TIMISOARA. O armata de muncitori va lucra in Piata Unirii, pentru ca timisorenii sa se poata plimba macar la sfarsitul anului prin cea mai frumoasa piata din Timisoara. Intre timp a inceput si operatiunea de pavare, iar reprezentantii primariei explica in sfarsit cum va arata piata dupa renovare.
Pe margini, pavajul va fi asezat in forma de cozi de paun. Muncitorii au pus deja primele pietre langa Muzeul Baroc.
„Pavarea se face cu piatra veche, cu cea care a fost in Piata Unirii, o parte, pentru ca cea degradata, care este extrem de neuniforma, nu va mai fi folosita, intrucat dorim sa asiguram un aspect frumos si functionalitate buna, dar si comoditate la mers. Nu vrem sa fie interstitii intre pietre intre care sa intre tocurile si care sa conduca la distrugerea incaltamintei celor care vin sa se bucure de Piata Unirii, evident. Vrem o lucrare frumoasa, cu aerul de vechi necesar in zona, dar in egala masura si una care sa ne permita sa ne bucuram de amenajarile facute si care sa fie viabila, care sa reziste in timp. Arhitrectii au venit cu un aranjament foarte frumoas al pietrelor, pe arce de cerc sub forma de coada de paun in anumite zone si eu sunt convins ca va iesi foarte frumos. Nu se schimba nimic fundamental in ceea ce priveste aspectul final al Pietei Unirii”, a explicat primarul Nicolae Robu pentru opiniatimisoarei.ro.
Potrivit edilului, pavajul va fi mai estetic decat a fost inainte, arhitectul care a gandit proiectul final fiind acelasi care a gandit si amenajarea din anul 1985.
„Este domnul arhitect Serban Sturdza, liderul echipei de arhitecti. Dansul a facut si proiectul din 1985, pentru ca atunci a fost pavata, si nu cum spun unii, in secolul al XVIII-lea, pe vremea lui Eugeniu de Savoya. Calul lui Eugeniu de Savoya nu a calcat cu copitele sale peste piatra din Piata Unirii pentru ca aici, pana in 1985 nu era piatra”, ne-a mai spus Robu.
Reprezentantii Primariei Timisoara sustin ca se foloseste piatra de pavaj bazalt (n.r. roca vulcanica de culoare inchisa). In centrul pietei, aleile raman la fel, insa vor fi refacute acolo unde au fost stricate.
„Aleile pavate cu clincher galben din medalionul central nu se desfac. Ele vor fi doar remediate cu acelasi material. Pe o latime de 50 – 60 de centimetri adiacenta cladirilor va fi pavaj din piatra de rau, pentru asigurarea respiratiei cladirilor. Desenul pavajului din bazalt va fi compus pe diagonala si va reprezenta o coada de paun”, ne-a declarat Alina Pintilie, purtator de cuvant Primaria Timisoara.
Anul acesta nu vom avea parte de terase in cea mai frumoasa piata din Timisoara. Pavajul va fi asezat in asa fel incat patronii de terase sa nu mai puna podea din lemn pentru terase. Bancheta de jur imprejurul zonei centrale a pietei va fi si ea refacuta din piatra naturala.
„Piata este prevazuta cu toate utilitatile si a fost proiectata cu amplasare de terase direct pe pavaj, fara podine de lemn. Terasele vor avea acces la toate utilitatile, in acest sens fiind construiti bolarzi telescopici pentru bransare la utilitati. Nu se va permite si nu va fi necesara montarea de paturi de cabluri incastrate in pavaj. A fost asigurat spor de putere suficient pentru acoperirea dezvoltarii intregii zone, inclusiv pentru organizarea si desfasurarea de evenimente. S-a prevazut refacerea banchetei din piatra naturala, mentinandu-se modelul volumetric actual. Peluza verde centrala se mentine si se reabiliteaza sistemul automat de irigare”, ne-a mai spus Alina Pintilie.
Mai mult decat atat, in zona vor fi puse mai multe camere video, in cadrul unui proiect mai vechi de-al municipalitatii.
Primarul Timisoarei sustine ca lucrarea este foarte migaloasa si probabil abia in toamna acestui an va fi gata.
„Probabil ca lucrarea se va finaliza abia in toamna. La vara nu vor fi terase in Piata Unirii pentru ca nu avem cum sa terminam pana la vara. Se lucreaza cu foarte multi muncitori, insa este o lucrare foarte grea in care nu ai voie sa gresesti nimic. Daca o piatra nu este pusa cum trebuie, eroarea se propaga si, la un moment dat, toate acele arce de cerc nu se mai intalnesc asa cum trebuie si s-ar impune intr-o altfel de situatie sa se depaveze si va fi o pierdere pentru Timisoara”, a conchis Nicolae Robu.
Ramane de vazut cat de repede se vor misca muncitorii si daca intr-adevar Piata Unirii va fi gata in aceasta toamna.
Pareri
Daca lucrau echipele de la Mall-ul din sud, centru era gata de anul trecut. Din pacate se munceste dupa ureche..in stilul romanesc consacrat…fff incet!
D-le Primar am impresia ca toti cei din administratia locala folositi substante etnobotanice! Unde sunt „multi muncitori” ca vezi unul care lucreaza si 10 se uita la el :))) exact ca in bancurile cu olteni, nu stiu dar dumneavoastra cand iesiti si dati cate un interviu, o faceti doar de dragul de a vorbi si ca trebuie sa spuneti ceva. Va credeam mai competent pentru aceasta functie, dar din pacate sunteti alt roman care se lasa atras de sistemul politic deficitar din Romania. Mai bine ati tacea….vorba proverbului ati fi fost vazut mai filozof. Asa imi pare rau sa va aduc la cunostiinta ca nu aveti credibilitate in ceea ce spuneti si da ne-am obisnuit ca in Romania un lucru care ar putea dura 1 an dureaza 10 ani.
Cica in ,,craterele,,acestor bolovani,nu vor intra tocurile femeilor…Sa fim serioasi….Timisoara=bolovaniada Robului…!!!
Cozi de paun!!!!
Sa fim seriosi!!!
Nu vreau sa mai vin in Timisoara!!!!!