Criza din lumea araba, analizata la Universitatea de Vest din Timisoara, de ambasadorul Romaniei in Maroc

Lumea occidentala a fost prinsa pe picior gresit de valul de revolte din tarile arabe din nordul Africii, spune timisoreanul Vasile Popovici, ambasadorul Romaniei in Maroc. Acesta a expus, intr-o conferinta de la UVT, cauzele miscarilor care au cutremurat lumea araba.

Vasile Popovici este ambasador in Maroc din 2005, timp in care a reusit sa cunoasca felul in care functioneaza mentalitatea islamica din nordul Africii.

In cadrul conferintei „Criza din lumea araba. Singularitatea marocana”, Popovici a relatat modul in care au pornit revoltele in Tunisia, in decembrie 2010, si cauzele pentru care protestele au luat amploare.

In opinia sa, principala valoare a islamului era supusenia, o realitate teribila care lega omul slab de oamenii puternici.

„Islamicii sunt ca o turma, este conceptia lor despre ei insisi. Aici e enormul salt care se petrece, turma araba nu mai accepta sa fie condusa, a sarit peste un tabu in ultimele luni. Pe noi ne tineau in frau securitatea si sistemul represiv. Cand un tabu care ne leaga unii de altii la nivel mental sare, atunci sare in aer societatea. Aceasta mentalitate care lega omul slab de cel puternic a sarit in aer”, a spus Popovici in fata studentilor de la Universitatea de Vest din Timisoara.

Estimarile despre cum vor evolua lucrurile sunt greu de facut, pentru ca acum 3 luni nimeni nu se gandea ca lucrurile vor avea o asemenea evolutie. De la tanarul cu studii, somer, care si-a dat foc pentru ca era sicanat de o politista din Tunisia, apoi la miscarile in strada din aceasta tara si plecarea guvernului condus de Ben Ali, la revoltele din Egipt si acum la razboiul din Libia, s-a dovedit ca toata diplomatia mondiala a fost luata prin surprindere.

„S-a spus ca lucrurile se vor opri la Egipt. Nu mi-am inchipuit nicio secunda, acum 3 luni, ca lucrurile se vor degrada intr-o tara unde controlul asupra populatiei era total, cum e Libia, si unde nu exista fir de opozitie. Dupa Tunisia, a urmat Egipt si in paralel in toate tarile lumii arabe, chiar si in tari unde populatia e complet asistata, cum e Arabia Saudita. Din interior, simt ca fierberea la nivelul omului simplu este extraordinara”, a spus Popovici.

Al Jazeera si telefonia mobila au intretinut revolutiile, nu retelele sociale

Ambasadorul Romaniei in Maroc a dorit sa demonteze informatiile cum ca retelele sociale sunt cele care au pornit scanteia in lumea araba. „Revolta e intretinuta de Al Jazeera si prin intermediul telefoanelor mobile. Se spune ca acestea sunt reactii impotriva somajului, e partial adevarat. In Tunisia, somajul e suportabil, intre 9 si 14 la suta. Sunt tari occidentale unde somajul e mai mare si nu sunt probleme. Se spune ca revolutia a fost confiscata de islamisti, se spune ca revolutionarii vor triumfa. Cauzele nu pot fi rupte una de cealalta, daca lipseste un element, cocktailul respectiv isi pierde suflul revolutionar”, a mai spus profesorul timisorean.

Cel mai important dintre factorii declansarii revolutiilor in mentalitatea islamica este faptul ca in toate aceste tari populatia s-a dublat in anii 80, familiile avand, la acea vreme, cate 7-8 copii care acum ingroasa randurile somerilor. Ei au pretentii pe care societatea nu le satisface. Echilibrul economic este foarte mare, iar o parte dintre tari au economii bazate strict pe resursele naturale, iar populatia este asistata. Un alt motiv este ca bogatia poporului a fost confiscata de catre clanurile din jurul presedintelui sau a regelui. „Se vehiculeaza sume uriase, cum e cazul lui Mubarak, care ar avea o avere de 70 miliarde de dolari. Ben Ali, in Tunsia, o tara cu 7-8 milioane locuitori, are o avere fabuloasa, de 40 miliarde dolari. In aceste tari exista un mod de transmitere a puterii in mod ereditar”, a spus ambasadorul, care a pomenit si de coruptia mare din toate straturile societatii.

