Criza aduce in paragina cartierele de lux! Zeci de blocuri terminate zac goale la Timisoara si nici urma de clienti

Portile de acces ale Timisoarei s-au transformat in ultimii ani in cartiere rezidentiale de lux. Investitorii imobiliari au cumparat aici sute de hectare pentru a construi case sau blocuri moderne, cand piata cunoscuse cea mai importanta crestere a ultimelor doua decenii. Creditele ipotecare se acordau intr-o veselie si toata lumea era fericita.

Pe de o parte, dezvoltatorii incasau sume frumoase de bani, pretul unei garsoniere noi fiind, in urma cu trei-patru ani, de minimum 45.000 de euro, iar cumparatorii erau si ei multumiti ca pot contracta credite bancare de zeci de mii de euro cu care sa isi poata achizitiona casa visata. Criza economica a facut insa victime de ambele parti. Investitorii s-au trezit din visul frumos si au intrat in cosmarul recesiunii, nu au mai reusit sa vanda imobilele construite sau sa le finalizeze pe cele care erau inca in santier. Cumparatorii s-au vazut in imposibilitatea de a-si plati ratele bancare sau in aceea de a nu reusi sa mai obtina un credit la fel de usor, sau chiar deloc. Dupa doar cativa ani, aceste cartiere in care s-au investit sute de milioane de euro, ofera o panorama dezolanta.

In zonele rezidentiale din comunele periurbane criza a facut ravagii

Primul exemplu. Iesirea din oras spre comuna Giroc. Pe partea stanga a soselei care face legatura Timisoarei cu localitatea mai sus amintita se inalta blocuri si case moderne, construite in anii premergatori crizei, asa zisele cartiere de lux ale urbei de pe Bega. Tot acolo, o gramada de bannere postate pe cladiri, oferte imobiliare avantajoase, care nu mai fac insa cu ochiul nimanui in aceasta perioada de recesiune economica. Ca sa ajungi in acest cartier trebuie sa faci stanga, pe un drum de pamant, care nu este aproape deloc semnalizat si pe care il poti rata intr-o clipa de neatentie. Acest drum care desparte zona rezidentiala in doua parti este mai degraba o ulita plina de gropi, de care nu s-a ocupat nimeni: nici administratia locala pe teritoriul careia se afla aceste amplasamente, nici dezvoltatorii imobiliari care au investit aici.

O afacere incerta

Unul dintre investitorii din zona rezidentiala este Ionut Ciolaca. Acesta, impreuna cu alti trei asociati, a reusit sa construiasca pana acum patru blocuri pe care le-a vandut, iar acum a turnat fundatia la cel de-al cincilea. Spune ca afacerea cu imobiliare nu este pe butuci, dar ca investitorii trebuie sa se plieze perfect pe clientela. „In 2007 am construit primul bloc. Am avut noroc ca am prins cea mai buna perioada. Vindeam apartamente de 50 de metri patrati la prima strigare cu 50.000 de euro. Astazi insa nu mai este asa. A trebuit sa lasam la pret, pentru ca riscam sa ramanem fara bani si cu conturi blocate. Astfel am ajuns ca aceleasi apartamente sa le vindem cu 33.000 de euro, in conditiile in care anuntam ca ele costa 35.000”, spune acesta. Pentru ca s-a adaptat crizei, investitorul spune ca accepta orice pentru bani. „In 2007-2008 cei mai multi aveau banii cash. Acum insa e mai greu si majoritatea isi iau o locuinta cu credit prin programul „Prima Casa”. Dar ca sa nu ramanem cu blocurile nevandute acceptam si plata in rate, chiar si pe cateva luni”, mai spune acesta.

Marfa s-a ieftinit, cumparatorul s-a smecherit

Ionut Cioloca, investitor, spune ca daca in 2007 clientul nu se uita la marfa, acum in 2011 criza economica l-a facut pe viitorul proprietar al unui apartament mult mai atent la detalii. „Pe 50.000 de euro vindeai orice. Lumea nu se uita decat la pret. Acum insa clientii sunt extrem de atenti. Vin, se uita, analizeaza, cauta in special calitate la un pret mult mai mic. „Sa va dau un exemplu. Am avut o clienta care in momentul in care am dus-o la un bloc s-a intors la mijlocul drumul pe motiv ca nu are de gand sa stea intr-un bloc care nu are strada asfaltata. Nu a mai interesat-o nimic”, a mai declarat Ionut Cioloca. Daca la clienti intalneste intelegere cu autoritatile situatia nu s-a schimbat. Cioloca se plange ca birocratia ii omoara si ca de multe ori s-a gandit sa renunte la afaceri din cauza acestora si nu din cauza ca nu face profit din imobiliare.

