Seful CJAS, Cristian Calin Careba: „In spitale sunt foarte multe cheltuieli care nu sunt justificate“

Cristian Careba

Este directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate din decembrie  2009. Inainte de a ocupa acest post, a fost director adjunct si sef birou audit in cadrul Directiei de Sanatate Publica Timis.

De ce nu ajung niciodata banii din sanatate, in Romania?

In sanatate nu vor ajunge banii niciodata! In sanatate vor fi intotdeauna bani insuficienti. Totusi, in ciuda crizei, in anul 2010, bugetul casei de asigurari de sanatate a fost cel mai mare de cand a fost infiintata aceasta institutie. Stiu ca surprinde pe toata lumea acest lucru, dar pot sa si dovedesc acest lucru. Bineinteles, in acest buget au intrat si acele datorii istorice care au fost platite catre spitale. Recunosc, insa ca, in ciuda faptului ca am avut cel mai mare buget, lucrul acesta nu s-a vazut in spitale. Lucrul asta ma nemultumeste si am inceput anumite controale din ianuarie. In momentul de fata jumatate dintre furnizorii de servicii medicale care se afla in contract cu Casa de Asigurari sunt deja controlati si sanctionati acolo unde a fost cazul. Probleme sunt in spitale, unde cheltuielile, din punctul meu de vedere sunt prea mari. In sanatate sunt mai multi factori implicati. Chiar daca sunt bani multi la nivelul Casei de Asigurari, sunt degeaba, daca managerii spitalelor nu isi fac treaba cum trebuie. Management-ul acestor spitale trebuie facut de asa natura incat sa se incadreze in bugetul aprobat cu Casa de Asigurari.

Ca manager de spital ce ai de facut? Ai de ales intre a te incadra in buget si a nu salva viata unui pacient pentru ca ai depasit bugetul…

Pacientul este pe primul plan. Nu se pune problema. Eu ma refer la alte cheltuieli…

Cum ar fi?

Contracte ineficiente pentru spital, externalizari ineficiente sau cheltuieli administrative care prejudiciaza bugetul spitalului respectiv. Nu vreau sa dau nume…

Pai de ce nu vreti sa dati nume? Sa stie oamenii unde se duc banii din moment ce ei trebuie sa isi cumpere seringi si pansamente cand se interneaza…

Nu vreau sa dau nume pentru ca, din pacate, potrivit statutului Casei, aceasta institutie poate sa verifice cum se cheltuie doar acei bani care se obtin in urma platii seriviciilor medicale. Asta cu toate ca spitalul e finantat in proportie de 99% de catre Casa.

Cine verifica acele contracte despre care vorbiti?

Ministerul Sanatatii direct sau prin reprezentantii acestuia in teritoriu, adica Directia de Sanatate Publica sau autoritatile locale. Eu am spus-o si o sa o repet mereu. Ar trebui modificata legislatia, astfel incat cei care finanteaza, respectiv Casa, sa poata sa si verifice ce se intampla cu acei bani. Probabil si la insistentele mele si ale colegilor de la alte Case, deocamdata s-a impus un plafon de 70% pana la care managerii spitalelor pot sa cheltuiasca din banii de la Casa pe salarii. In plus nu mai e voie sa faca investitii din acesti bani.

Si banii pentru investitii de unde vor veni de acum inainte?

Pai de la minister sau de la autoritatile locale care le-au preluat in administrare. Cu ceva timp in urma am participat la o discutie cu ministrul sanatatii, discutie la care au fost prezente si autoritatile locale si atunci, ministrul a propus ca autoritatile locale sa poata suplimenta salariile medicilor care au rezultate deosebite. Autoritatile locale de la noi nu au fost de acord. Eu cred ca autoritatile locale ar trebui sa se implice mai mult. Un astfel de exemplu este autoritatea din Deva, care s-a implicat si suplimenteaza salariile medicilor de acolo.

