Creste numarul pacientilor cu ateroscleroza, principala cauza a infarctului miocardic. Semnal de alarma tras de cardiologii de la Spitalul CFR Timisoara

TIMISOARA. Peste 4 milioane de europeni mor in fiecare an din cauza unei boli cardiovasculare, iar ateroscleroza este principala afectiune care duce la producerea unui infarct miocardic sau a unui accident vascular.

Boala, care are ca factori de risc varsta, sexul masculin, obezitatea, ereditatea, sedentarismul, hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat, se manifesta prin ingrosarea peretelui arterial impiedicand astfel circulatia sangelui dinspre inima spre celelalte organe. Vasele de sange devin rigide ca urmare a depunerii de lipide. Ateroscleroza se poate dezvolta atat la nivelul vaselor mari, cat si la nivelul vaselor mici, conducand la afectarea, in principal, a organelor tinta precum cord, creier, rinichi, dar si artere periferice.

Se spune ca ateroscleroza este o boala a batranetii. Din pacate, din ce in ce mai multe persoane de varsta activa, de pana in 50 de ani, dezvolta o asemenea afectiune. Iar una dintre cauzele care contribuie la scaderea varstei de debut este alimentatia nesanatoasa, bogata in grasimi si carbohidrati, care duce la obezitate. Iar, de cele mai multe ori, obezitatea este legata de sedentarism. Astfel, se creeaza premiza formarii si depunerii unor depozite de grasime, denumite ateroame in literatura de specialitate, pe peretele interior al arterelor, ingustandu-le. in timp, depozitele cresc pana ajung sa blocheze complet vasul de sange. Hipertensiunea arteriala si fumatul sunt alti doi factori care contribuie la dezvoltarea aterosclerozei”, spune conf. dr. Stela Iurciuc – medic cardiolog primar – manager Spitalul Clinic CF Timisoara.

Ateroscleroza este asimptomatica pana in momentul in care leziunile produc efecte asupra fluxului de sange. Practic, pana incepe blocarea vaselor. Printre manifestarile clinice se numara angina pectorala (durerea in piept), durerea in bratul stang, picior, dificultatile de respiratie, oboseala, starea de confuzie, pierderea functiilor motorii sau senzoriale, dificultatile de vorbire sau vorbirea neclara, chiar pierderea vederii la un singur ochi. Iar efectele imediate pot fi atacul cerebral, infarctul miocardic acut ori atacul ischemic tranzitor.

In cadrul cabinetelor de cardiologie din Ambulatoriul Spitalului Clinic CF Timisoara pot fi facute o serie de investigatii neinvazive pentru diagnosticarea aterosclerozei.

Standardul de aur pentru evaluarea rigiditatii arteriale este determinarea vitezei undei pulsatile de la carotida la vena femurala. De asemenea, este important de masurat indicele glezna-brat, care este usor de efectuat si indicat la toti pacientii cu risc de boala aterosclerotica. Electrocardiograma de repaus este o alta investigatie care ne poate oferi informatii necesare stabilirii unui diagnostic, intrucat poate evalua activitatea electrica a inimii pentru identificare anumitor zone cu flux redus de sange. De asemenea, angio CT-ul permite vizualizarea arterelor cu ajutorul computerului tomograf. Prin intermediul Angio-CT-ului coronarian se pot calcula scorul de calciu coronarian, un parametru extrem de important in evaluarea ATS, precum si gradul de obstructie la nivelul vaselor inimii si, deci, pot fi formulate indicatiile potrivite privind stilul de viata, tratamentul si necesitatea stentarii. Nu in ultimul rand, analizele de sange care arata nivelul de colesterol, LDL-colesterol, HDL-colesterol, trigliceridele, Proteina C reactiva inalt sensibila si fibrinogenul. Medicii din Ambulatoriul Spitalului Clinic CF Timisoara elibereaza bilete de trimitere catre investigatii paraclinice de laborator. Exista si alte investigatii, dar care se realizeaza, de obicei, in compartimentele specializate de cardiologie. Vorbim de Eco Doppler periferic, angiocoronarografie clasica, RMN cardiac sau angio-RMN. Toate acestea sunt insa precedate de un consult cardiologic”, spune conf. dr. Stela Iurciuc – medic cardiolog primar – manager Spitalul Clinic CF Timisoara.

Este important ca pacientii cu ateroscleroza sa efectueze controale regulate pentru a evalua progresia bolii, tensiunea arteriala si alti factori de risc cardiovascular.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. vaccinul anticovid usor usor isi spune cuvantul

  2. @dan , mai ai frati?

  3. fanele ,schimba-ti numele.ne faci de rusine. sigur ca vaxxul nu face nimica impotriva covidului ,doar idiotului ce pune botul la salvarea umanitatii prin vaccinare. sanatate maxima tuturor.

  4. Pai si cum e mai bine ? sa tratam sau sa prevenim !?
    Un bazin de înot facem si noi in sătucul ăsta ?! ceva infrastructura sportiva?

  5. Fanele daca nici acum nu ai inteles, fa ti doza 4,ca meriti.