Marocul face, deocamdata, nota discordanta in acest peisaj. Motivul explicat de ambasador este ca in aceasta tara monarhiile au traditii indelungate si s-au promovat reforme puternice in timp. Codul Familiei a revolutionat marocanii, pentru ca femeia devenea egala cu barbatul si s-a decis sa nu mai poata fi repudiata. „Familiile pot divorta. Nu se interzice poligaamia, dar pentru ca un barbat sa isi mai ia o femeie pana la 4 trebuie ca prima femeie sa isi de acordul. A fost o revolutie. Doar in sat mai sunt familii poligame. In strada au fost deoparte un milion de manifestanti impotriva legii, un milion pentru. Exista presa libera, manifestatii sunt cate vrei, nu e neobisnuit sa se iasa in strada si regimul sa fie crispat. Exista pluripartidism, stanga, care e impotriva monarhiei, a fost cooptata la putere. S-au facut reforme si au permis ca si cucta sub presiune sa nu explodeze”, e precizat Vasile Popovici.

Sfatul sau a fost ca sa nu comparam o tara araba cu alta, desi motivele pentru care au pornit revoltele au avut unele similaritati. „Este complet gresit sa spui ca sunt tari islamice, locuite de arabi, deci e o apa si un pamant. Sunt teribil de diferite una de cealalta. Motivele revolutiilor sunt diferite, cu cateva asemanari. Politica externa a tarilor e diferita”, a mai spus ambasadorul.

Lovitura in islamismul radical

Din centrul atentiei pare sa fi disparut miscarea Al Qaida, islamicii radicali si retelele teroriste, care puteau organiza atacuri in tot acest haos, insa nu s-a intamplat nimic de acest fel. „Estimez ca este o lovitura mortala data islamului radical. Vom asista la integrarea islamistilor in jocul puterii. Asistam la un moment istoric care va avea consecinte nu doar asupra zonei, ci consecinte mondiale. Se intra in era modernitatii, globalitatii, iar clasa de mijloc, care a fost purtatoarea revolutiei, nu oamenii saraci, clasa de mijloc va reusi sa isi impuna valorile. Lumea araba iese din carapacea de ev mediu. Peste un an – doi, terorismul va fi o amintire, desi armele din Libia, Egipt si alte tari framanatate, circula foarte tare in sudul Saharei.

Totusi, politic se ia adevarata arma din mana islamistilor, care traiesc intr-o societate vanduta occidentului. Cand alegerile vor fi libere, puterile vor fi legitime. (…) Lumea occidentala a fost prinsa pe picior gresit si este intr-o culpa. I-a sustinut pe dictatori in alegerile trucate fiindca a cumparat marfa stricata vanduta de acestia. Toti liderii de state mari au fost, aproape pana in momentul caderii lor, alaturi de dictatori. Ne-am inselat impotriva lor, asa ca acum dam cu bombe in capul lui Gadaffi, ca sa nu ne mai prinda istoria spunand prostii. Deci facem exact opusul, in loc sa facem un pas usor la dreapta sau la stanga.  Este o ironie a istoriei. Toata intelectualitatea de stanga a spus ca Bush e un idiot fiindca doctrina lui spunea ca trebuie sa facem din zona aceea o zona a democratiei. Culmea e ca Obama, criticul lui, este obligat sa apeleze la bombe, ceea ce nu ar fi vrut pentru nimic in lume, ideea de democratie”, a concluzionat Vasile Popovici.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.