Criza albinelor, un pericol nebanuit pentru planeta. Daca acestea dispar, omul mai are de trait doar 4 ani

In ultimii trei sau patru ani, opinia publica este tot mai insistent informata despre un fenomen inca necunoscut in istorie: familiile de albine se reduc considerabil, indeosebi in tarile occidentale, dar si in restul lumii.

Numai aceasta primavara s-a constat o scadere a numarului de albine, in cele mai civilizate tarii ale lumii, la aproape jumatate din cel existent cu cativa ani in urma.

Fenomenul este prezent si in tara noastra, majoritatea crescatorilor reclamand misterioasa boala care a decimat colonii intregi de albine, lasand stupinele goale.

Specialistii n-au inca reusit sa gaseasca o explicatie fundamentata, desi s-au emis mai multe ipoteze, fiecare sustinuta de unii si combatuta de altii.

Consecinta imediata este cresterea pretului mierii, fenomen ce se constata nu numai la noi, ci la nivel global. Tot ca o consecinta imediata apare si scaderea calitatilor mierii, atat de apreciata de-a lungul timpului, folosita de unii chiar ca medicatie.

In perspectiva insa, consecintele sunt nu numai imprevizibile, dar si devastatoare, daca tinem seama de rolul albinei in pastrarea ecosistemului, unde ne echilibram viata cu totii, atat ea, cat si noi.

Premonitia sumbra a lui Albert Einstein

Albinele sunt factorul motor al polenizarii. Fara polenizare, nu s-ar reproduce plantele, flora s-ar diminua dramatic pe intreaga planeta, n-am mai avea fructe, ar dispare numeroase legume, iar cu timpul n-am mai avea nici paduri.

O vegetatie fara albine ar fi una formata numai din ciupeci, licheni, muschi, iarba, alge si nu ne-ar asigura acel minim vital necesar alimentatiei noastre, dar si a majoritatii animalelor. Lipsa albinelor ar lovi nu numai flora, dar si fauna Pamantului.

In mod ciudat, cu un secol in urma, atunci cand nimic nu ameninta viata acestor insecte, marele Albert Einstein a socat opinia publica, facand incredibila declaratie: „atunci cand vor disparea albinele, omul va mai avea doar patru ani de trait pe Pamant”.

Este greu de apreciat daca ilustrul savant vorbise la modul metaforic sau daca premonitia ii sugera un asemenea dezastru, dar cercetatorii de astazi au toate motivele sa ia problema cat mai in serios. Deocamdata, ipotezele lor s-au oprit la cateva posibile cauze, unele provocate chiar de progresul civillizatiei.

Parerile difera

In legatura cu motivele pentru care s-a ajuns la aceasta situatia, parerile sunt impartite. Se vorbeste insistent de parazitul intern Varroa Destructor, dar si de alti paraziti care ataca mortal albinele melifere. Argumentul ar fi convingator, daca n-am sti ca respectivii paraziti sunt cunoscuti inca din anul 1900 si n-au produs asupra albinelor un dezastru de proportiile celui la care asistam azi.

Un alt scenariu porneste de la intoxicarea chimica a albinelor din cauza polenului, care nu mai are calitatile de altadata. Este posibil ca acesta sa se fi deteriorat din cauza pesticidelor si sa nu le asigure albinelor rezistenta necesara pentru a supravietui in timpul iernii.

Este posibil, de asemenea, ca albinelor sa le dauneze prezenta unei ciuperci, numita Nosema, daunatoare pentru viata lor si aflata intr-o expansiune neasteptata in vegetatia Terrei. Nu se exclud nici variatiile climaterice, respectiv perioadele secetoase care s-au prelungit ingrijorator si pe care organismul albinelor le accepta greu.

Dar, daca tinem seama ca albinele sunt mai lovite in tarile dezvoltate decat in restul lumii, trebuie sa ne oprim, totusi, la faptul ca, asemanator situatiei omului, o alimentatie deficitara a acestora a slabit sistemul imunitar al organismului lor.

Natura nu asteapta

Cu o alimentatie saraca in proteine chiar de la debutul vietii, organismul albinelor ajunse la maturitate pierde acea rezistenta in fata factorilor de risc ai mediului de care are nevoie ca sa faca fata situatiilor critice.

Mai intervin si insecticidele sau pesticidele folosite in agricultura. Aici, tragedia albinelor pune omenirea in fata unei dileme fara iesire. Pe de o parte, insecticidele si pesticidele sunt agenti necesari pentru a asigura baza alimentara a oamenirii, iar pe de alta parte, amenintand fatal viata albinelor, ar lovi indirect tocmai in baza noastra alimentara.

Laboratoarele din intreaga lume cerceteaza aceaste implicatii, expertii sunt in cumpana si sunt rezervati in a-si spune ultimul cuvant. Dar natura nu asteapta: in fiecare primavara, albinele se imputineaza fatal.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.