordonator al acestui contract. Sunt trecute in contract responsabilitati cu subiect si predicat„, a adaugat Roxana Iliescu.

Si consilierul local Dan Diaconu l-a contrazis pe primarul Dominic Fritz.

O sa incerc si eu sa ne mentinem in afara retoricii campaniei electorale, desi pana la urma momentul ales are legatura cu campania. Eu m-am uitat cu atentie la modificarile pe care le aduce noua lege, si nu studiul de fezabilitate ar putea sa schimbe optica, mai ales ca dvs achizitionati SF de la IFC. Nu veti trece peste zona de studiu de fezabilitate. Este in contract. Aceasta modificare legislativa nu cred ca v-a impiedicat sa faceti acest contract in urma cu un an, doi sau 6 luni. Ce aduce nou este modul de finantare.

Sa lasam momentul electoral si v-as pune cateva intrebari ca sa fiu convins ca as acorda un vot corect.

De ce alegem acest sistem, tehnic vorbind – niciun proiect de parteneriat public-privat nu s-a realizat in Romania pana acum. Din lista proiectelor din ordonanta, mai mult de jumatate a avut ca consultant ifc ul. Niciunul nu e in vreo faza de executie – Autostrada Bucuresti-Brasov, spitale.

De ce aceasta solutie? Desi apare in lege, implementatorul acestui proiect este o intreprindere comuna intre autoritatea publica si partenerul de proiect. In momentul in care aceasta intreprindere este construita, nu autoritatea publica poate fi beneficiara a fondurilor locale, ci acea intreprindere, ceea ce ne duce catre zero la accesarea de fonduri.

De ce nu apelati la o solutie care pastreaza proprietatea proiectului, asigurand si finantarea. Nu cred ca e cineva in Timisoara care s-ar opune unei emiteri de obligatiuni sau chiar luarea unui credit, pentru ca nevoia unui spital e extrem de mare„, a intrebat Dan Diaconu.

Intrebat de viceprimarul Cosmin Tabara ce garantii ofera IFC in schimbul acestor bani, ca sa nu ajungem in situatia in care doar platim iarasi niste studii scumpe, primarul Dominic Fritz a spus ca varianta unui contract direct cu Banca Mondiala, fara licitatie, i se pare cea mai sigura varianta.

Firma privata nu va vedea niciun ban pana nu se va vedea aceasta cladire, ceea ce este cel mai important stimulent. Pentru ca altfel n-o sa vada niciun leu. Nu au niciun interes sa traga de timp, ci sa termine, pentru ca doar atunci vor vedea banii. Nu facem o licitatie care sa ne faca un PPP, tocmai pentru ca exista pe plan mondial un numar foarte limitat de organisme care au expertiza si integritate. Cea mai sigura varianta este pentru noi sa putem contracta Banca Mondiala direct, fara sa mai facem o licitatie la care cine stie care vine„, a spus Dominic Fritz.

Roxana Iliescu: Banii aia multi ce trebuie platiti in 15 zile nu reprezinta nicio garantie ca vom avea spitalul

Consilierul local i-a explicat primarului Dominic Fritz ca plata contractului in 15 zile de la incheierea parteneriatului nu reprezinta absolut nicio garantie ca Timisoara va avea noul spital municipal.

Cei 1.250.000 de euro onorariu de succes… gresiti cand afirmati ca aia este garantia realizarii acestui proiect. Banii respectivi trebuie sa fie platiti in 15 zile de la momentul in care noi semnam cu privatul care va realiza executia. N-are cum sa fie aia garantia. Daca respectivul isi va onora sau nu atributiile ramane o nebuloasa, dar banii vor fi platiti„, a spus transant consilierul local.

Primul leu din bani publici va fi virat in ziua in care noi vom primi cheia. Sistemul public, asa cum este azi in Romania, nu este in stare sa duca astfel de proiecte foarte mari si costisitoare la bun sfarsit intr-un timp util.

Eu cred ca avem de decis de a face un pas spre un spital care poate sa devina realitate in urmatorii 5 ani vs sa stam sa incercam sa facem studii, sa mai asteptam 10 ani si dupa ramanem cu un proiect si cu un SF mult invechit. (…) Azi, sa platim 250.000 de euro pentru a avea un spital in urmatorii 5 ani e mult mai logic„, a sustinut primarul Dominic Fritz.

Edilul a cerut apoi votul consilierilor locali. 15 au decis sa aprobe hotararea privind contractul cu IFC.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cainii latra, ursul merge! Go Fritz!

  2. Dominic are o abordare moderna si eficienta iar retrograzii care nu inteleg nimic pot doar sa latre.

  3. Asa au ajuns milionari oamenii lui Fritz, facand 2 hartii despre care stiua ca o sa fie aprobate ! Bravo Timisoara, bravo Fritz. V-a fost foarte , foarte , foarte foame de ati ajuns sa luati milioane de euro pentru mai nimic ? Fara penali in functii publice ? USR , tie ti se potriveste din plin ! Hotul striga hotii , nu-i asa ?!

