Cristian Busoi, presedintele interimar al PNL Timisoara: O sa imi depun candidatura. Urmeaza sa ne definim o echipa de Parlament puternica, influenta la nivelul Bucurestiului, care sa lupte inclusiv pentru o pozitie in viitorul guvern al Romaniei

TIMISOARA. Presedintele interimar al PNL Timis, Cristian Busoi vorbeste despre planurile privind candidatura la Parlamentul Romaniei, in alegerile din aceasta toamna, dar si despre prioritatile sale pentru judetul Timis.

Busoi s-a referit si la politica locala si nationala si a subliniat ca PNL nu va dezerta de la guvernare. De asemenea, PNL Timis isi doreste sa obtina si o functie de viceprimar al municipiului Timisoara, dupa ce, spune el, a stablit deja cu partenerii de coalitie ca va detine si functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis.

Veti candida la alegerile parlamentare? Sunt zvonuri ca aveti opozitie in filiala…
O sa imi depun candidatura pentru alegerile parlamentare, am facut deja un anunt la intalnirea pe care am avut-o cu conducerea filialei, cu primarii alesi, reconfirmati sau nou alesi o parte dintre ei la alegerile locale din iunie 2024.
Sunt presedintele organizatiei municipale Timisoara, am mai fost acum foarte multi ani, inainte de activitatea mea din Parlamentul European, de deputat de Timis, si in toata perioada in care am lucrat in Parlamentul European, am tinut foarte aproape de conducerea PNL Timis, am fost alaturi de Nicolae Robu atunci cand a condus municipiul Timisoara si doresc sa imi pun la dispozitia judetului Timis si a colegilor din PNL Timis experienta acumulata in toti acesti ani, vizibilitatea, notorietatea la nivel judetean si national, precum si toate relatiile politice pe care le-am construit in toti acesti ani de politica nationala si europeana.

Daca veti fi ales deputat, cum poate parlamentarul Cristian Busoi sa ajute Timisul?
In primul rand voi actiona in Parlamentul Romaniei pe acele domenii pe care m-am specializat, pe care le-am urmarit si in perioada in care am fost parlamentar european: sanatate, economie, energie, fonduri europene.
Sunt foarte multe directive europene sau recomandari care pot fi folositoare Romaniei, atat in domeniul sanatatii, cat si in domeniul energiei, care trebuie transpuse, care pot inspira o legislatie mai buna pentru Romania, de care, evident, vor beneficia si cetatenii judetului Timis, la fel cum pot beneficia toti romanii.
Apoi, in mod special Timisul are cateva proiecte strategice, mai ales in domeniul sanatatii, care vor avea nevoie de sustinere, de lobby, de argumente din Parlamentul Romaniei si din politica nationala. Vorbim de obiectivele de investitii deja demarate, deja contractate cum este Institutul Oncologic Regional, cum este Spitalul de la Lugoj. Sunt altele care probabil isi vor gasi o finantare in perioada imediat urmatoare si trebuie sa luptam pentru asta, vorbim de dotarea Spitalului de Copii si finalizarea reconstruirii spitalului de copii, un obiectiv nu doar important pentru Timisoara si judetul Timis, ci pentru regiunea de vest a Romaniei. De asemenea, sunt investitii necesare a fi continuate si la Spitalul Judetean, dar si la spitalele din localitatile din judet. Primarii au nevoie de sprijin pentru proiecte strategice si pentru o absorbtie cat mai buna a fondurilor europene, si alaturi de domniile lor, fiindu-le aproape, sustinandu-i, mergand impreuna cu ei la nivel national in ministere, putem debloca sau putem accelera anumite proiecte care, din pacate, nu sunt sustinute asa cum ar trebui sa fie sustinute.
Ca o nota personala, foarte putin s-au folosit banii care pot fi accesati direct la Bruxelles. Sigur ca ei nu se compara cu banii care sunt alocati Romaniei si care sunt fonduri europene, dar sunt gestionate in Romania, insa sunt si acolo oportunitati de finantare care ar trebui mai mult explorate, si prin relatiile pe care le-am construit in cei 16 ani de membru in Parlamentul European si 5 ani de presedinte al celei mai importante comisii din Parlamentul European, cea de Industrie si Energie, am reusit sa identific anumite oportunitati care pot fi folositoare judetului Timis.