„Prima Casa”, speranta investitorilor

Ideea ca piata imobiliara din Banat a scazut cu peste 50%, iar apartamentele in blocuri noi nu ar mai avea cautare este combatuta de managerul agentiei imobiliare Sedako, Laura Buga. „In ciuda crizei economice, piata imobiliara din Timisoara inca functioneaza pe criterii naturale. Adica se aplica regula cererii si ofertei. Sunt dezvoltatori imobiliari care au ales sa tina la pret, sa nu se adapteze cererii de pe piata, si sa conserve acele blocuri fantoma, cum le spuneti dumneavoastra, in care nu locuieste nimeni. in schimb, exista si dezvoltatori imobiliari, cum este si cazul Sedako, care s-au raliat cererii de pe piata si vand in continuare.

Spre exemplu, noi construim chiar in spatele celor doua blocuri fantoma de pe Calea Torontalului, la iesirea din Timisoara, pe dreapta, si am vandut aproape toate apartamentele. Deci, solutia de criza este ajustarea preturilor la puterea de cumparare a populatiei”, ne-a declarat Laura Buga. Pe de alta parte, directoarea Alpha Bank Timisoara, Carmen Cardei, spune ca majoritatea bancilor au, in principiu, ofere care vin in sprijinul celor care doresc sa achizitioneze apartamente. „Nu conteaza daca este vorba despre apartamente noi sau vechi. Exista oferte la programul Prima casa, unde limita de suma este de 60.000 de euro, si creditul ipotecar, unde se poate gira cu locuinta in curs de achizitionare. Prima conditie pentru accesarea acestor oferte esta ca persoana in cauza sa aiba venituri care sa acopere ratele lunare!”.

A transformat esecul imobiliar in succes turistic: din bloc de locuinte in hotel de trei stele

Initial s-a gandit ca o sa dea marea lovitura in afaceri cu un proiect imobiliar, insa, din cauza crizei, si-a dat seama ca ar fi mai bine sa se reprofileze. Cea mai buna solutie s-a dovedit a fi turismul, astfel ca blocul care trebuia initial sa deserveasca doar cateva zeci de locatari, a ajuns acum un hotel de trei stele unde ajung mii de oaspeti. Proiectul a demarat in 2007, iar proprietarul cladirii, Lucian Ivan, impreuna cu partenerrul sau a decis sa faca un bloc de locuinte la iesirea din Timisoara inspre Giroc. Criza imobiliara le-a schimbat planurile. “Dupa o discutie cu partenerul meu principal de afaceri si cofinantatorul principal, am decis ca nu este oportun sa vindem apartamentele la preturi modice, care nu ar fi acoperit nici macar cheltuielile aferente constructiei si, astfel, cele 12 apartamente au devenit 24 de camera de hotel”, spune Ivan, proprietarul hotelului IQ.

Deocamdata afacerea este inca “tanara”, dar proprietarii spera ca se vor stabiliza pe piata turistica, lasand in urma planurile imobiliare. “Afacerea este una de tatonare, concurenta este mare si experienta mea ca manager in domeniul hotelier este deocamdata restransa. Cursurile de specializare pe care le-am facut s-au dovedit a fi pura teorie , iar practica s-a dovedit a fi mult mai grea atunci cand trebuie sa oferi servicii turistice de calitate clientilor importanti”, povesteste omul de afaceri. Acesta spera ca in curand sa faca din hotel o afacere profitabila, deoarece deocamdata gradul de ocupare al hotelului este de 25 la suta, sub medie generala de 48 la suta pentru Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Din pacate bancile au de cistigat,chiar si dupa preconizatele evacuari silite,clientii au facut FATALA greseala de a crede ca jobul lor este batut in cuie,ca vor prinde pensia la acelasi loc de munca…Acel boom imobiliar totusi a fost plastic facut cu niste preturi totusi mari per mp…Din pacate acele preturi per mp nu scad,si exista destui investitori imobiliari care mai au datorii la banci din cauza numarului mare de apartamente nevindute…Ar trebui sa amintim si de apartamentele vechi,pe curind disputate de mostenitori(pensionarii incep sa se rareasca-rudele de drept se cearta pe mostenire…)Trebuie recunoscut ca nici programele de gen PRIMA C(O)ASA nu au avut impactul necesar de a fraieri romanul…