  4. Inca un contract semnat pe repede inainte de alegeri sa dea bine pe hartie pentru administratia locala si pentru Banca Mondiala care isi asigura niste dobanzi plus un comision de vis. Fenta ca firma va plati acel comision nu tine pentru ca ulterior primaria va trebui sa plateasca toata afacerea, inclusiv profitul firmei si dobanzile bancii. Asta pe langa faptul ca orasul va fi dator vadut acestei banci despre care se stie foarte bine cum opereaza. Daca primaria va fi in imposibilitatea de a achita ratele, Banca Mondila ii va cere sa vanda din firmele și infrastructura orasului. Astfel regii sau firme ca Aquatim, retelele de distributie si alte regii pot ajunge pe mana bancii sau a unor privati straini care in situatie de monopol vor creste preturile cu nesimtire astfel ca cetatenii vor ajunge sa plateasca acest imprumut de sute de ori dupa metoda patentata.

    • asa e .. primaria Timisoara o sa trebuiasca sa vanda pana si tunelurile dacice de sub muntii bucegi ca sa achite comisioanle la oculta de la banca mondiala .. true story

  5. Doamana consilier Roxana Iliescu, avocat de meserie, mai are un coleg de partid, tot consilier CLT, care este medic, fost director al Spitalului Judetean, Director al Maternitatii Bega, si Presedintele al Senatului UMF, poate punctul de vedere ar trebui sa vina de la o persoana competenta, nu? Ca doamna ne-a mai aratat in trecut poze cu bolovani care se ard la Colterm, pana la urma au ars bine si cu mai putine pierderi decat carbunele colegilor de partid ai dansei.
    Ce zice viceprimarul PNL Cosmin Tabara?
    Dar consilierii PSD?
    Poate doamna consilier chiar are dreptate de data asta, dar ar fi bine sa avem si punctul de vedere al unora care se pricep la investitii, politica si medicina.

    • Ai un fetis cu R. Iliescu? Uita-te pe Facebook la postarile ei de azi pe tema spitalului si te lamureste cat de userist ai fi. Vezi sa nu sari peste partea cu abuzurile lui Latcau la adresa directorului care n-a vrut sa semneze mizeriile de hartii.
      Si daca totusi scapi de obsesia cu Roxana, poate te reorientezi, are USR exemplare speciale pentru tine… Clocotilda de exemplu. Sau… na, Ana Pauker a parasit corabia plina de sobolani a USR dar mai e fosta DSP-ista de care se face vorbire si in articolul asta, mai e fosta comunista, cred ca si aia cu blocul ilegal, vezi tu, sigur gasesti ceva pe gustul tau.

      • E tare asta, ca Facebook-ul doamnei Iliescu ar fi sursa adevarului absolut, e din ciclul „stim noi”. Probabil si sondajele lui Robu sunt barometrul opiniei timisorenilor.
        Vad ca ai sfaturi despre ce sa citesc in timpul meu liber, nu cred ca functioneaza, n-a reusit profesoara de română dintr-a sasea :)). Eu zic sa citesti tu si sa ne spui si noua aici, ca un cetatean responsabil care vrea sa raspandeasca adevarul si dreptatea in acest oras!

        • Ce esti dispus sa accepti altceva decat „stii” tu? Cand ti-a schimbat cineva ultima data o parere gresita pe care o aveai? Vezi, esti un userist, iar useristilor n-ai ce argumente sa le aduci. Un om de bun simt intotdeauna asculta ambele parti si decide ulterior. Nu e cazul tau pentru ca nu esti de bun simt. Mai o intre bare: cand o sa scapi de obsesia asta a ta cu aruncat cu rahat spre R. Iliescu? Sa stii ca doar tu te murdaresti de rahat procedand la modul asta useristic mai useristule, oamenii de bun simt din oras se uita singuri pe Facebook-ul ei si decid care cum considera ca are sau nu dreptate in ce spune.

          • Intr-un comentariu de doar cateva randuri folosesti „userist”, „useristilor”, „useristic”, „useristule”, si cica eu sunt obsedat. Articolul e generat de parerile doamnei consilier Roxana Iliescu versus administratia Fritz, si ziarul se numeste Opinia Timisoarei. Asa ca mi-am expus opinia. Opinia ta e despre mine. Eu n-am putere de decizie in acest oras, dar te deranjeaza ca am o opinie.
            Si uite inca una, sa-ti inseninez seara: nici un articol de aici nu e asa de lung ca cele care expun opiniile doamnei Roxana Iliescu, le bate pe toate la lungime de 4, 10 sau 15 ori. Asta am observat eu in „obsesia” mea. Practic vorbind, si aici e o parere personala (=alta opinie), cine dracu’ citeste tot ce e scris de la un capat la altul? Viata e prea scurta.

