Creste Terminalul de Plecari Externe de la Aeroportul Timisoara. Va fi gata la finalul anului. Foto

TIMISOARA. Lucrarile la constructia noului Terminal de Plecari Externe al Aeroportului International ”Traian Vuia”  Timisoara sunt undeva la jumatate, acestea fiind programate sa se incheie la sfarsitul acestui an. Intre timp se evalueaza ofertele pentru achizitia de echipamente de securitate si a fost lansata cea pentru cumpararea mobilierului.

CITESTE SI: Raman lacatele iubirii, se schimba complet Pasarela Indragostitilor la Timisoara. Cum ar putea arata noul pod pietonal care va costa 2 milioane si jumatate de euro. Foto 

Potrivit reprezentantilor Aeroportului din Timisoara, progresul fizic al constructiei este de 43 la suta, iar cel finaciar este de 39,63 la suta. Constructorii au solicitat si o suplimentare de fonduri pentru ajustarea preturilor la materialele de constructii.

 

De asemenea, s-au initiat demersurile pentru achizitia de echipamente, iar pana la finalul acestei luni se evalueaza ofertele. Se estimeaza ca in data de 31 august sa fie declarat castigatorul licitatiei.

Configurarea dotarilor propuse trebuie sa asigure serviciile de securitate necesare integrarii Romaniei in Spatiul Schengen.
Sistemul trebuie sa raspunda nevoilor operationale privind un volum crescut al pasagerilor tranzitati prin aeroportul Timisoara, de pana la 3 milioane de pasageri pe an, plafon care este estimat a fi atins dupa anul 2032.

Sistemul integrat destinat controlului de securitate, transportului bagajelor de cala si controlului documentelor la trecerea frontierei in Terminalul de Plecari Externe trebuie sa contina detectori de explozivi lichizi, urme de explozivi, detectoare de metale, sistem auto check-in de tip drop bag, benzi pentru bagaje, sistem automat de verificare a documentelor de calatorie, mai multe tipuri de scannere, retea de date si de conectare in sistemul integrat de coordonare a controlului de securitate prin statia Inspectoratului Politiei de Frontiera.

Finantarea este asigurata prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM, iar contractul este estimat la 47.305.250 lei fara TVA, adica aproape 11.500.000 de euro cu TVA.

Noul terminal va avea o suprafata construita de 12.000 mp, 6 filtre de securitate, 18 ghisee check-in si 6 porti de scanare automata a documentelor. Constructia va completa Terminalul de Sosiri Curse Externe care este in exploatare din iulie 2021.

Constructorul SC Concelex SRL din Bucuresti trebuie sa finalizeze lucrarile pana la data de 31 decembrie 2023.

Contractul are o valoare de 88,99 de milioane de lei (fara TVA), iar finantarea este asigurata din 3 surse: fonduri europene nerambursabile (POIM 2014-2021), bugetul de stat, veniturile proprii ale aeroportului.

Iata cum va arata noul Terminal de Plecari Externe de la Aeroportul International Timisoara!

Surse foto: Aeroport International Timisoara si Concelex

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitari sincere tuturor celor implicati in acest proiect. Dupa finalizare speram sa ne creasca si numarul de curse si de destinatii.

  2. Nu poti avea si bani pentru spitale si pentru parade Pride si studii de fezabilitate facute pe banda rulanta doar pentru a umple conturile partidului.
    Asa cum a fost pletosu cam cu nasu pe sus in ultimul mandat dar a dus la bun sfarsit cateva lucrari/proiecte mai mari.

  3. De apreciat !
    Aeroport o să avem,mare și frumos.
    Dar curse aeriene CÂND ?
    Timisiara , oraș european și aveți ,in medie ,7 curse externe pe zi !?!
    Totuși ,Suceava are numa’ 5.

  4. Am uitat!
    Deci ,in 2032 se estimează 3 milioane de călători pe an , adică peste 9 ani !
    Pentru informarea dvs , Clujul , încă din 2017 a avut 2 milioane de călători pe an !!!
    Conducerea aeroportului probabil croșetează.

  5. Degeaba avem aeroport dacă nu avem și curse. Rușine conducerii aeroportului care nu e în stare sa atragă operatorii aerieni pe aeroportul acesta. Din toamna Wizz air va mai anula niște curse spre Italia, deci cu câte curse va rămâne aeroportul? Rușine încă o dată conducerii!

  6. Numai pe simulari terminalele par mari. In realitate sunt pe jumate fata de simulari video.
    Luna trecuta am folosit terminalul nou de sosiri externe si m-am speriat cand am vazut cat de mic este…
    Nu mai pomenesc de lipsa acelor poduri de imbarcare-debarcare…

  7. Sa pună din start automat de plata a parcării, nu sa ne trezim ca la cel de sosiri

  8. Anul asta nu mai apuc, dar promit ca anul viitor concediul meu va treace prin acest terminal! Pentru carcotasi: terminalul va fi gata curand pentru ca e o investitie, se incaseaza bani din el, si de la companiile romanesti si de la cele straine, pe cand spitalele traiesc pe banii Ministerului Sanatatii, daca functioneaza sau nu, tot atatia bani ne iau din salarii, deci care-i interesul? Alesii au pile si daca e cazul se trateaza in strainatate.

