Contre intre Dominic Fritz si Alfred Simonis. Primul se plange ca Timisoara ramane fara 13 milioane de euro, al doilea dezvaluie ca, de fapt, orasul primeste 22 de milioane de euro in plus

TIMISOARA. Au aparut primele contre intre Dominic Fritz și Alfred Simonis. Motivul: banii de la bugetul national, adoptat miercuri in Parlament.

In timp ce Dominic Fritz se plânge că bugetul Timișoarei rămâne fără 13 milioane de euro, bani pe care trebuie să îi lase la Bucuresti, spune edilul, la bugetul național pentru ”taxa pe hărnicie”, președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis dezvăluie că, de fapt, bugetul Timișoarei, din acest an, este cu 110 milioane de lei, adică 22 milioane de euro, mai mare decât cel de anul trecut. Aceasta în urma unui nou calcul de repartizare a fondurilor obținute prin eliminarea unor facilități fiscale.

CITESTE SI: Tot mai rau. Creste alarmant numarul de bolnavi de gripa si viroze, la Timisoara si in judet. Unde primesc pacientii primul ajutor? Anuntul DSP

”Au inventat-o și pe asta: o taxă pe hărnicie. Iar Timișoara trebuie să lase încă 13 milioane de euro la bugetul de stat. În mod normal, 63% din impozitul pe venit din munca timișorenilor rămâne aici la nivel local. Dar majoritatea PSD-PNL a votat ieri un amendament la legea bugetului care pedepsește orașele performante. În caz că veniturile municipiului din cota pe impozitul pe venit sunt peste medie, pentru fiecare leu cu care suntem peste medie, va trebui să virăm 15% extra la bugetul de stat. Sună complicat, dar e simplu: media națională a cotei este preconizată să fie de 2.000 lei impozit pe venit per cap locuitor. La Timișoara, unde nu prea avem șomaj și salariile sunt mai bune, media e estimată la 3.700 lei, aproape dublu decât media națională. Pe diferența de 1.700 lei trebuie să dăm pentru fiecare timișorean taxa de hărnicie de 15% la guvern”, a atras atenția, Dominic Fritz.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, demontează lamentarile lui Dominic Fritz si precizează că, în realitate, Timișoara va avea in 2025 un buget mai mare cu 110 milioane lei, adică 22 milioane de euro, decât anul trecut.

Bugetul Timișoarei va fi mai mare decât anul trecut cu 110 milioane de lei. În urma discuțiilor purtate în coaliția de guvernare, am stabilit un mecanism de calcul și repartizare a fondurilor obținute prin eliminarea facilităților fiscale pentru anumite categorii socio-profesionale. Astfel, autoritățile locale își vor putea crește veniturile proprii din acești bani. Practic, Timișoara va avea în acest an 110 milioane lei în plus față de 2024. Totodată, prin bugetul votat aseară de parlamentarii coaliției, mai multe comune din Timiș, inclusiv cele conduse de primari USR, vor primi bani pentru invesții. M-aș bucura ca sumele ce vor veni de la bugetul de stat în Timiș, dar și cele 110 milioane de lei care vor fi un plus la bugetul Timișoarei, să fie folosite mai mult pentru implementarea unor proiecte majore, concrete, și mai puțin pe studii de fezabilitate”, a anunțat Alfred Simonis.

Și CJ Timiș primește mai mulți bani de la bugetul național, la fel și mai multe primării.

Timișul și Timișoara, dar și celelalte 98 de localități sunt un tot unitar și trebuie susținute în mod egal. Investițiile trebuie să vizeze, în primul rând, sănătatea, învățământul și infrastructura rutieră. Este important ca fiecare leu cheltuit să aducă beneficii pe termen lung.
Pe de altă parte, atât Consiliul Județean Timiș cât și mai multe UAT-uri vor beneficia de bani în plus de la bugetul de stat. CJT, spre exemplu, va primi 17 de milioane de lei pentru diverse proiecte, alte 10 milioane destinate infrastructurii rutiere și 20 de milioane de lei vor ajuta la implementarea unor proiecte importante pentru comunele din județ”, a afirmat Simonis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ăṣtia doi nu ar trebui să se contreze. Ar trebu-i să facă tot posibilul să colaboreze ṣi să se ajute pt binele timiṣorenilor ṣi al timiṣenilor

  2. Cand elementele ticaloase recurg la atacuri, e clar ca Dominic are dreptate.

    • Cum adică are dreptate? Tu ai minte de 2 bani sa înțelegi ce s-a întâmplat de fapt? Prin eliminarea facilităților a crescut impozitul pe venit colectat și astfel au crescut sumele defalcate către administrațiile locale. Din această creștere bugetul central pretinde o parte mai mare dar care nu diminuează bugetul local ci acesta crește cu mai puțin decât și-a făcut calculele maestrul Fritz. Oricum nu este o problemă pentru ca dacă vrea să facă treaba, maestrul Fritz ar putea concedia 40% din angajații primăriei și firmelor din subordine fără să se simtă prea mult și astfel să aibă bani de investiții. Dar de ce să faci așa ceva când mai bine îți ții lacheii în funcții călduțe și nu reformezi aparatul bugetar local deloc.

