Creste Aeroportul Timisoara cu o investitie de aproape 7 milioane de euro. Pornesc lucrarile la noul terminal de sosiri curse externe. Cum va arata? Video

TIMISOARA. Contractul de finantare pentru accesarea fondurilor UE pentru construirea unui nou terminal destinat pasagerilor care sosesc de pe cursele externe a fost iscalit marti de catre directorul general al Aeroportului Timisoara. Valoarea totala a investitiei este de 30,3 milioane de lei, din care aproximativ 50% va fi din fonduri proprii ale Aeroportului, iar restul – fonduri europene si fonduri ale Ministerului Transporturilor.

Aceasta investitie este una extrem de importanta pentru Aeroportul Timisoara, deoarece este cea mai mare suma investita in ultimii ani in infrastructura aeroportuara.

Mai mult decat atat, acest terminal face parte din planul de investitii al Aeroportului, deoarece in prezent este in pregatire si documentatia pentru noul terminal de sosiri externe.

Noul terminal va fi o cladire moderna, dupa ultimele standarde in materie de siguranta si securitate. Constructia Terminalului va demara la inceputul anului viitor si are o durata de executie de 12 luni. Terminalul va avea o suprafata desfasurata de 4.383 mp, 3 fluxuri de pasageri, 3 sisteme de benzi de bagaje si 10 puncte de control al documentelor, 3 puncte de control vamal. Terminalul pregateste aeroportul pentru a sustine un flux de aproximativ 3 milioane de pasageri pe an, cifra estimata pentru urmatorii ani.

Obiectivul de investitii Terminal Sosiri Curse Externe este numai o parte din programul de dezvoltare pana in 2021 a infrastructurii aeroportuare, in valoare totala de 372.295.000 lei. Acest obiectiv “Terminal curse externe” este finantat in proportie de 50% de catre Aeroportul Timisoara, cu suportul financiar-bancar al Banc Post si Banca Transilvania, si cealalta parte de 50% este finantata de catre Statul Roman, prin Programul Operational Infrastructura Mare, gestionat de catre Ministerul Transporturilor prin Autoritatea de Management a Organismului Intermediar pentru Transporturi. S-a lucrat de catre echipa de proiect a AIT la elaborarea Studiului de Fezabilitate, a proiectului tehnic si a documentelor de achizitie, finalizate in luna octombrie 2018 prin finalizarea procedurilor de achizitie publica. Castigatorul lucrarilor de achizitie este SC ELDICLAU SRL. Deci sunt indeplinite conditiile esentiale pentru demararea lucrarilor de constructii in ianuarie 2019, astfel incat, receptia la terminarea lucrarilor si punerea in exploatare a obiectivului sa fie realizata pana la 31.10.2019. Prin realizarea celor doua obiective, Terminalul de sosiri si Terminalul de plecari pasageri curse externe, va fi creata o crestere a gradului de confort al pasagerilor si o procesare mai rapida a fluxurilor de pasageri”, a spus directorul Aeroportului Timisoara, Daniel Idolu.

O noua investitie majora pentru judetul Timis a fost aprobata de Guvernul Romaniei. Avem contractul semnat pentru Centura Timisoara Sud si acum extinderea Aeroportului Timisoara, primul proiect de 58 de milioane de euro, iar acesta de peste 30 de milioane, (peste 6 milioane de euro) deci in total sunt peste 64 de milioane de euro care vin cu certitudine pentru Timisoara si Judetul Timis ca parte a unor mari proiecte guvernamentale. Cand am declarat ca ma implic activ personal pentru aceste investitii multi au zambit. Iata ca ce am promis am realizat si vom continua deoarece avem multe de facut pentru comunitatea noastra. Extinderea in continuare a Aeroportului va contribui la continuarea dezvoltarii economice a Judetului Timis pentru ca va permite o mai mare mobilitate, iar acest obiectiv a fost unul dintre motoarele care au dus Timisul la standardul ridicat unde este el astazi„, a precizat presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra.

