Cresc salariul minim si pensiile, dar vin si scumpiri, de la 1 ianuarie. Ce preturi vor creste

Anul viitor va aduce romanilor o crestere a salariului minim, a punctului de pensie si a salariului brut in sectorul bugetar, insa vor intra in vigoare si o serie de modificari in domeniul fiscal.

CITESTE SI: Vor aparea insule verzi plutitoare pe Lacul Surduc si se modernizeaza echipamentele care asigura alimentarea cu apa a Timisoarei. Licitatie pentru studii de 200.000 de euro 

Cota TVA se va majora in sectorul HORECA si pentru bauturile nealcoolice ce contin adaos de zahar de anul viitor.

Tot din 2023 se va majora impozitul pe veniturile din dividende, dar se va reduce plafonul de incadrare in categoria microintreprinderi, in timp ce cota de impozitare de 3% va fi eliminata.

Benzina si motorina se scumpesc.

Totodata, premierul Nicolae Ciuca a anuntat nu va mai prelungi masura de compensare cu 50 de bani a pretului la carburant, incepand cu 1 ianuarie 2023, dar este pregatit sa o aplice din nou in cazul in care „preturile vor avea o evolutie care sa depaseasca puterea de cumparare” a cetatenilor.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata creste la 3.000 lei brut

Nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023, cu 200 de lei deductibili, potrivit unei Hotarâri de Guvern adoptate la inceputul acestei luni, scrie stirileprotv.ro.

Aceasta modificare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata reprezinta o crestere de 17,6%, ceea ce in valoare absoluta inseamna 450 de lei, iar in valoare neta salariul este de 1.863 lei, majorarea fiind de 339 lei, iar cresterea pe net de 22,2%.

Tariful orar va fi de 18,145 lei/ora pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/luna.

Valoarea punctului de pensie se majoreaza, de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei, de la 1.586, urmand ca incepand cu anul 2024, valoarea sa creasca cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica.

Citeste mai multe: AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.