Incepand din acest an, invatamantul profesional incepe din clasa a IX-a si are durata de trei ani. Ministerul Educatiei a publicat proiectul care reglementeaza admiterea in invatamantul profesional si calendarul admiterii.
Inscrierea elevilor de clasa a VIII-a in invatamantul profesional debuteaza in luna mai, iar scolile care organizeaza astfel de clase trebuie sa aiba contract cu o firma unde elevii sa faca practica.
In scolile profesionale unde numarul elevilor candidati este mai mic sau egal cu numarul de locuri oferit, media de admitere la invatamantul profesional va fi calculata ca medie ponderata intre media generala la Evaluarea Nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, si media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25%.
Daca numarul candidatilor este mai mare decat cel al locurilor disponibile se va organiza o porba suplimentara de admitere, la nivelul unitatii de invatamant, iar media de admitere va fi calculata dupa o formula destul de complicata: 70% reprezinta media calculata dupa formula anterioara iar 30% nota obtinua la proba suplimentara.
Elevii care nu reusesc sa promoveze clasa a VIII-a nu pot merge mai departe, in invatamantul profesional.
Toate aceste prevederi au aparut in proiectele de documente care reglementeaza invatamantul profesional cu durata de 3 ani, incepand cu anul scolar 2014-2015, publicate pe site-ul Ministerului Educatiei.
Vezi AICI mai multe amanunte despre organizarea invatamantului profesional de trei ani.
In judetul Timis, planul pentru anul scolar 2014-2015 cuprinde 81,5 clase cu profil teoretic, 69,5 tehnologice, 17 vocationale si 27 de clase in scolile profesionale.
Pareri
Eu sunt cu.rios cine ii mai invata meserie pe acesti elevi !?. Desfiintarea scolilor profesionale a fost cea mai mare timpenie posibila !.
Mare gresala sa facut cand sau desfiintat aceste scoli profesionale, practic sau creat in toti acesti ani un numar insemnat tineri fara meserie, de someri, de necalificati.
Acum la reinfintare modul de admitere va fi la fel ca la orice liceu (mai exact ca la cele vocationale).
Acum e sansa liceelor tehnologice sa iasa din anonimat si sa creasca in valoare. Va conta foarte mult implicarea conduceri acestor scoli in colaborarea cu firmele private, si poate vor fi suficient de inspirati sa aduca si specialisti de la acele firme private, care sa predea diferite cursuri.