  9. …noroc ca sm.scapat de dl.LISTERIN ,zis si TOV IDOLU..!!
    ….tot ce nu funcționează în AIT este opera acestui individ CERTAT CU APA PLATA SI IUBITOR DE MULTE STICLE…

  10. Bine zis: terminal. Va fi ultima imagine a țării pentru cei care vor pleca la cules de sparanghel în viitoarea plandemie. A se construi un butic cu tricoloare și portrete cu cel mai iubit turist.

  11. La Craiova se face aeroport nu la Timisoara.

  12. Mic și urât aeroport amplasament, drumuri de toată jena 1000 de ani în urmă față de aeroporturile din Europa

  13. Modificați politica de acces in aeroport ! ESTE INADMISIBIL sa nu ai GRATUIT măcar 5 minute de acces: intri, îți lași pasagerii și ieși. Este jenant sa fi obligat sa ii lași la intrare, in sensul giratoriu, in soare, in ploaie, in zăpada, și asta pentru ca niște imbecili sunt atat de înfometați după bani, încât nu îți oferă acces gratuit 5 minute. ESTE PENIBIL ! Oare ANPC ce părere are ?

  14. Relu, ești prost, stai jos, 4. Și du-te la Craiova, one way ticket.

  15. O sa fie curse zilnice calmati-va …am auzit ca Craiova Airlines va face curse doar one way Cracraiova-Timisoara sa vina verisori din sud la munca .
    Si Normandia isi face linie de la Tg Jiu spre TSR .

  16. sa puna si un curcubeu si pentru baietii din tunelurile dacice

  17. Bravo Fritz 🙂

  18. terminale noi construite fara tuneluri de acces la avioane??…..in 2020….construiesti cladirea aia pentru urmatorii 15 ani macar…..e ca si cum te apuci sa faci o masina noua cu pornirea la manivela…..ce dumnezeu e asa de greu sa intri in rand cu aeropoartele moderne?

  19. Corect! Terminalul nu e construit pentru acele „Jet Bridge” (sau passenger boarding bridge). Din filmare se vede că terminalul e proiectat la nivelul solului aprox., deci nu poate fi usor adaptat pt jet bridge. Asta pentru că nu ne așteptăm ca Aeroportul Timișoara să fie un aeroport de legătură (cum e Munchen, Frankfurt…) și nici nu ne așteptăm ca în următorii 30 de ani să se înghesuie la noi mastodonți intercontinentali gen Airbus A380, Airbus A340, Boeing 747 sau Boeing 777. Timișoara nu va avea 1 milion de locuitori peste 30 de ani, și nici nu ca fi un centru european de business, cum e Frankfurt, Munchen, Milano (exemple de orașe care nu sunt capitale dar au aeroporturi mari). Din păcate tot cu umbrela vom sta pe scara avionului la îmbarcare. Prin aeroportul nostru trec românii ce lucrează în străinătate, trec străini care lucrează la multinaționale din vestul României, trec bănățeni ce merg în vacanțe în Europa sau spre ale continente, caz în care schimbă la Frankfurt și Munchen, ca alte soluții nu au. Nu există autostradă spre Serbia, așa că sârbii decolează din Ungaria, de pe BUD, care e cu 2 clase peste București și 4 clase peste Timișoara. Păcat. Măcar un tub puteau să facă.

  20. mai…am locuit aici in state intru-un oras cu populatie mai mica decat a timisoarei….parcare etajata in aeroport, jet bridge, cum ii spui tu, la avioane…de curiozitate cat costa…

    A single jet bridge unit roughly costs around 0.5 to 1 million in US dollars. The leading providers in jet bridges are the German steel giant ThyssenKrupp, the US home player JBT, the Spanish conglomerate Adelte and the Chinese competition CIMC, with many offering complete apron solutions.

    deci juma de milion de dolari….pai da’on ma sa la atata ne scremem?, iaca nu o cumperi pe aia mai scumpa….dar la juma de milion nu as mai permite sa se construiasca terminale noi fara legare la avion….. mergi ca turma pe ploaie, zapada, soare la avion pentru ca niste talambi de la aeroport nu au aflat ca lumea a mai evoluat de la buda lu’ tacsu’ din fundul curtii….

  21. Degeaba. Vor fi introduse noi restricții de circulație a persoanelor, în urma noi-i pandemii ce va începe în luna noembrie 2023. Deschideți-vă legătura cu oamenii care sunt în posturile cheie jandamerie, politie politica și mediul medical. Drum bun

  22. Un rahat de filmulet in care mare parte este prezentarea virtuală a terminalului de Sosiri deja in functie de 2 ani! Nimic despre fluxuri, magazine si alte utilitati. Oricum pare un aeroport de provincie la care in ultimii 30 de ani au fost adaugate spatii de un kitsch sublim. In urma cu vreo 10 ani terminalul vechi fiind prea mic s-a incropit o baracă din panouri sandwich pentru pasagerii ce urmau sa fie imbarcati. La Cluj terminalul plecari respectiv de sosiri au fost construite concomitent. La fel si acum la Oradea. Doar aici politicul a preferat improvizatii de doi bani