          • @DanA, useristule, daca viata e prea scurta, nu e pacat sa ti-o irosesti murdarindu-te singur de rahat zilnic? Cat despre cine citeste texte ‘lungi’, la cat rahat arunci pe-aici ma gandesc ca nu ai timp de nimic, nici de a critica in cunostinta de cauza si cu atat mai putin sa citesti vreo carte. Repet, oamenii de bun simt isi dau cu parerea dupa ce asculta ambele parti(sau nu-si dau cu parerea daca „n-au timp” sa asculte argumente documentate. Drept e ca USERISTII se bazeaza pe lozinci si placute suedeze, scurt, pe baza de injurii si manipulari de 2 lei) Nu e cazul tau, tu nu ai bun simt, ai o obsesie cu R. I . Si pe langa ca esti obsedat, esti si USERIST! USERISTULE, nu-ti mai irosi viata murdarindu-te cu rahat! Userist obsedat ce esti tu de userist. Cred ca tu te-ai nascut un mic userist si ai devenit un mare USERIST. Hai ca esti cel mai userist dintre useristi, mai userist chiar si decat decat Ariel Chis zis si „Ariel coada de purcel”.Useristule.

  6. Ce ne-am face fara R. Iliescu, acest Cerber al democratiei si transparentei?

    • Mare expera Iliescu asta. Aceasta Tatoiu de pe Bega are opinii in orice domeniu. Cu solutiile sta mai prost in schimb traseista politic de profesie. Numai in PCR nu a fost in rest le-a insirat pe toate.

      • Ce altceva putea sa faca din opozitie? Atunci cand a depus amendamente, acestea nu au fost votate. Solutiile sunt apanajul celor aflati la putere, adica Fritz si Latcau plus puzderia de consilieri.
        Lasa ca totusi este si PCR-ul reprezentat in consiliul local de catre o consiliera locala USR care a avut carnet de partid inainte de ‘89.

  7. Bine zis

  8. Asa e cand nu ai argumente si te rezumi la atacuri la persoana cand aici se discuta un caz concret unde se acorda sume extrem de mari din bugetul local care ne vor afecta pe mai multi ani cu consecinte drastice. Bine ar fi sa fie o petarda electorala care consfinteste iesirea din scena a acestei administratii incompetente. Go out with a bang, vorba americanilor.

  9. PNL-ul e sluga psd și mereu un gică contra

  10. O hotomanie marca Creiveanu Fritz prin fraierul Latcau.Bani dati unor smecheri care maxim dau niste hartii la schimb fara valoare.Ii zice mai interesant consultanta.Nu se va face nici un spital.Povestea cu spitalul municipal e pt prostimea care voteaza.Boncea s a prins de ecsrocherie si i a fost frica de eventuale complicatii cu legea.

  11. Ca să ia un bonus de 1,5mil.€(!!!?!) Fezabilistul presupus genial ar fi trebuit să fi făcut ceva extraordinar ce un altul nu putea si nu stia să facă, pe partea de dolutii geniale, resurse calitative si accesibile, executant la preț convenabil etc, astfel incât să aducă un avantaj evident de cel putin 2-3mil.€.
    Asa o fi oare? Gafele interminabile sugerează altfel

  12. Fritz nu e in stare sa tina deschis non-stop wc-ul din Piata Traian, darmite sa faca un spital!

    • La cat de plini de ra*at sunt unii, nimeni n-ar putea.

  13. Slugile PSD PNL au de comentat, ca nu pot fura bani . De cand s-a oprit robinetul hotilor PSD PNL, tot guitza lachetzii

  14. Iliascoooo, tu ce ai facut la viata ta, in afara de comentat la ce fac altii bine !? Ai program usor, odata pe saptamana iesi sa măcăni prin presa de partid, ca presa serioasa nu te baga in seama

  15. prostii latră, orasul se dezvolta ! Felicitari actualei administratii !

  16. Pareri si pareri. As vrea sa stiu, fiindca nu am gasit informatii: si unde s-ar face minunea? Si ce se intampla cu actualul spital?

  17. Hai Ilieasco, mai putin si o ajungi pe ailalta pseudojurista din hAUR, Soso.

    Cu putin noroc, daca oficializai tu onorariul, primeai reducere 20 la suta la buze data viitoare.

