Copii abandonati din cauza crizei. Situatia a zeci de minori din Timis este incerta, dupa ce o parte au fost “uitati” prin spitale, iar la altii au renuntat asistentii maternali

Anii trecuti, aproape ca nu afost saptamana fara ca un copilas sa nu fi fost parasit de mama sa intr-un spital din Timis. In cele mai multe cazuri de copii „uitati” voluntar in spitale si maternitati a fost vorba despre cazuri sociale, erau mame singure, necasatorite sau care aveau mai multi copii, ori erau din familii dezorganizate.

42 de copilasi au fost abandonati de mame anul trecut, conform datelor de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis. Alti 44 de copii au avut aceeasi soarta cu un an inainte.

Un raport al institutiei pe anul trecut precizeaza ca, din cauza crizei economice, a crescut cu 56 numarul copiilor ocrotiti in sistem rezidential. Asta dupa ce cativa ani la rand acest numar a scazut.

Trist este ca asistentii sociali nu reusesc sa integreze copilasii in familiile care i-au abandonat. Conform statisticilor, in doar circa 8% din cazuri, copiii parasiti in unitati sanitare sunt reintegrati in familia naturala.

Acesti copii, daca nu pot fi reintegrati in familia naturala sau in familia largita, ajung in plasament la asistenti maternali profesionisti. Referindu-ne la cele 42 de cazuri de copii parasiti in spitale si maternitati, trebuie precizat ca doar 5 copii au fost reintegrati familial, 15 au ajuns in plasament la un asistent maternal, iar pentru ceilalti au fost identificate alte alternative de tip familial”, a declarat Smaranda Marcu, purtatorul de cuvant al institutiei.
Pe langa copiii abandonati, au mai ramas fara sprijinul unei familii, tot anul trecut, si alti minori, deoarece 55 de asistenti maternali care ii aveau in ingrijire si-au incetat contractele de munca. Reprezentantii institutiei unde erau angajati acestia spun ca motivele de renuntare la contract nu au fost de natura financiara, asta desi salariile lor au scazut mult odata cu taierile de anul trecut. Motivatia oficiala a fost ca s-au pensionat sau au renuntat la acest loc de munca din motive personale.

Parinte platit de stat

Cea mai numeroasa familie cu copii ingrijiti de asistenti maternali se afla in localitatea Ohaba Forgaci: doi asistenti maternali, au in plasament 7 copii. Totodata, o alta femeie, asistent maternal, din Silagiu, are in plasament 5 copii.

Numarul de asistenti maternali a scazut, de la an la an. Daca in 2009, cei peste 600 de asistenti maternali aveau in plasament 1.149 copii, in 2010 numarul a scazut la 1.105 copii, iar in prezent au in grija 1.101 copii.  „Alocatia acordata asistentilor maternali a scazut foarte mult anul trecut, sigur ca o parte din ei au renuntat la acest loc de munca din aceasta cauza. Veniturile lor sunt mai mici, cu procente intre 50 si 70 la suta, in functie de vechime. Noi avem actiuni de executare silita a Consiliului Judetean si a Directiei de Protectie a Copilului, pentru recuperarea banilor pierduti”, ne-a declarat Adrian Marcu, lider sindical „Pro AS”.

Cursuri de formare pentru alte persoane care doresc sa devina asistenti maternali nu vor mai fi organizate prea repede, pentru ca ei nu pot fi angajati, din cauza blocarii posturilor. Totusi, cererea a fost mare, desi veniturile sunt mai mici. La ultimul curs, din noiembrie 2010, au fost doar 50 de locuri si 250 de doritori, a precizat Smaranda Marcu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.