Eurodeputatul PNL, Cristian Busoi, a sustinut in Plenul Parlamentului European, desemnat de grupul parlamentar PPE, din care face parte, un discurs in cadrul dezbaterii “Accesul la medicamente in Uniunea Europeana”.
“In prezent, Uniunea Europeana se confrunta cu un paradox fara precedent in sectorul asistentei medicale: pe de o parte, existenta unor medicamente inovatoare, unor tehnologii noi de terapie datorita progreselor stiintei medicale, care ar putea asigura rezultate bune si supravietuirea pe termen lung, si, pe de alta parte, multi cetateni europeni care nu pot sa se bucure de progresele pe care le-a facut medicina, in principal din cauza costurilor ridicate”, a declarat Cristian Busoi.
Problema in ceea ce priveste accesul pacientilor la tratamente nu este determinata insa numai de costurile mari ale noilor medicamente scumpe, ci, in cazul unor medicamente inovative cu preturi mai mici, si de birocratie, de lipsa de punere in aplicare a legilor cheie din Europa, cum ar fi, spre exemplu, Directiva privind Asistenta Medicala Transfrontaliera sau chiar de blocarea revizuirii unor legi europene importante, precum Directiva privind transparenta preturilor la medicamente. in plus, si accesul la medicamentele generice are de suferit, ele fiind nevoite sa faca loc, in bugetele in scadere ale multor state din UE, medicamentelor de ultima generatie, cu preturi foarte ridicate.
“Pacientii europeni, in special pacientii care sufera de cancer, se bazeaza pe inovatie cand vorbim despre accesul la tratamente noi, mai eficiente, care sa le prelungeasca viata. Factorii de decizie din UE trebuie sa se asigure ca deciziile de reglementare cu privire la terapiile inovatoare se bazeaza pe ceea ce conteaza cel mai mult pentru pacienti, si anume, supravietuirea pe termen lung. De asemenea, trebuie sa asigure totodata pacientilor accesul la astfel de tratamente in urma unei analize cost-beneficiu centralizata de Agentia Europeana de Medicamente. Trebuie sa prioritizam investitiile la nivel european si national in domeniul cercetarii si sa gasim solutii durabile, pentru a include terapiile de ultima generatie in planurile nationale de sanatate, in solutiile de tratament, precum si in modalitatile de finantare”, a sustinut europarlamentarul Cristian Busoi.
Pareri
Imi aduc aminte de bancul daca este adevarat ca in comunism fiecare roman va avea o casa si la care raspunsul era:
– nu casa ci doar o garsoniera,
– nu fiecare ci doar cei mai buni,
si (finalul)
– nu va avea ci i se va lua.
Asa si cu medicamentele.