Nu puteti sa spuneti ca vina pentru lipsa de bani din sanatate apartine doar medicilor si directorilor de spitale. Si sistemul este subfinantat!

Da, aveti dreptate! Eu sper ca procentul din PIB care se va aloca sanatatii sa fie mai mare in viitor.

Pe de alta parte sunt si multe gauri in care se scurg banii si asa putini.

Da, sunt gauri. Este vorba despre acele contracte despre care am vorbit, neavantajoase pentru spitale, este vorba despre spitale ineficiente, care o parte au disparut, dupa parerea mea nu au disparut toate cele care sunt ineficiente si nu tocmai cele care trebuia sa dispara. Prin introducerea clasificarii spitalelor, si finantarea lor in functie de aceasta clasificare, pana la urma si cele care au ramas vor disparea daca nu sunt eficiente. Mangerul va avea de ales: ori reduce cheltuielile si se va inscrie in bugetul aprobat, ori se va desfiinta pentru ca nu va mai primi bani.

Pai ce trebuie sa faca managerul? Vede ca se apropie limita bugetara… Ce face, nu mai trateaza pacienti, inchide usa spitalului, ii lasa sa moara?

Nu se pune problema asa… Ei primesc bugetul la inceputul anului. Tu, ca manager, trebuie sa faci in asa fel incat sa te incadrezi in prevederile bugetare. Daca ai depasit bugetul intr-o luna, il echilibrezi in alta.

Cum? Ca iti vin pacienti la internare si la operatii… Cum?

Cheltuielile mari nu sunt pe pacienti. Credeti-ma, in spitale sunt foarte multe cheltuieli care nu sunt justificate. Daca s-ar duce banii acolo, ar fi medicamente in spitale, ar fi materiale sanitare, ar fi mancare buna. Dar plangerile pacientilor tocmai in domeniul acesta curg, deci inseamna ca banii se duc in alte parti. si aici e problema mea, ca nu pot verifica aceste aspecte! si ma derajeanz enorm pentru ca nu pot sa-i motivez sa nu mai faca aceste cheltuieli din moment ce nu pot sa-i controlez.

De ce nu le astupa nimeni aceste gauri carora le recunoaste toata lumea existenta?

E foarte greu sa va raspund… Sunt convins ca se poate! Sunt multe probleme, si nimei nu a facut nimic pe parcursul a 20 de ani si nimic nu se poate face peste noapte! Eu, in doi ani de cand sunt aici, ma asteptatm sa fac mult mai mult! Recunosc asta… Nu am reusit din diverse motive…. Sunt implicati multi factori, mai multi oameni. E greu daca nu trag toti la aceeasi caruta. Ma refer la oamenii cu care lucrezi, la oamenii care fac politici in sanatate. Uneori legislatia nu iti permite sa iei anumite masuri pe care ti le doresti sa le iei! Se trage de timp cand trebuie schimbata legislatia si lucrurile degenereaza si uite asa nu se astupa gaurile din sanatate.

Lipseste vointa politica? Acum sunteti la guvernare, aveti toate parghiile, de ce nu schitati legislatia? Faceti de asa natura incat sa astupati aceste gauri!

Nu se pune problema de vointa politica. Asa cum stiti unele masuri s-au luat. E vorba despre acele masuri care sunt cele mai nepopulare… Acele masuri nu acopera, din pacate, tot ceea ce trebuia facut in sanatate in ultimii 20 de ani.

Ce spitale au datorii la aceasta ora?

Cele mai mari datorii le are Spitalul Judetean. E si normal sa fie asa, si luati asta cu ghilimele de rigoare, pentru ca nu e normal sa fie datorii niciunde, deoarece este cel mai mare spital din vestul tarii. Asta nu inseamna ca trebuie sa intre, pe luna ce trece mai adanc in datorii. Acele datorii istorice s-au platit din bugetul statului, iar daca se aduna din nou datorii cineva va trebui sa le plateasca, sa raspunda pentru ele!

