Crevetele psihopat a invadat Marea Neagra si a speriat biologii marini

Ucide si schilodeste de placere. Cu cat ucide mai mult, cu atat e mai nesatios si vrea sa ucida si mai mult. Are toate datele unui pradator care o data intrat pe teritoriul tau nu mai ai cum sa scapi de el: depune enorm de multe oua, creste si ajunge la maturitate sexuala foarte rapid, in cel mai scurt timp esti colonizat total. Vine dintr-un teritoriu vestit pentru placerea torturii si usurinta de a ucide, Asia.

Este clasificat drept „Dikerogammarus villosus” si este numit pe nedrept crevete, desi, de regula i se spune „crevetele ucigas”. In fapt este un alt tip de crustaceu numit „amfipod”, masoara trei centimetri lungime si are un temperament irational si o muscatura de temut. „Cu cat prada este mai numeroasa, cu atat devine mai violent si omoara fara discriminare, rata atacurilor sale fiind cu mult mai mare decat a altor amfipoduri”, il descrie biologul specializat in ape dulci Steve Ormerod, de la Universitatea Cardiff din tara Galilor. „Pana in prezent nu am gasit nici o explicatie pentru comportamentul sau”, spune el, „in mod bizar, ucide doar din placerea de a ucide, fara a-si manca prada”.

Crevetele psihopat se trage din zona Marilor Negre si Caspica si in ultimii 20 de ani s-a raspandit in apele Europei Centrale si de Vest via fluviuri precum Dunarea si Rinul. Invadatorul din Asia de Nord are o rata de supravietuire enorma, depune 200 de oua o data, nu e mofturos cu speciile pe care le mananca, sunt o multime, suporta variatii de temperatura mari, ca si felurite niveluri de sare si oxigen in apele in care traieste, de care de altfel se si poate lipsi. Timp de sase zile poate supravietui fara apa, iar pradatorii lui naturali nu-l pot starpi sau macar tine rata reproducerii lui sub control, intrucat numarul urmasilor sai este mult prea mare.

In apele lacului Cardiff Bay, numarul lor a ajuns deja la 4.000 pe metru patrat si acesta nu este decat unul din primele locuri pe care le-a colonizat in Insulele Britanice. Biologii se tem ca asa cum a ajuns in acestea, banuiala lor fiind ca primele exemplare au ajuns aici lipite de vreun echipament al vreunui vas european, se vor raspandi rapid in apele din intreaga Mare Britanie, punand in pericol un numar mare de specii lipsite de aparare in fata ferocitatii lor.

„Dovezile din locurile pe care le-au colonizat in alte parti din Europa arata ca temerile noastre sunt intemeiate”, spune Steve Ormerod, citat de livescience.com. „Invadarea altor teritorii este foarte probabila si este necesar sa gasim metode pentru a-l eradica pana departe, inclusiv Oceanul Atlantic. Chiar daca nu a ajuns aproape de America de Nord lectia pe care am invatat-o de la alte specii invadatoare este ca un control adevarat si eradicarea sunt foarte rar posibile”, mai spune el. Iar exemplul pe care-l da este cel al midiilor zebra si quagga, care au ajuns deja in America, si cu ce rezultate extreme.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.