  18. Au votat sa plătească 250.000 euro consultanta pentru studiul de prefezabilitate pentru o cladire de 300-400 de paturi pentru Spitalul Municipal….
    Spitalul Municipal din Timișoara are 1018 paturi și 23 de sectii clinice!
    De fapt ar construi o alta cladire a spitalului in care pot funcționa 8-9 sectii din cele 23!
    Vor reduce numărul de paturi???
    Arunca 250.000 de euro pentru servicii de consultanta pentru studiu de prefezabilitate apoi va plăti alte sute de mii de euro pentru Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic. In condițiile in care Parteneriatul Public Privat nu are norme de aplicare!
    Spre comparație, Studiul de Fezabilitate impreuna cu Proiectul Tehnic pentru noua cladire a Maternitatii Odobescu a costat aproximativ 90.000 de euro pentru o cladire cu suprafața de peste 20.000 mp și 236 de paturi. Și nu s-au aruncat bani pe studii de prefezabilitate,

    Povestea despre construcția unui nou spital am auzit-o și acum 4 ani când își făceau campanie și nu s-a întâmplat absolut nimic…

    • „Arunca 250.000 de euro pentru servicii de consultanta pentru studiu de prefezabilitate apoi va plăti alte sute de mii de euro pentru Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic”
      in aia 250 sunt toate incluse: 100.000 de euro Studiul de prefezabilitate, 100.000 de euro Studiul de fezabilitate, 50.000 de euro caietul de sarcini.

      „Vor reduce numărul de paturi???”
      cum ai ajuns la concluzia asta?? nu zice niciunde ca inchid actualul spital si ii inghesuie pe toti in cel nou…

      ti-as recomanda sa citesti proiectul, dar te avertizez, nu are poze.

  19. Cine plm este Roxana Iliescu???????????Si ce a făcut asta pentru Timișoara???? Sa va .la toti astia de la redacție, ca noi USR-istii o uram ca are creier. Ne enerveaza ca are ea intrebari cand pregateste dominic cu ruben parandaratu, consultantele , banutii aia multi cu care s-au facut milionari de cand sunt in functii la primarie. Iar noi postacii, tot prosti, tot pe pufuleti, doar ne uitam cu jind la contractele grasute pe care le iau favoritii primarului dominic, cum le creste bunastarea la negrisanu, la almajan, la creiveanu…..vad ca tot o băgați în față….PNL +PSD =30 ani de la revoluție, oamenii mor in spitale ,foamea bate la ușă in multe zone ale tarii, pensi speciale ….morți mam….voastre de nenorociți, cât mai puteți sa mințiți prostimea,….?????????? Lasati-ne si pe noi de la USR sa furam cat mai putem, sa mai umplem conturile, ca uite ANI cum l-a luat de gat pe bietul ruben cum si-a cumparat el apartament de 200 de mii de eurici in Piata Mocioni unde am facut deja o consultanta desrep cum sa regeneram urban zona. Cs daca tot si-a cumparat apartamentu, sa aiba si liniste si verdeata, iar timisorenii, da-i drecu. las ca ii mai prostim o data. Slava USR sa fure cat o pute

    • Daca nu stii cine e, tu cum „plm” te-ai dus la vot? Nu te interesezi si tu despre cine e pe lista, te duci ca boul sa dai cu stampila in aia care te-au prostit cu 3 lozinci agresive? Incearca sa intelegi ce zice fiecare si cu ce argumente isi sustine parerile, ca nu suntem pe stadion sa „tinem” cu o echipa sau cu alta. Useristule agresiv care esti tu parte din prostimea mintita de useristi. Vezi poate tura asta de mint aia de la Aur si te miri ca prostul ca-ti sta foamea-n gat.

      • Fugi tare boss, nu tre’ sa ascult ce zice Roxana cea degraba schimbatoare de partid. De la PMP la Ponta, de la PD-L la PSD. Pe strada e o vorba pentru astea de schimba iute asternuturile.
        Cat despre ORICE zice PNL azi, dupa ce a tradat orice urma de principii liberale si s-a aliat cu PSD: mai bine AUR decat sa votez gluma asta de partid „galben”, sluga PSD.
        Noroc ca am cu cine vota, oricate spume fac baietii „jmekeri” de pe aici: USR e exact ce trebe, si cat timp se supara vechea garda ca ‘sexomarxistii’ sunt peste tot, e clar pe cine pun stampila.
        Daca „userist” e o insulta, apai mi-o asum.

        • Cum sa fie „userist” o simpla insulta? E un eufemism pentru orice insulta. Asa ca tu voteaza linistit USR, aliat cu PMP😁 si cu Forta dreptei😁. Zici ca partidele sunt „asternuturi”? Atunci asternutul USR e cel pitrivit pentru tine, pentru ca acolo e vorba de grupuri nu de cupluri, si e vorba de gen nu de genetica. Tu chiar pari genul USERIST din miment ce crezi ca AUR ar fi o alternativa. Da, este alternativa la ce se dorea a se realiza cu USR, pana si-au dat seama „baietii” ca mentalitatea ar fi aceeasi dar bazinul electoral muuuult mai larg.