CSAT anunta ca au existat atacuri cibernetice in procesul electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masiva pe TikTok. Organele de urmarire penala sa ia urgent masuri

CSAT anunţă, după şedinţa de joi, că membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral şi că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok. CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului alegerilor. De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional şi mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale unor actori statali şi non-statali, în special Federaţia Rusă, existând din partea acesteia un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială”, confom CSAT..Membrii Consiliului au cerut autorităţilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, celor cu atribuţii în buna desfăşurare a procesului electoral, precum şi organelor de urmărire penală să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa CSAT.

CITESTE SI: CCR cere renumararea voturilor din primul tur al alegerilor prezidentiale

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu are atribuţii legate de desfăşurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securităţii naţionale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT. În cadrul şedinţei, reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniul apărării, al ordinii publice şi al securităţii naţionale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securităţii naţionale, generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”, se arată în comunicatul CSAT.

Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral.

”De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional şi mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale unor actori statali şi non-statali, în special Federaţia Rusă, existând din partea acesteia un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială”, arată comunicatul.

CSAT anunţă că, ”din analiza documentelor a reieşit, totodată, că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat la alegerile prezidenţiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferenţial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligaţia de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligaţie impusă prin legislaţia electorală”.

”Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalţi candidaţi care au fost recunoscuţi de algoritmii TikTok drept candidaţi la alegerile prezidenţiale, iar conţinutul promovat de aceştia a fost filtrat masiv, diminuând exponenţial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei. Acest tratament preferenţial a fost potenţat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităţilor române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC”, spune CSAT.

Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.

”În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităţilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, celor cu atribuţii în buna desfăşurare a procesului electoral, precum şi organelor de urmărire penală să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa CSAT”, mai anunţă Consiliul.

Sursa: News.ro

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. CCR și CSAT să vină cu un comunicat că Ciolacu este președinte și gata, că oricum acolo vor să ajungă. Nu le-a ieșit cu votul, acum să-l impună că e război și nu mai e democrație.

  2. Tik-tokul e de vina și nu cei care trebuiau sa supravegheze corectitudinea alegerilor

    • Bioxizilor, nu va inflamati, cititi mai bine comunicatul STS, l-am postat aici dar nu stiu ce naiba nu merge.

      Hai, la culcare🤡🤡 Sau la aparat democratia, care ce intelege din ea si din aparatea ei🤡😁🤡

    • @Solo, nu tie ma adresez cu vomentariul anterior, dau click-uri aiurea ca nu ma pot opri din ras🤡😁🤡😁🤡😁🤡

  3. Democratie si libertate….Ha!!

  4. Tarzie reactie, rusine!

  5. ca sa vezi , acum n-a fost bine doar cand FB l-a avantajat pe joianus a fost ok !
    O mare scarba ma cuprinde……..ca sa fie si mai bine duminica votam pe Diana !

  6. Propun ca CCR și CSAT să decidă anularea prezidențialelor definitv și să-l declare pe Iohannis președinte până se prinde poștașul că „răvășitoarea” l-a pus în geam ca să-i încaseze pensia deși el era deja mumie. Nu mă înjurați, vărog!

  7. Pai STS a dat un comunicat in care zice ca „De asemenea, nici anterior și nici pe timpul desfășurării procesului electoral, STS nu a primit informații de la alte entități cu responsabilități în domeniul securității cibernetice privind derularea unor atacuri cibernetice”. Si tot STS zice in alt comunicat ca „În perioada premergătoare alegerilor și pe timpul desfășurării acestora, atacurile cibernetice au înregistrat o creștere numerică și a complexității”. Iar despre Tik-Tok STS nu a facut comentarii. CSAT zice ca reteaua Tik-Tok este vinovata de incalcarea Legii. CSAT nu zice daca un candidat a incalcat Legea. Dar eu ma intreb: Cine trebuia sa urmareasca aplicarea Legii de catre Tik-Tok? S-a facut urmarirea aplicarii Legii de catre Tik-Tok? Cine raspunde pentru neurmarirea respectarii Legii de catre Tik-Tok? Cum se vor elimina efectele produse la nivelu mentalului colectiv, influenţarii agendei publice în societatea românească şi la nivelul coeziunii sociale prin neurmarirea respectarii Legii de catre Tik-Tok?