Cresterea numarului de pacienti care se prezinta la Urgente, anuntata de Raed Aradat la Timisoara: Faptul ca vii cu ambulanta nu inseamna neaparat ca esti cod rosu sau cod galben, si faptul ca vii pe picioarele tale nu inseamna ca esti cod verde sau alb

TIMISOARA. Numarul pacientilor care se prezinta la Unitatile de Primiri Urgente s-a dublat in 2022, fata de anul 2021, a precizat joi la Timisoara seful DSU, medicul Raed Arafat.
Fiecarui bolnav i se repartizeaza un cod de culoare, in functie de gravitate, iar unele dintre aceste cazuri nu au nevoie de investigatii sau consulturi complexe, dar trebuie verificate.

CITESTE SI: ‘Se construieste treptat un hub de sanatate la Timisoara’. Cea mai moderna Unitate de Primiri Urgente din vestul Romaniei, inaugurata la Spitalul Judetean. Foto si video 

In anul 2021, unitatile si compartimentele de primiri urgente din tara au vazut 2. 482. 967 de pacienti. in anul 2022, ne-am intors la perioada prepandemica si chiar cu crestere, la 4.570.111 pacienti vazuti in unitatile si compartimentele de primiri urgente. O sa spuna cineva ca nu toti acesti pacienti trebuie sa ajunga aici. Da, asa este. Dar haideti sa vedem procente. Codul Rosu si Codul Galben impreuna, in anul 2021 au fost in jur de 650.000 de cazuri. in anul trecut, 2022, au ajuns la 750.000 de cazuri. Unde viata este in imediat pericol sau cazul poate sa se degradeze si sa ajunga foarte rapid la Cod Rosu. Dupa care codul verde, de la 2.366.144 in 2021, la 3.166.656 in 2022. Deci o crestere putin sub un milion de cazuri. Aici e confuzia de codul verde pe care il folosim in strada, unde zicem ca pacientul nu are probleme majore si putem astepta, si codul verde de la UPU, care inseamna ca pacientul are nevoie de resurse semnificative, nu poate fi rezolvat in alta parte, dar poate astepta, pentru ca starea lui nu pune viata in pericol. Va dau exemplul unei fracturi, a unei plagi de cusut, a unei dureri… si atunci bolnavul poate astepta pâna sa fie vazut si poate trece de 10-15 minute in care trebuie rezolvate si primite cazurile de cod rosu si galben”, a declarat Raed Arafat.

Alte doua coduri de culori sunt alocate cazurilor care nu necesita prea multe investigatii.

Dupa care, la UPU mai avem doua coduri. Codul alb si codul albastru. Aceste cazuri putem spune ca pot fi vazute si in alte parti, pentru ca nu au nevoie de resurse semnificative, putine dintre ele au nevoie de investigatii, putine au nevoie de consulturi complexe. Aici vorbim, in anul 2021, de 399.000 de cazuri de cod albastru si 60.000 de cazuri de cod alb, care sunt cazurile evidente care n-au ce cauta in UPU, iar in anul 2022, am ajuns la 570.000 de cazuri de cod albastru si 65.968 de cazuri de cod alb. Ele nu reprezinta mai mult de 10-15% din totalul cazurilor. A avea un UPU care sa se ocupe numai de codul galben si codul rosu este ineficient din punct de vedere al costurilor si asta inseamna sa pierdem cazuri ascunse printre pacientii care vin si sunt de cod verde sau cod albastru si ne trezim, de fapt, cod galben care trebuie imediat consultat. Asta se vede la triaj si la momentul unde medicul consulta pacientul si vede daca este nevoie de investigatii, sa fie sigur. UPU-urile, triajul din UPU devine extrem de important si este ca la o situatie de dezastru in strada, unde acolo ma duc si triez victimele multiple, pe cine duc primul, pe cine duc al doilea. in UPU la fel, la intrare exista un triaj cine-i cod galben, cine-i cod rosu, cine-i cod verde si tot. Faptul ca vii cu ambulanta nu inseamna neaparat ca esti cod rosu sau cod galben, si faptul ca vii pe picioarele tale nu insemna ca esti cod verde sau alb. Avem cazuri intercalate”, a mai precizat Arafat.

Secretarul de stat si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, medicul Raed Arafat, a fost prezent joi la Timisoara la inaugurarea noii Unitati de Primiri Urgente de la Spitalul Judetean.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Citez din puțul gândirii arafatiene: „Numarul pacientilor care se prezinta la Unitatile de Primiri Urgente s-a dublat in 2022, fata de anul 2021, a precizat joi la Timisoara seful DSU, medicul Raed Arafat.” Și oare de ce s-o fi dublat acest număr, Arafatule? Știm cu toții, dar nu spun aici, fiindcă Opinia Timișoarei mă poate cenzura.