Adoptarea unei cote mai mari de TVA de 19% va tempera ritmul de dezvoltare a investițiilor românești și străine din industria de fitness, într-un context până acum favorabil, de revenire puternică, prin noi investiții ale operatorilor în modernizarea și deschiderea de noi centre cu nivel calitativ superior, potrivit Asociației Române a Industriei Sportului și Fitnessului, RomaniaActive.
“În ultimii ani, mai mulți operatori de fitness de talie mică și mijlocie s-au dezvoltat și au potențialul să devină atractivi pentru investitorii locali și străini. De altfel, la nivelul industriei sunt cunoscute intențiile unor operatori din Europa Centrală și de Vest care au început să facă analize preliminare ale pieței în vederea unor potențiale investiții în România. Dar lucrul cel mai important este că sectorul de sport și fitness se dezvoltă cu investiții românești, și acest câștig trebuie protejat și încurajat de către autorități,” au declarat reprezentanții Asociației Române a Industriei Sportului și Fitnessului, RomaniaActive.
RomaniaActive își exprimă dezacordul și îngrijorarea cu privire la adoptarea unei cote mai mari de TVA din 1 ianuarie 2024, care ar anula creșterea din ultimii doi ani, prin care tot mai mulți români au accesat servicii de health & fitness. Această reacție vine în contextul declarațiilor publice oficiale privind modificările la Codul Fiscal care propun creșterea cotei TVA la 19% pentru industria sportului, sănătății și fitness-ului.
Impactul majorării TVA la 19% va avea consecințe negative atât asupra dezvoltării apetitului investițional, care se traduce prin locuri de munca noi, cât și direct asupra industriei de sport, sănătate & fitness.
Valoarea estimată a pieței de fitness este de 350 milioane de euro de euro, ușor peste nivelul pre-pandemic.
Creșterea așteptată în 2023 față de 2022 este de 15-20%, astfel încât, în ritmul actual de creștere și într-un mod predictibil fiscal, valoarea pieței de fitness se va dubla în următorii 4-5 ani. Totuși, o creștere a TVA va afecta acest trend pozitiv, iar ritmul de creștere al industriei de fitness nu va mai putea depăși 5-7% pe an.
În plus, o creștere a cotei TVA ar avea un efect negativ asupra capacității operaționale a companiilor din acest domeniu, atât întreprinderi mici și mijlocii, cât și companii mari, care s-ar confrunta cu dificultăți și mai grave în desfășurarea activităților lor curente (inclusiv sistarea definitivă a activităților pentru unii operatori).
Aceste consecințe negative vor avea un efect în lanț și vor determina indirect scăderea veniturilor bugetului de stat și creșterea ratei șomajului în România.
Potrivit Asociației Române a Industriei Sportului și Fitnessului, RomaniaActive, o națiune sănătoasă și activă înseamnă o economie sănătoasă. Rolul esențial al exercițiului fizic regulat în prevenirea și tratarea celor mai frecvente afecțiuni cronice este recunoscut și promovat de Organizația Mondială a Sănătății.
Menținerea cotelor actuale de TVA oferă industriei de sport & fitness, o industrie vitală pentru sănătatea românilor, oportunitatea de a se dezvolta și de a avea un impact pozitiv din ce în ce mai puternic asupra populației și economiei românești.
Pareri
Eu zic sa va implicati direct cu salile de fitness sa mediatizati acest aspect, poate strangeti lumea la proteste. Ca vad mii de oameni care se aduna sa demonstreze cum pedaleaza ei de spor, dar cand vine vorbe de drepturi si libertati toti stau ascunsi, si cei mai muschiulosi dintre muschiulosi, multi adevarati interlopi, plini de „barbatie”. Neam de ghiocei.
Statul care are mai mulți salariați decât economia liberă plus fel și fel de pensii special inventate la care nici nu se gândește să schimbe ceva ,cine nu s-a trezit nici acum ce se întâmplă în realitate oricum a pierdut trenul un stat care se numește Hydrocephalus este rezultatul realizărilor în zeci de ani mai trist este că pleacă tineretul bine pregătit, rămâne restul .
Foarte bine! Să mai meargă și pe jos clienții ăștia dubioși. Plin de grași și de grăsane cu bani de nu știu unde.