Potrivit unui Studiu IMAS din luna aprilie, unu din cinci romani prefera spitalele private cand vine vorba despre tratamente medicale. Cum apreciati acest rezultat?

In spitalele de stat nu se duce lipsa specialistilor si a aparaturii ci a calitatii cazarii. Cei care aleg spitale private sau cele din strainatate o fac, in proportie de peste 80 % din acest motiv, conditiile de cazare sunt mult mai bune ca la noi in tara.

Ce relatii exista intre Casa de Asigurari si aceste spitale private?

Din punctul de vedere al Casei de Asigurari, furnizorii de servicii medicale sunt la fel, fie ca sunt privati fie ca sunt de stat. Tariful de decontare este stabilit pentru fiecare de catre scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar. La spitalele private, pe langa cota decontata de Casa, pacientul mai trebuie sa achite o suma care o stabileste spitalul fiind privat.

Cota decontata de Casa e aceeasi ca si in cazul Spitalului Judetean?

Depinde de interventie, depinde de specialitate…

Pe aceeasi investigatie!

E vorba despre aceeasi suma. Aici eu consider ca mai e o problema. Trebuie sa apara asigurarile private. Ori sa apara o Casa privata, ori un alt tarif pentru asigurarile private. si atunci, omul care plateste o asigurare privata care, logic este mult mai mare decat cea obligatorie, are posibilitatea sa opteze pentru alte conditii, mai bune.

Daca imi inchei o astfel de asigurare privata, voi mai fi obligat sa o platesc pe cea obligatorie?

Pot sa spun ca da. Spun asta pentru ca nu oricine poate sa isi permita o asigurare privata. Omul care are asigurarea obligatorie primeste un pachet minim de servicii medicale in contul acelor bani.

Ce ati schimba in sistemul sanitar, daca ati fi ministrul sanatatii?

E o intrebare foarte dificila. Nu stiu daca pot sa cuprind tot ceea ce as vrea sa spun.

Spuneti-mi trei schimbari.

In primul rand as da mult mai multa putere autoritatilor locale. Poate m-as gandi si la o regionlizare in acest sistem. As uni conducerile Directiilor de Sanatate Publica si ale Casei de Asigurari si as face in asa fel incat banii care se colecteaza prin contributii sa ramana la nivel regional. S-ar economisi bani in acest fel, la nivel administrativ.

A doua?

As face ca pacientul sa fie urmarit de bani. Centrele universitare, cum e si Timisoara, sunt foarte mari consumatori de bani. Din pacate se cheltuiesc foarte multi bani cu pacienti care vin din alte judete, iar banii pentru decontarea serviciilor medicale oferite acestora nu vin de la celelalte judete. A treia schimbare ar fi eliminarea criteriului politic in numirea sefilor din sistemul sanitar local.

De ce banii care se strang din contributiile la sanatate nu raman la sanatate? In momentul de fata ei intra in oala comuna a bugetului, si nimeni nu-i urmareste…

E o mare problema aici. In momentul de fata Casa de asigurari este pe nicaieri. Conducerea Casei nu are niciun statut, nu are un cuvat de spus in Guvern, nu are secretar de stat, absolut nimic. Eu as trece aceasta institutie sub Parlament, care sa aprobe bugetul, si atunci lucrurile s-ar simplifica foarte mult.

Cati bani se strang in Timis, din contributii?

Nu pot sa va spun exact. La noi platesc direct doar cei care sunt persoane fizice autorizate. Restul platesc la finante… Noi nu stim exact… Ni se da o raportare trimestriala si atat.

Si cat consuma judetul Timis? Banii care se strang in judet ar ajunge pentru Timis? Sau la nivel regional , daca tot ati pomenit de regiune…

Imi e greu sa apreciez daca nu stiu cat se colecteaza. Anul trecut bugetul Casei a fost de 650 de milioane de lei. Si l-am cheltuit pe tot!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.