In perioada in care ati fost europarlamentar, domeniul de expertiza a fost Sanatatea. Stiu ca ati fost declarat si cel mai activ europarlamentar  la categoria Sanatate. Ce-ati facut concret, de la Bruxelles, pentru sistemul medical romanesc?
Intr-adevar, cea mai mare parte a activitatii mele in Parlamentul European a fost in zona Comisiei de Sanatate sau a initiativelor in sanatate. In ultimii 5 ani, asa cum am spus, am fost si presedintele Comisiei de Industrie si Energie si am avut o activitate intensa in aceste domenii. Am fost raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sanatate al Uniunii Europene 2021- 2027 si aici am reusit sa introduc cateva prioritati care sunt importante pentru Romania si care vor putea fi finantate si in Romania.
In primul rand, cancerul sa devina o prioritate si lucrul acesta este extrem de relevant si pentru Romania si sunt fonduri europene care deja au inceput sa intre in ceea ce priveste zona de cercetare sau de digitalizare pe oncologie, dincolo de institutele pe care le construim cu bani europeni. De asemenea, am contribuit ca una dintre prioritatile politicilor de sanatate la nivel european sa fie reducerea inegalitatilor intre statele membre in ceea ce priveste accesul la tratament, in ceea ce priveste calitatea serviciilor medicale, si Uniunea Europeana sa puna la dispozitia statelor bani pentru a reduce inegalitatile. Si aici Romania are de castigat, pentru ca, din pacate, accesul la servicii, calitatea serviciilor este mai mica fata de vestul Europei, fata de nordul Europei. Si aceste inegalitati trebuie reduse.
De asemenea, pe partea de digitalizare si am reusit sa obtinem fonduri importante, trebuie si implementate de catre Ministerul Sanatatii, de catre CNAS, dar aici nu e acum momentul sa aduc o critica, va trebui insa sa punem o presiune mai mare pe aceste doua institutii. Vorbim de registrul pacientilor, pacientii oncologici, dar nu numai, registrele de pacienti, toate aceste solutii de e-sanatate, e-health, de asemenea foarte important, partea de inteligenta artificiala si robotica, care vor revolutiona sanatatea.
Nu in ultimul rand, am fost responsabil in Parlamentul European de relatia cu Agentia Europeana a Medicamentului si aici, in coordonare cu conducerea Agentiei Nationale de Medicamente din Romania, am reusit intr-o buna masura sa cresc implicarea si accesul ANMDM la programele European Medicine Agency cu sediul la Amsterdam.

Sa trecem la politica locala. Care este acum situatia in PNL Timis, date fiind cele petrecute in filiala in ultimele 6 luni?
Cel mai important obiectiv este acela ca PNL Timis sa redevina o echipa. A trecut prin cateva framantari importante, pe care nu le putem nega, cu conducerea interimara, cu anumite tulburari inainte de alegerile locale, dar PNL Timis, in alianta pe care am avut-o pentru alegerile locale cu PSD, si-a indeplinit obiectivul de a castiga pozitia de presedinte al Consiliului Judetean, in numele aliantei si in numele PNL de a fi parte a unei majoritati pentru urmatorii 4 ani, cu o pozitie de vicepresedinte care ma astept sa aiba atributii semnificative si importante.
Avem un numar consistent de primari, 37 de primari cu comunitati foarte relevante ca numar, ca dezvoltare, mai ales in zona periurbana a Timisoarei, dar nu numai, avem inca responsabilitatea conducerii unor orase importante din judetul Timis, a unor comune mari cu proiecte foarte relevante. Sigur, ne-am fi dorit foarte mult sa recastigam municipiul Timisoara si am crezut si credem ca am fi avut solutii mai bune decat actuala administratie, dar, cu toate ca nu am recastigat Primaria Timisoarei, cred ca PNL ramane o forta importanta in Timisoara si va continua sa fie extrem de activ si sa raspunda asteptarilor cetatenilor din Timisoara in ceea ce priveste actiunea in Consiliul Local sau actiunea la nivel parlamentar. Urmeaza sa ne definim o echipa de parlament, care sa fie una puternica, influenta la nivelul Bucurestiului, care sa sustina proiectele strategice ale Timisului si care, sigur, sa lupte inclusiv pentru o pozitie in viitorul guvern al Romaniei, pentru ca Timisul, partea liberala, evident, sa fie bine reprezentat in viitorul ciclu parlamentar si guvernamental 2024- 2028.

