Cu 160.000 de euro, Timisoara ar putea avea 2 centre de fertilizare in vitro functionale, iar femeile ce doresc sa devina mamici nu ar mai pleca in Ungaria

TIMISOARA. Aparatura exista, insa nu este suficienta. Ar mai fi nevoie de peste 100.000 de euro pentru ca Centrul de fertilizare in vitro de la Maternitatea Odobescu sa functioneze si de 60.000 de euro ca sa se redeschida cel de la Clinica Bega.

Aproape 800 de cupluri pot primi de bani de la guvern pentru procedura, iar femeile din Banat care isi doresc un copil si nu il pot avea prin cai naturale, ar avea sansa sa nu mai apeleze la clinicile private sau la cele din Ungaria.

Mihai Bacila, directorul Clinicii de Obstretica Ginecologie ”Dr. Dumitru Popescu” i-a inmanat un memoriu ministrului Sanatatii, pentru a incerca sa gaseasca o solutie pentru centrul de fertilizare de la Odobescu.

„Noi avem aparatura foarte veche. Foarte multe cupluri vin sa fie diagnosticate la noi. Au venit si mai multe, dar acum au repornit doua clinici private. Cand a fost domnul ministru la Timisoara, i-am inmanat un memoriu personal. Mai avem nevoie de peste 100.000 de euro”, ne-a mai spus Bacila.

Intreaga valoare a aparaturii aflata deja la Centrul de Fertilizare se ridica la milioane de euro, desi nu a mai fost folosita de ani de zile. Anual, sute de cupluri merg sa obtina un diagnostic de la medicii specialisti din cadrul maternitatii.

Si la Clinica Bega ar mai fi nevoie de cateva zeci de mii de euro. Mai exact, 60.000 de euro, spune directorul unitatii sanitare. Medicii de acolo si-au pus speranta in Consiliul Judetean, dar fara folos.

”Noi avem toata aparatura, dar trebuie sa ne amenajeze spatiu, sa ne dea autorizatia de functionare, pentru ca ne trebuie niste circuite. Noi am avut, dar cele pe care le-am avut noi nu s-au ridicat la pretentiile celor de la Centrul de Tranplant. Consiliul Judetean ne-a promis bani, dar au zis mai apoi ca fac un spital nou si ca nu are rost sa investeasca aici. Cu 60.000 de euro se poate aranja”, ne-a explicat Doru Anastasiu, seful Maternitatii Bega.

Centrul a fost inchis in urma cu doi ani, mai exact in aprilie 2009. Acum insa, medicii trimit cuplurile cu probleme la clinicile private sau la cele din Ungaria. In Timisoara functioneaza trei clinici private, unele aflate chiar in spitale particulare. Cateva zeci de cupluri din oras ar putea beneficia de Programul de fertilizare in vitro si embriotransfer demarat de Ministerul Sanatatii. Fiecare cuplu ar putea primi cate 1.500 de euro, iar bugetul intregului program ajunge la patru milioane de lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si-au dat seama doctorii ca nu mai vine nici o mamica sa le ceara sfatul si parerea? Dupa doua zeci de ani de DEMOCRACY si FREEDOM in sfarsit au gasit si romanii loc unde sa nasca – UNGARIA. In sfarsit au ajuns la preturi apropiate de realitate. Nu mai vorbeste nimeni despre milioane de euro. TOTUL COSTA ACUM ~60 000 DE EURO. Daca intrebai acum patru ani cati bani trebuie, ti se spunea ca trebuie cateva milioane de euro. Acum (pe praful asta) merge si cu 60 000 de euro. Cand au vazut ca ei cer sutele de euro pentru servicii inferioare celor din Ungaria, iar acolo pretul pe chitanta este mai mic decat spaga la romani, iar pana si cel mai analfabet individ intelege ca-i mai bine in Ungaria, atunci au inceput cu povestile cu repararea saloanelor si cu dotarile „de exceptie” din sectii. Nici mamicile din mediul rural nu mai vin sa nasca in orasele din Romania pentru ca nu merita cheltuiala. Prefera sa nasca unguri decat sa fie la mila lui Dumnezeu in Romania. Acolo am ajuns cu totii in tara asta: la mila lui Dumnezeu. Cu totii ne rugam sa nu trebuiasca sa mergem la spital, ca daca ajungi acolo, atunci poti sa-ti pui lucrurile in ordine, ca-i … gata. Mai sigur este la vrajitoare sau cu deochiul decat cu sistemul sanitar uman din Romania.