      • Normal ca creste, dar creste din banii Timisoarei, nu de la Guvern. Creste cu 110 milioane, dar ar fi putut sa creasca cu inca 13 milioae EURO in plus, pe care i-au luat cei de la Bucuresti sa dea primariilor cu multi asistati sociali.
        Ai priceput?

        • Și crește cu 65 de milioane în beneficiul cui? Că și-a să îi toca DoNimic-ul pe angajații din primărie sau cine știe ce inepții eco-marxiste sau woke, adică lucruri inutile. Practic dacă îi risipește Fritz sau altul rezultatul pentru cetățeni tot ăla e.

        • Atentie la unitatile de masura (o vorba cu multa prinza in facultate). Creste cu 110 milioane de lei (pe care cine stie cum i-a calculat Simonis, ca in declaratia lui e plin de „poate”), si scade cu 13 milioane de Euro, garantat, prin japca guvernului. Adica, ar fi putut sa creasca teoretic cu 22 de milioane de Euro, dar va creste cu cel mult 7. Cresterea e indoielnica, japca este sigura.
          Macar Simonis a fost „generos” si n-a exprimat ploaia de bani abatuta asupra primariei in lei vechi.

  3. Sprits, ai gresit la calcul. Hahhahaha. Asa e cand esti prost si ai si gura mare. Mai termina cu lamentarile si spune-ne si noua pe ce cheltui anual bugetul orasului ??? Pe fondul de salarii cam 60% ?? Iar din ce ramane, faci 2 trotuare si plantezi 100 pomi ? Dupa 5 ani de USR, orasul arata din rau in mai rau, lipsesc investitiile, fonduri europene atrase zero, impozitele marite constant, angajarile in Primarie se fac constant, etc etc. RUSINE sa va fie !

    • Cat se da pe comentariu acolo la PSD la sediu? Frumos IP ai bajetu’. simonache tu esti?

      Ati marit tariful de la 10 RON sau a ajuns si la voi recesiunea?

      • Realitatea e usor de vazut … pe strada Sever Bocu, fosta Lipovei, bulevard important, trotuarele sunt groaznice. Pe Take Ionescu, la fel. Strada Grigore T Popa, fost Campina, e toata denivelata si cu gropi.

  4. Freddy Camatarul tuna si loveste din nou. Fritz are completa dreptate aici. TM a fost dintotdeauna calcata pe cap de PSD si PNL.

  5. Mie mi se pare ca amandoi au dreptate. Fritz zice ca primim mai putin decat meritam caci lucram mai mult, Simonis zice ca primim mai mult decat anul trecut. Avand in vedere inflatia si cresterea preturilor si salariilor, de fapt ca putere de cumparare primim mai putin.

    • Băi @intre bare, faptul că cineva are un salariu în mediul privat înseamnă că e cât de cât harnic. Tu te poți lăuda cu așa ceva?

  6. S-a lansat programul asistență pentru baronii PSD că doar vin alegerile și trebuie cumva să se facă rost de bani pentru pomenile electorale.

  7. Clar @intre bare are probleme la masardă ca si gurul său de pe salonul de rusofilie.

  8. Consiliile județene sunt niște instituții strict politice, care au rolul de a disciplina primarii. Acest articol demonstrează încă o data asta.

  9. Vrem AUTONOMIE cat mai urgent.
    Orase care nu produc nimic si pline de „pensii alimentare” sunt sustinute de restul oraselor (si asta indirect pt ca se manevreaza si cu acei bani dupa interese). Acest lucru are loc dintotdeauna iar aici nu sunt stadioane de milioane de euro, baze sportive (unele fictive) in mijlocul campului fara utilitati, sosele pline de gropi, lipsa de benzi speciale pt transportul in comun, biciclete, trotinete, lipsa de toalete si cosuri de gunoi, lipsa curateniei desi sunt 2-3 firme care pe contracte apar ca fac curatenie dar care nu se vede, si tot asa.

  10. Propun tragerea in tzeapa a personajelor. Prestez ascuțirea tzepelor gratuit.

  11. MASIV de prosti
    Călin Georgescu: „Dacii se hrăneau cu aerul munților și cu fructe de pădure. Atât!”

  12. O frumoasa regie care are ca rol pregatirea „lina” si din timp a trecerii administratiei de la banditul membru psd 2.0 la banditul membru psd 1.0