Cruci de gheata pentru Boboteaza. Traditia dateaza din secolul al XIX-lea

Povestea spune ca oamenii au inceput sa confectioneze crucile de gheata din anul 1867, pentru a feri satul de incendii. Este un obicei din secolul al XIX-lea care este pastrat cu sfintenie si in ziua de azi in unele zone ale tarii.

De atunci, pastreaza obiceiul in ziua de Boboteaza, iar in ultima perioada crucile sunt facute de voluntarii de la serviciul local de pompieri. in anii in care iazul din localitate nu ingheata aduc blocuri de gheata din alta parte si tot se tin de traditie.

Pompierii voluntari de la Bosanci au zeci de solicitari, iar de anul acesta au primit inclusiv o comanda pentru un lacas de cult din judetul Botosani. Obiceiul este transmis si tinerilor, care sunt invatati cum sa aleaga locul de unde scot gheata si cum sa confectioneze crucile.

Cand sunt gata, blocurile de gheata sunt urcate in saniile trase de cai pana la masini, de unde sunt duse la biserici, unde luni vor fi asamblate pentru ziua de Boboteaza.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.