Cum va intelegeti cu partenerii de coalitie la nivel local?
Suntem cele doua partide mari ale Romaniei, care au fost, in cea mai mare parte in ultimii 30 de ani, in competitie, si care sunt in competitie si in continuare, vedeti batalia pentru prezidentiale care va fi una foarte hotarata din partea noastra. Prin urmare, exista o competitie si o lupta la prezidentiale, la parlamentare, care va trebui dusa cu toate mijloacele democratice, dar si cu toata hotararea. Pe de alta parte, sigur ca nu uitam faptul ca am avut o alianta pentru alegerile locale, ca am avut anumite responsabilitati fata de primari si cei care conduc comunitatile locale, fata de proiectele pe care le-am propus a fi desfasurate, asa incat continuand sa fim in competitie, sa luptam sa convingem fiecare electoratul nostru ca avem cele mai bune solutii, vom gasi in mod transparent si corect, cai de colaborare administrativa in Consiliul Judetean sau la nivelul primariei.

Cum va intelegeti cu partenerii de coalitie la nivel national, avand in vedere recentele atacuri din partea unor lideri PSD, la adresa PNL?
La nivel national suntem intr-o competitie si intr-o lupta care va fi din ce in ce mai vizibila in urmatoarea perioada. Ne despart foarte multe lucruri, ideologic, conceptual, dar nu se pune problema, asa cum a anuntat presedintele PNL, sa dezertam de la guvernare, sa lasam Romania intr-o situatie de instabilitate politica, in vremuri foarte tulburi, cu un razboi la granita, cu probleme economice in intreaga Europa si in intreaga lume. Asteptam votul oamenilor pentru parlamentare si pentru prezidentiale si evident, apoi vom lua cele mai corecte si cele mai responsabile decizii pentru Romania, pentru urmatorul ciclu de guvernare.

V-ati intalnit cu Dominic Fritz, dupa cele mai recente alegeri?
Personal nu m-am intalnit cu Dominic Fritz. Sigur ca, dincolo de competitia politica si adversitatea din campania electorala, Timisoara trebuie sa se dezvolte, Timisoara trebuie sa fie sustinuta la nivel de proiecte importante. Exista toata deschiderea PNL, consilierilor nostri locali, avem o echipa buna de consilieri locali, de a contribui la solutiile corecte pentru Timisoara, asa cum ii asigur pe timisoreni ca vom continua sa fim foarte critici atunci cand se iau decizii gresite, atunci cand anumite fonduri se cheltuiesc poate nejustificat sau cand prioritatile adevarate ale Timisoarei nu sunt urmarite si se aloca energii si resurse catre zone care poate nu sunt neaparat nevoile si prioritatile Timisoarei. O opozitie si o critica argumentata, energica dar cu foarte mare deschidere in ceea ce priveste interesele strategice ale Timisoarei pentru ca aici toti trebuie sa mergem in aceeasi directie.

Ati negociat pentru functia de viceprimar la Timisoara?
Au fost doar niste discutii preliminare, neangajante in ceea ce priveste formulele de viceprimari din Consiliul Local. Primul pas este acela de a formaliza alianta administrativa de la nivel judetean si, apoi, tinand cont de fragmentarea din Consiliul Local si de faptul ca nicio alianta nu poate avea majoritate singura, sa vedem care va fi solutia pentru CL si pentru functia de viceprimar. PNL are un viceprimar in functie, are un fost viceprimar timp de doua mandate in perioada domnului Nicolae Robu, mai are cativa consilieri care pot sa aiba argumente de a fi viceprimari, stiu ca o parte dintre ei isi doresc, altii nu. Vom avea o discutie interna in organizatia Timisoara, apoi o consultare cu presedintele filialei, domnul Blaga, care are un cuvant greu si important de spus si in aceasta privinta, cu domnul Pirtea, cu colegii care suntem in conducerea filialei judetene si, intr-un spirit de colegialitate, vom decide cea mai buna solutie pentru PNL.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Toate bune și frumoase până se vede în parlament după care uită de toate și de toți.

  2. ESEC

  3. Blaaaaa bla bla blaaaa…
    Altceva? Aha. Zat, ma, zat!