Copiii, inspirati sa creeze. Activitati dedicate pacii mondiale in cadrul proiectului ‘Fabrica de cultura’ de la Timisoara

TIMISOARA. Asociația Sfera Timișoarei anunță cu bucurie încheierea proiectului Fabrica de cultură, implementat în perioada februarie – iunie 2024 în Timișoara și Pančevo, Serbia.

În cadrul proiectului Fabrica de cultură, Asociația Sfera Timișoarei a desfășurat activități cultural-creative care au pus accentul pe tema actuală a păcii mondiale. Proiectul s-a adresat comunității educaționale vulnerabile de la Școala Gimnazială Nr.1 Timișoara, unde învață cu preponderență elevi de etnie rromă, cu resurse educaționale, culturale și materiale limitate, comunității internaționale de la Școala „Isidora Sekulić”, Pančevo, Serbia, dar și întregii comunități din județul Timiș.

Sensul proiectului Fabrica de cultură a fost de bună vecinătate și înțelegere a contextului internațional actual în rândurile copiilor. Am ales, nu întâmplător, să lucrăm cu copii din România și Serbia – două țări care, în ultimii ani, au fost în vecinătatea războiului și, în cazul Serbiei, chiar în mijlocul lui. Copiii din România au noi colegi refugiați din război la școlile unde învață. Au început să pună întrebări, să înțeleagă de ce acești copii și-au părăsit țara.” a declarat Oana Grimacovschi, coordonator proiect.

Elevii au descoperit jocul World Peace Game alături de Daniela Doru, au participat la ateliere de lectură și scriere creativă facilitate de Andrada Mazilu și Ramona Miza și s-au lăsat inspirați să creeze în cadrul atelierelor ghidate de Livia Mateiaș.

Jocul Păcii Mondiale facilitat de Daniela Doru, trainer World Peace Game, le-a oferit copiilor răspunsuri la multe dintre întrebările lor, punându-i în roluri strategice la nivel mondial și stimulându-le capacitatea de a rezolva crize, conflicte și, în final, de a readuce pacea mondială. Acest joc a fost creat de către John Hunter atunci când și-a început cariera de profesor la o școală de copii supradotați din SUA în anul 1978. De atunci, jocul a fost actualizat, dar a rămas o activitate care aduce implicare, creativitate, provocare, distracție și multă conștientizare. Elevii participanți la acest joc au avut ocazia să interacționeze și să se cunoască într-un context cu totul nou unde au învățat că prin colaborare, înțelegere și bună vecinătate pot să câștige jocul. Acestea sunt valorile pe care am reușit să le predăm copiilor: comunicarea non-violentă, cooperarea, colaborarea și buna înțelegere.

Atelierele de creație artistică, de lectură și scriere creativă pe tema păcii facilitate de Livia Mateiaș, artist plastic, Andrada Mazilu, profesor și coordonator ateliere, și de scriitoarea Ramona Miza au fost activitățile unde copiii și-au dat frâu liber imaginației și au creat mesaje, picturi, texte care surprind viziunea lor asupra păcii.

Creațiile realizate de elevi în cadrul atelierelor au fost expuse în expoziția Pacea mondială, organizată în perioada 23 – 31 mai la Centrul de Proiecte Timișoara. Această expoziție manifest pentru pace a surprins pacea în sensul larg – prietenie, fericire și colaborare și a inspirat peste 300 de vizitatori din România și Serbia care ne-au trecut pragul. Expoziția a fost organizată în parteneriat cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Proiectul Fabrica de cultură a urmărit facilitarea accesului la educația interculturală și valorificarea păcii ca fundament esențial în orice cultură prin crearea de contexte creative care încurajează dezvoltarea aprecierii pentru diversitatea culturală și valorile democratice, actualizarea potențialului de expresie artistică și creșterea stării de bine la școală în rândul elevilor din Timișoara și Pancevo.

Proiectul a făcut parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul de la Ministerul Culturii.

Parteneri: IN-TUITION, Asociația „Inițiativă în Educație”, Școala Gimnazială Nr. 1 Timișoara, Librăria Cărturești, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Mișcarea de conservare și centrul de voluntariat Pancevo, Serbia.
Partener media: Radio Timișoara

Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul https://www.sferatm.org/ și pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/sferatimisoarei.asociatia

Despre Sfera Timișoarei:

Asociația Sfera Timișoarei își propune să dezvolte spiritul civic al cetățenilor de toate vârstele prin implicarea lor în cadrul programelor și evenimentelor sociale, culturale și educaționale. De asemenea, Asociația Sfera Timișoarei urmărește conștientizarea și participarea activă a cetățenilor în viața comunității prin voluntariat, schimb de experiență, donarea și reciclarea bunurilor.

Mirela Olariu, Președinte Asociația Sfera Timișoarei și Oana Grimacovschi, coordonator proiect.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.