Controale pe cursurile apelor din Timis. Digurile sunt bine intretinute si suntem feriti de inundatii, spun cei de la Apele Banat

TIMIS. Au fost facute verificarile de toamna pe cursurile principalelor rauri din zona Banatului. Este vorba de obiective de interes comun pentru Romania si Serbia.

CITESTE SI: De ce nu au fost refacute inca trotuarele, dupa lucrarile de pe strazile din centru, la Timisoara? Nicolae Robu: Nu le asfaltam, le schimbam radical infatisarea 

Verificarile au vizat cursurile de apa: Barzava, Moravita, Timis, Bega Navigabila, Aranca.

Au fost examinate digurile de aparare de pe cursul Barzavei pe sectorul Gataia, de pe cursul Bega Navigabila mal drept pe sectorul nod hidrotehnic Sanmihaiu Roman, digul de aparare mal stang al cursului de apa Timis de la Acumularea Gad pana la frontiera de stat, acumularile Butin si Gad, statia de pompare Aranca, cat si intretinerea corespunzatoare a cursurilor de apa controlate. Subcomisia hidrotehnica romano-sarba a confirmat ca digurile de aparare verificate sunt in stare buna si bine intretinute. Acesta este si scopul acestor controale: sa fie verificata siguranta lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor”, a declarat Titu Bojin, directorul Administratiei Bazinale de Apa Banat.

Partea romana a informat partea sarba despre lucrarile de reabilitare a stavilarului de la nodul hidrotehnic Sanmihaiu Roman si despre proiectul privind marirea capacitatii de retentie a polderului Ghertenis.

In baza „Regulamentului comun de aparare impotriva inundatiilor si gheturilor pe cursurile de apa a obiectivelor hidrotehnice care formeaza sau sunt intretaiate de frontiera de stat romano-sarba”, anual se fac verificari comune la lucrarile de aparare impotriva inundatiilor. Documentul vorbeste despre colaborarea celor doua tari in domeniul gospodaririi apelor si stabileste sarcinile si obligatiile partilor in domenii precum: apararea impotriva inundatiilor, urmarirea calitatii apelor de frontiera, schimbul de informatii meteorologice, hidrologice si avertizari cu privire la fenomenele periculoase si poluari accidentale, aprecierea tehnica a proiectelor pentru realizarea lucrarior comune sau de interes comun, precum si urmarirea functionalitatii lucrarilor hidrotehnice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.