Proiectul este finantat prin fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, axa prioritara 2 Dezvoltarea unui sistem multimodal, de calitate, durabil si eficient, Prioritatea de investitii 7c – Dezvoltarea si imbunatatirea sistemelor de transport care respecta mediul, inclusiv a celor cu zgomot redus si care au emisii reduse de carbon, inclusiv a cailor navigabile interioare si a sistemelor de transport maritim, a porturilor, a legaturilor multimodale si infrastructurilor aeroportuare, cu scopul de a promova mobilitatea durabila la nivel regional si local Obiectivul Specific 2.3. Cresterea gradului de utilizare sustenabila a aeroporturilor.

Indicatori tehnici in noul terminal sosiri externe

 Număr porți de sosire pasageri = 4;
 Suprafață construită = 3.361 m2;
 Suprafață desfășurată = 4.383 m2;
 Număr fluxuri de pasageri și bagaje pentru acomodarea a 540 pasageri (câte 180 pasageri/cursă) = 3;
 Număr sisteme independente de benzi de bagaje cu conveiere de mari dimensiuni = 3;
 Număr puncte de control a documentelor (cabine deservite de poliția de frontieră) = 10;
 Număr puncte control vamal = 3;
 Zonă sortare bagaje exterioară clădirii = 200 m2;
 Număr grupuri sanitare = 6;
 Spații comerciale, administrative și tehnice;
 Alimentarea cu apă se va face printr-o rețea conectată la forajele proprii existente.
 Evacuarea apelor uzate se va face în rețeaua de canalizare existentă.
 Asigurarea agentului termic se va face prin centrala termică pe gaz din dotarea terminalului.
 Se vor realiza rețele de curenți slabi (voce/date), sistem de control acces, sistem afișare curse, sistem TVCI. sistem sonorizare și sistem detecție si avertizare incendii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Totusi ,mai faceti si voi un calcul cati pasagerii mai tranziteaza acest aeroport?Ca de 6 luni nu mai scrieti nimic!

    • Timisoara e al 3-lea oras din tara dupa numarul de pasageri. Si Cluj e inaintea Timisoarei doar din cauza UNTOLD.

      • Vrei sa spui ca WIZZ are 36 de destinatii de pe Cluj doar din cauza festivalului ?, Cred ca esti indus in eroare, vezi ca de pe Timisoara are doar 16, cred ca tine de facilitatile oferite si reducerile/slot .

      • eror 404!!! Cluj are in zona peste 8 mil de oamenii pe cand noi 2.5 mil!

  2. Dar o zona de restaurante, magazine etc…??

  3. @allin, nu se mai scrie nimica de numarul pasagerilor ca, de cand a alungat idolul si acolitii sai pe Ryanair si BlueAir, a scazut dramatic numarul…
    Idole, da-ti nene demisia si lasa pe cineva compentent si NON-POLITIC la conducere!!

    • Blue Air avea un numar neglijabil de pasageri. Iar cei de la Ryan au trecut inapoi la Wizzair pe rutele ce le aveau in comun. Scaderea fata de anul trecut e minima. De la 1,6 mil la 1,5.

    • Stiu :)) tocmai de aceea le tot scriu pe unde vad ceva de aeroport!

  4. @SS76 , estimarea pe 2018 era de crestere la peste 2 milioane de pasageri. BlueAir-ul daca vedea ca au succes si-ar fi extins destinatile din Timisoara (vezi alte aeroporturi din Romania), iar, legat de Ryanair, dupla plecarea sa, 2 rute au disparut ca numa ei le-au avut, iar, rutele comune cu Wizzair au „suferit” o crestere usiara de pret. Uita-te de exemplu la cursele spre Londra, si cauta cat era pretul cand era competitie intre cele 2 companii aeriene. Acuma la wizz e in jur de 400-600 ron (cele ieftine) pe cand Ryanair avea preturi intre 10-30 euro. Preturile sunt PER SENS.

    Deci, face treaba domnul idolul, sa ne mai inchinam la el multi ani de acuma incolo!

  5. Si linia de cale ferata promisa, pentru calatori si marfa?

  6. Aeroport nou fara tunel spre avion…. dacie noua cu pornirea la manivela…cam asta e echivalentul

  7. slabut

  8. In fiecare an construieste pesedeul cate un terminal, cate o centura si cate un stadion . Nu mai ai loc de ele.

  9. Aeropotul deserveste toata zona nu doar timisoara , vrem si noi destinati, Dubai, Istambul, Torino, Dablin, s.a.