TIMISOARA. Au realizat o aplicatie pentru identificarea stirilor false, dar si a paginilor de internet ce contin virusi. Trei elevi din Timisoara au reusit in 24 de ore sa construiasca o extensie gratuita cu care vor sa castige premiul cel mare la un concurs european de IT. Programul pe care l-au conceput va fi disponibil in magazinele de aplicatii.
Iulian, Vlad si Ioana sunt elevi in clasa a XI-a la Colegiul C.D. Loga din Timisoara. Sunt pasionati de calculatoare si au participat de-a lungul timpului la mai multe concursuri si olimpiade nationale de informatica. Acum, au reusit sa castige etapa nationala a concursului EU Code Week, competitie dedicata tinerilor pasionati de tehnologie. In etapa finala, in care se vor intrece cu alti elevi de varsta lor din intreaga Europa, vor prezenta o aplicatie care are drept scop combaterea stirilor false. Pentru aceasta au realizat o extensie gratuita, intitulata no-lies ce va fi disponibila in toate sistemele de operare.
La etapa nationala, tinerii au avut nevoie de doar 48 de ore pentru a realiza aplicatia care va lupta cu fake-news si paginile de internet contaminate.
„Intram pe o stire, asa cum am intra in mod normal, si dam pe bulinuta noastra din dreapta sus si se deschide un patrat al aplicatiei noastre, in care in partea de sus ne zice cat de incredere e stirea, dupa care ne sugereaza aceeasi stire sau stiri similare, dar de la alte publicatii, pentru a ne putea lua noutatile din mai multe surse„, explica Iulian Rotaru, elev la Colegiul Loga.
Realizatorii programului au conectat aplicatia la o baza de date de peste 1,5 milioane de site-uri
„Ne bazam acest procent de incredere pe mai multi factori. In primul rand testam domeniul si cumva titlul site-ului, url-ul il trecem printr-o baza de 1, 5 milioane de site-uri care stim deja ca sunt cu virusi sau au continut explicit si, dupa aceea, avem o lista mai mica ce se extine din ce in ce mai mult pe baza voturilor oamenilor sau a site-urilor pe care aflam in timp doar cu stiri false si il trecem prin acea lista sa vedem daca site-ul pe care am intrat este sau nu de incredere„, completeaza Ioana Szatmari, eleva la Colegiul Loga.
Pentru combatera stirilor false sunt avute in vedere inclusiv review-urile celor care acceseaza site-urile.
„Am facut ca ratingul utilizatorului sa nu poata fi dat de oricine. Deci, trebuie sa ai un cont pentru a scoate din ecuatie rating-urile false sau botii„, spune si Vlad Pintea, elev la Colegiul Loga.
VIDEO: George Stefanita
Competitia europeana la care s-au inscris elevii timisoreni a fost lansata in 2013 cu sprijinul Comisiei Europene si a atras in fiecare an tot mai multi participanti. In 2019, au fost peste 4 milioane de adolescenti in concurs.
„Lucreaza foarte mult in domeniul informatic. Sunt talentati, depun mult efort pentru a rezolva foarte multe situatii chiar si in afara orelor de curs„, precizeaza profesorul Renata Boar de la Colegiul C.D. Loga din Timisoara.
Concursul va avea loc in 14 octombrie.
Pareri
Common!! ?
Ouch
Ce algoritm foloseste?
mai mult ca sigur folosesc machine learning ca sa analizeze limbajul natural. plus un scoring de credibilitate a site-ului. nu e ceva foarte usor de facut, dar nici greu nu e.
Super astfel de elevii trebuie integrați de mici in marile companii Românești de IT pt a face performanță !