Cornel Petroman, inspector scolar general Timis: Nu toti copiii pot asimila intreaga cantitate de cunostinte prevazuta de programa scolara!

Cornel Petroman, inspectorul general din cadrul Inspectoratului Scolar Timis, vorbeste despre situatia examenelor nationale – Bacalaureat, Evaluare Natioanala si Definitivat – si despre rezultatele slabe obtinute de candidati, intr-un interviu acordat www.opiniatimisoarei.ro.


Liceele din Timis au avut, pentru al doilea an consecutiv, promovabilitate la Bacalaureat sub 50%. Ce se intampla?
Anul trecut a fost ceva peste 30%, iar anul acesta a fost 43,7 la suta. Este o crestere insemnata, dar nu e multumitor, pentru ca nu a depasit pragul de 50%. O cauza este faptul ca nu a mai fost posibila copierea, fiecare candidat a fost nevoit sa scrie ceea ce a stiut el. Sigur ca, din aceasta pespectiva, examenul de Bacalaureat a fost mai obiectiv decat alta data. Odata si odata trebuia sa se intample si asta… Candidatii sa nu se mai bazeze pe copiat pentru a trece examenul. Pe langa aceasta cauza, pot sa spun ca sunt si altele mai profunde… Printre acestea ar fi slaba pregatire a tuturor candidatilor, lipsa unei pregatiri suplimentare care este absolut necesara pentru a promova examenul cu note bune. in plus, au fost cateva licee cu promovabilitate zero si anul trecut, dar si anul acesta. Eh, acest lucru ne framanta mai mult decat procentul general slab de promovare. Asta pentru ca la aceste licee, la admitere, au intrat elevi cu rezultate foarte slabe si la examenul de evaluare nationala, si a caror situatie scolara nu s-a imbunatatit in timp. Sigur ca aceste goluri existente sunt greu de umplut in cei patru ani de liceu. Pe de alta parte, se pune intrebarea cum au promovat de-a lungul anilor acesti elevi in cadrul liceelor? Asta e o chestiune ce trebuie sa ne dea de gandit. Trebuie purtate discutii cu profesorii si cu directorii acestor licee, sa identificam cauzele. Oricat de slab pregatit ar fi un elev, timp de patru ani tot ar trebui sa acumuleze ceva. Care a fost plus valoarea adusa pregatirii elevului in cei patru ani de liceu? La aceasta intrebare trebuie sa raspunda profesorii si directorii…

Anul trecut au fost 9 licee cu promovabilitate zero. Anul acesta au ramas doar 2. Ce se intampla in aceste licee?
La cele sapte licee care s-au indreptat, daca putem spune asa, e clar ca profesorii au inteles ca elevii trebuie pregatiti mai temeinic. Eu cred ca directorii si inspectorii trebuie sa verifice mai atent ce se intampla in clase… Sa verifice cum preda profesorul, daca se face inteles, daca se fac destule exercitii… Trebuie sa va spun ca am facut niste studii cu directorii liceelor si am descoperit ca si parintii au partea lor de vina, si ei dau o crasa lipsa de interes fata de performantele scolare ale copiilor.

Daca sarim de la copii la parinti, trebuie sa ne oprim si asupra profesorilor…
Sigur ca vina este impartita. si profesorul are vina lui. Ei nu si-au indeplinit menirea, aceea de a-i invata pe elevi, de a le forma deprinderi.

Am vorbit despre cauze. Care ar fi solutiile?
Solutia este una singura! Munca din partea tuturor. Daca e sa vorbim mai putin academic, trebuie sa puna burta pe carte! Din punctul de vedere al profesorului, este necesar ca acesta sa faca o pregatire suplimentara la clasa, care sa tina cont de nivelul elevilor, de capacitatea lor de intelegere si asimilare a cunostintelor. Pe de alta parte, la fiecare inspectie, profesorii arata tot felul de diplome de formare. Acum nu stiu in ce masura toate aceste cursuri de formare contribuie cu adevarat la perfectionarea profesorului. Depinde si de calitatea cursurilor.

Vorbeati despre slaba pregatire a elevilor la admiterea in liceu. De fapt, este o stransa legatura intre admiterea in liceu si Bacalaureat…
Sigur ca exista. In masura in care cunostintele initiale cu care elevul vine in clasa a IX-a asigura un fundament pentru asimilarea altor cunostinte, atunci totul decurge normal, daca si profesorul isi da silinta si se implica.

Daca vorbim despre admiterea in liceu, au fost declarati admisi si elevi cu medii de 3. Ar trebui impus un prag?
Trebuie sa ne preocupe si perfectionarea metodelor de admitere in liceu. Trebuie diversificata oferta educationala la nivel de licee. Nu toti copiii pot asimila intreaga cantitate de cunostinte prevazute de programa scolara. Atunci de ce trebuie sa-l taram dupa noi, daca el nu poate? Cu siguranta are alte abilitati. Poate sa isi insuseasca o pregatire pentru o meserie care necesita abilitati manuale…

Avem 17 clase de meserii in Timis, la liceu, din toamna. Pana acum, doar jumatate s-au ocupat.
Nu e singura solutie. Scoala profesionala poate sa fie o solutie. Dupa clasa a IX-a, elevul poate sa opteze pentru o scoala profesionala. Cand organizam invatamantul profesional trebuie sa avem in vedere modele externe. Avem modelul german, in care elevul care urmeaza cursuri de calificare nu mai este obligat sa asimileze cunostinte din toate domeniile, ci doar din cele in care va practica meseria pe care o urmeaza. In plus, in acest sistem se pune un accent deosebit pe practica elevului in domeniul pe care vrea sa il urmeze. Elevii de la aceste centre de calificare sunt angajati de intreprinderi, care ii califica si ii folosesc ulterior in productie. Eu consider ca un astfel de model ar fi potrivit pentru noi. Sigur ca mai sunt si alte modele, noi am mai avut astfel de sisteme. Au fost scolile profesionale, apoi s-au numit scoli de arte si meserii. Au fost bune, zic eu, in sensul ca au scos meseriasi.

Un alt subiect fierbinte este definitivatul. Eu vin si va intreb: vorbim despre 60% dintre profesori promovati sau despre 40% nepromovati?
Putem spune oricum…

Dar totusi, dupa doi ani de predat la clasa, sunt profesori care nu au luat sapte la examen…
Examenul de definitivat, asa cum este el, pune accent pe partea teoretica si nu pe cea practica. Eu as vrea sa se puna mai mult accent pe partea practica. La definitivat, profesorul primeste doua subiecte, unul din materie si unul din metodologia de predare a materiei, fiecare fiind punctat cu 4,5 puncte. Numarul mare de profesori care au picat acest examen e un semnal de alarma. Cand se dadea la universitati, parca nu erau atat de multi care nu promovau. Rezultatele acestea ne spun si despre formarea initiala a profesorului. Eu nu fac dezvaluiri uluitoare cand spun ca didactica specialitatii este un fel de Cenusareasa, un fel de copil vitreg al invatamantului superior. Programele de didactica a specialitatii sunt inca deficitare la nivel de universitati. Ele trebuie perfectionate, si nu numai teoretic, ci si practic.

Veti participa la concursul pentru postul de inspector scolar general?
Concursul s-a amanat pentru perioada15-30 septembrie. Si daca m-am apucat de o treaba, sigur ca vreau sa o continuu, deci, da, voi participa!

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.