Copaci mai frumosi pe strazile din Timisoara! Curatarea arborilor din oras se face dupa manual, cu specialistii la fata locului! FOTO!

TIMISOARA. Odata cu venirea primaverii, prin oras au inceput sa apara si echipele care se ocupa de toaletarea copacilor din Timisoara. De acum inainte, curatarea arborilor nu se va mai face ‘dupa ureche’.

Directia de Mediu a Primariei Timisoara a convocat specialisti pentru a face o toaletare a copacilor cat mai corecta in oras, iar timisorenii sa nu se mai planga ca arborii sunt taiati la nimereala.

Studentii de la Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului, profesori ai lor sau membri ai Asociatiei Peisagistilor au venit la prima lectie de toaletare pe bulevardul Mihai Viteazu.

Copacul ales pentru demonstratie a fost ulmul din fata Directiei Apelor Banat. Crengi uscate plecate de la baza trunchiului, dar si din coroana, sau care au fost taiate gresit in trecut au cazut rand pe rand sub drujbele muncitorilor angajati de Primarie.

Le-am aratat cum sa taie crengile pentru ca arborele sa creasca armonios. El trebuie sa se dezvolte spre exterior, iar acea creanga care a fost lasata in interior nu isi avea locul acolo. Daca ar fi dupa mine, ar trebui sa mai taiem si din crengile care care vin peste carosabil, dar acelea inca sunt verzi. Noi ne bucuram ca am avut doua discutii cu domnul primar si ne-a ascultat ideile„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro, unul dintre peisagistii prezenti la taiere.

Lectia aplicata ulmului din fata sediului Apelor Romane Banat va continua si cu alti copaci inalti din restul orasului.

Au fost facute taieri demonstrative impreuna cu specialistii de la Universitatea de Stiinte Agricole ale Banatului. Lucram cu cei de la Facultatea de Peisagistica, de Silvicultura. Ne-am intalnit si cu cei de la Asociatia Arhitectilor Peisagisti, cu toate societatile comerciale care au contracte de intretinere a zonelor verzi, a locurilor de joaca si lucrari de lagare,  si s-a stabilit modul de lucru. Mai precis cum ar trebui executate lucrarile de taiere, care pot fi lucrari de regenerare, de coronament, taieri de corectie. Sunt situatii in care prezinta pericol pentru gospodariile aflate la etaj. Locatia de pe Mihai Viteazu e una specifica in care exista gospodarii aeriene care sunt afectate de cresterea coronamentului arborilor de pe domeniul public, si implica un grad de dificultate mai mare pentru realizarea acestor lucrari. Scopul intalnirii a fost acela de a nu mai avea taieri radicale pe domeniul public, atunci cand nu se impun„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, directorul Directiei de Mediu, Adrian Bere.

Studentii veniti la lectia de toaletare vor face practica alaturi de muncitorii primariei, in baza unui parteneriat intre Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului si Primaria Timisoara. Ei vor participa la lucrarile pe care le vor face in teren firmele cu care municipalitatea are contracte.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. vai si amar de firmele care ciuntesc si omoara copacii dintre blocurile din cartiere. Copacii sunt mutilati de muncitori cu drujbele cum le vine lor mai usor si distrug copacii. Timisoara are nevoie de mult oxigen daca distrugem si omoram copacii care raman fara frunze de unde mai luam oxigen? Necalificatii de la firmele de casa ale primariei distrug copacii si ii omoara cu buna stiinta.

  2. UNDE au fost acesti specialisti in peisagistica atunci cand s-au reabilitat malurile Begheiului? DE CE nu au fost consultati si atunci, si ne-am ales cu monstruozitatea care a rezultat dupa o reabilitare facuta pe repede inainte, dupa ureche, de niste nepriceputi, doar in ideea de a incasa facturile?

  3. Dragi prieteni ai naturii, în intervalul 1-28 februarie 2018, vă adresăm rugămintea de a participa, în calitate de votanți, la competiția europeană Tree of the Year (Arborele Anului ) 2018, în cadrul căreia, în urma voturilor exprimate la nivel european, va fi desemnat Arborele European al Anului. România s-a înscris în concurs cu stejarul pedunculat Quercus robur L., din Cajvana, jud. Suceava. Site-ul european al concursului este: http://www.treeoftheyear.org. Regulamentul concursului prevede ca fiecare participant la vot să voteze câte doi arbori.
    Pe site-ul concursului, sunt prezentate imagini și detalii asupra fiecărui arbore înscris în competiția europeană.

    Pentru ca votul să fie valid, trebuie urmați pașii:
    bifăm 2 arbori preferați;
    în josul paginii, apăsăm pe comanda votează.

    Votați pe site-ul:
    European Tree of the Year – Vote

    Vă rugăm să distribuiti mesajul în rețeaua dumneavoastră!

    Environmental Partnership Association reserves the privilege to check if an e-mail address is used in line with the rules of the competition and if it is not, to delete such a vote
    TREEOFTHEYEAR.ORG
    European Tree of the Year
    Vote for the European Tree of the Year
    treeoftheyear.org
    În numele organizatorilor din România, vă mulțumim pentru sprijin.
    Conf.univ.dr. Gabriela Manea